Με μια μεγάλη, για τα δεδομένα της χώρας, πρόβλεψη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και του χρέους και με ορισμένα άλλα αμφισβητούμενα μεγέθη, κατατέθηκε στις αρχές του μήνα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Με μια ορισμένη σιγουριά μπορούμε να ισχυριστούμε πως τουλάχιστον στο κομμάτι της αύξησης των φορολογικών εσόδων, εν πολλοίς της φοροληστείας για τον λαό, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν. Έτσι λοιπόν για τη συλλογή των φόρων προβλέπεται αύξηση κατά 9% σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά, δηλαδή κατά 6,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία υπολογίζεται πως οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που πέφτουν βασικά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αποτελούν σύμφωνα με το προσχέδιο, πάνω από το 60% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Ακόμα το κρατικό χρέος προβλέπεται να αυξηθεί στα 375 δισ. ευρώ (από 370 δισ. φέτος), ενώ λόγω της…αναμενόμενης και αμφισβητούμενης «ανάκαμψης», εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 190,4% του ΑΕΠ (από 197,9% φέτος). Να υπενθυμίσουμε εδώ, πως μας έβαλαν στα βάρβαρα μνημόνια το 2010, όταν το χρέος ήταν στο 125 – 130% του ΑΕΠ, με το συνολικό ποσό του χρέους να φτάνει ως τα 330 δισ. ευρώ…Και τώρα μετά από 12 χρόνια μνημονίων, επιτήρησης και εποπτείας, ματωμένων περικοπών, άγριας λιτότητας για τον λαό, το αποτέλεσμα ποιο είναι; Το χρέος τόσο σαν ποσοστό όσο και σε απόλυτες τιμές να αυξάνεται…

Οι προβλέψεις του προσχεδίου δεν περιορίζονται μόνο σε όσα προαναφέραμε. Σε συνδυασμό με ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κλπ απογειώνονται οι κρατικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αντίστοιχα η ανεργία τρέχει με ποσοστά από 12,9% έως 13,9% ως πρόβλεψη. Και φυσικά ο πληθωρισμός με βάση εντελώς πρόσφατα ανακοινωμένα στοιχεία ξεπέρασε το 12,1% σε ετήσια βάση, θέτοντας την χώρα στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης των 27.Αν δε προσθέσουμε το κύμα της ακρίβειας ακόμα και στα πλέον βασικά είδη, την ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των ανατιμήσεων παντού, το μέλλον για τα λαϊκά εισοδήματα προβλέπεται όχι απλά δυσοίωνο, αλλά μαύρο και σκοτεινό.

Εννοείται πως μέχρι να φτάσουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023, που θα γίνει τον Δεκέμβριο, πολλά πράγματα και στοιχεία που περιέχονται στις τωρινές προβλέψεις θα αλλάξουν και θα τροποποιηθούν. Φυσικά δεν είμαστε αισιόδοξοι για το προς ποια κατεύθυνση θα είναι, με βάση τις σχεδόν καθημερινές αλλαγές «επί τα χείρω» που εξελίσσονται.