Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Τουντσι, στην επαρχία Ανχούι της ανατολικής Κίνας, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς. Σύμφωνα με σχολιασμούς από τα αντίστοιχα μέσα επικοινωνίας των δυο χωρών, στις συνομιλίες διατυπώθηκαν τα παρακάτω κύρια σημεία:
Σημειώνοντας ότι οι δεσμοί Κίνας-Ρωσίας έχουν αντέξει στη νέα δοκιμασία ενός μεταβαλλόμενου διεθνούς τοπίου, ο Γουάνγκ είπε ότι η σχέση έχει διατηρήσει τη σωστή κατεύθυνση και έχει δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα.

«Και οι δύο πλευρές έχουν πιο σταθερή βούληση να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις και ισχυρότερη εμπιστοσύνη για την προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς», είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προωθήσει τη σχέση σε υψηλότερο επίπεδο στη νέα εποχή, με γνώμονα τη σημαντική συναίνεση μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών.
Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η στρατηγική επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και στην προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου. Είπε ακόμα ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα στη διεθνή και πολυμερή αρένα για να προωθήσει τη διαδικασία για έναν πολυπολικό κόσμο, να αντιταχθεί στην ηγεμονία και την πολιτική εξουσίας και να υποστηρίξει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε την κινεζική πλευρά για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εντάσεις, να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και να διατηρήσει την επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα.
Σημειώνοντας ότι το ζήτημα της Ουκρανίας έχει μια περίπλοκη ιστορία, ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους, υποστηρίζει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης το συντομότερο δυνατό και τις προσπάθειες της Ρωσίας και άλλων μερών να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, θα πρέπει να ληφθούν διδάγματα από την κρίση της Ουκρανίας και οι θεμιτές ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια θα πρέπει να ανταποκριθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αδιαίρετης ασφάλειας.
Ζήτησε τη δημιουργία μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για άλλες πολυμερείς υποθέσεις, όπως η κατάσταση Ασίας-Ειρηνικού και ο μηχανισμός BRICS.
Η συνάντηση Γουάνγκ και Λαβρόφ πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες προβάλλουν το «δίλημμα» στο Πεκίνο για το αν θα αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα για την Ουκρανία ή θα αντιμετωπίσει καταδίκη και πιθανές κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, Κινέζοι ειδικοί δήλωσαν ότι η στάση της Κίνας είναι πάντα συνεπής και ισορροπημένη όταν ασχολείται με τους δεσμούς με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη των δεσμών Πεκίνου-Μόσχας δεν οφείλεται σε μια νοοτροπία που μοιάζει με μπλοκ αλλά σε μια εσωτερική βάση αμοιβαίων ωφελειών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, δήλωσε εξάλλου σε μια εντυπωσιακή συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα και η Ρωσία ήταν πάντα δεσμευμένες να αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις στη βάση των αρχών της μη συμμαχίας, της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης οποιασδήποτε τρίτης χώρας.
Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε τις ενισχυμένες σχέσεις ως «χωρίς όρια στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, χωρίς όρια στην επιδίωξή μας για ειρήνη και διατήρηση της ασφάλειας και χωρίς όρια στην αντίθεσή μας στην ηγεμονία». Σημείωσε επίσης πως η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να ασκούν γνήσια πολυμερή προσέγγιση και να προωθούν έναν πολυπολικό κόσμο και τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις.
Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο TASS, η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε μια «παραδοσιακά βασισμένη στην εμπιστοσύνη και φιλική ατμόσφαιρα» και συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, όπως η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κορεατική χερσόνησος.
Επικαλούμενο ρωσική δήλωση, το TASS ανέφερε ότι το ζευγάρι συμφώνησε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία και ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής, τη συνεργασία σε διμερή τροχιά καθώς και σε διάφορες πολυμερείς μορφές.

Όπως φαίνεται, παρόλο που οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση της Ουκρανίας για να φέρουν σφήνα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, οι συμπεριφορές που περιγράφονται στην τελευταία συνάντηση των υπουργών δείχνουν ότι η σταθερή σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι απίθανο να αποδυναμωθεί από ΗΠΑ και Δύση ή από εξωτερικά γεγονότα όπως η κρίση στην Ουκρανία.
Μόλις μια ημέρα πριν από τη συνάντηση Γουάνγκ-Λαβρόφ, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Ρωσία θα περιορίσει τις επιχειρήσεις κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ μετά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ενημέρωσε την κινεζική πλευρά για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, λέγοντας ότι η Ρωσία δεσμεύεται να μειώσει την ένταση και θα συνεχίσει να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και να διατηρήσει την επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Ρωσία και άλλα μέρη για την αποτροπή μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Κούι Χενγκ, βοηθός ερευνητής από το Κέντρο Ρωσικών Σπουδών του Normal University της Ανατολικής Κίνας, δήλωσε στους Global Times ότι η Κίνα έπαιξε πραγματικά εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες δεν καλύπτονταν ευρέως στη Δύση.
Ο ίδιος τόνισε πως Κινέζοι διπλωμάτες συνομιλούν με ομολόγους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενθαρρύνοντας τα δυο μέρη να καθίσουν και να συζητήσουν για μια ειρηνική λύση, ενώ αντιτίθενται στις εμπρηστικές ενέργειες από τη Δύση και στις άμετρες κυρώσεις κατά της Μόσχας.