Βαρύ το κλίμα εξακολουθεί να είναι στο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η έξοδος από την κρίση που παραδέρνει μετά τις εκλογές και την πρόσφατη αποχώρηση της νεότευκτης «Νέας Αριστεράς» παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Όπως επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακριβά τα επίχειρα της πολιτικής που εφάρμοσε ως κυβέρνηση, αλλά και για όσα έκανε ή δεν έκανε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας την πολιτική σύμπλευσης και στήριξης της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βασικά νομοσχέδια, προχωρά και σήμερα σε στήριξη αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Πάντως, και στην πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Κασσελάκης εκτοξεύοντας βέλη προς τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς» δήλωσε πως «η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες», φάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αρκετά στελέχη κράτησαν αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου τους, ενώ άλλα επέλεξαν να απέχουν από κάθε τοποθέτηση στα πλαίσια της ΚΕ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπό το όνομα «Νέας Αριστεράς». Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τίποτα νέο, όπως ευαγγελίζεται ο τίτλος, ενώ πολύ περισσότερο κανένα αριστερό περιεχόμενο δεν έχει η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει και ήδη ακολουθεί ο υπό διαμόρφωση νέος φορέας.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν το νέο φορέα επιδιώκουν να ξεπλυθούν για τη βαρύτατη ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και για όσα έκανε ή δεν έκανε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς» που τώρα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή μετά την εκλογή Κασσελάκη, προσπαθούν να παρουσιάσουν για νέα τα ίδια παλιά υλικά από τα οποία συγκρότησαν το νέο τους φορέα. Από αυτήν την άποψη, η «Νέα Αριστερά» αποτελεί την ίδια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή που κουβαλάει από τη φύση της πάνω της το ίδιο κάλπικο ψευτοαριστερό περιεχόμενο της αποκομμουνιστικοποιημένης ανανέωσης, που δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και που σε όλες τις περιόδους κρίσης για το αστικό πολιτικό σύστημα αποτέλεσε χρυσή εφεδρεία, ώστε αυτό να ξεπλυθεί και αναβαπτισμένο να συνεχίσει την αντιλαϊκή του επέλαση. Είναι αυτή η πολιτική άλλωστε και που τα στελέχη τής νεόκοπης «Νέας Αριστεράς» υπηρέτησαν ως στελέχη τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα της αριστεράς ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και ένα σωρό αντιλαϊκούς νόμους στα πλαίσια του «έντιμου συμβιβασμού» τους με την ΕΕ.

Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που στην πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε τον τότε ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα προσφάτως αποχωρήσαντα μέλη του να ψηφίσουν τα μισά από τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ενδεικτική πάντως για το περιεχόμενο της πολιτικής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς είναι η στάση που κράτησαν και οι δύο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που για τη στάση της Νέας Αριστεράς στο ίδιο νομοσχέδιο έκανε λόγο για αυλικούς των τραπεζών, ψήφισε τα 51 από τα 121 άρθρα. Η Νέα Αριστερά από τη μεριά της, θέλοντας να δικαιολογήσει την στάση της που 10 βουλευτές της ψήφισαν «παρών» σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, δια στόματος Τσακαλώτου δήλωσε πως «Ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία αναφέρεται ο Τσακαλώτος, η οποία μάλιστα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οδηγία που ακριβώς στρώνει ακόμα περισσότερο το δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα αρπακτικά των funds. Το πιο εξοργιστικό βέβαια είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τη στάση τους, όταν στην πραγματικότητα ο δρόμος για την παράδοση της λαϊκής κατοικίας στα κοράκια των funds στρώθηκε και από τους δύο όταν στα πλαίσια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσαν και στήριξαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής δράσης ενάντια σε αυτούς.