Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας σε σχέση με τις προθέσεις της. Συγκεκριμένα, διά στόματος των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι «όσοι δεν πετύχουν τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση, για μείωση κατά 10% της κατανάλωσης Ενέργειας στους σχεδόν 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.» Κατά συνέπεια ακόμη και η ίδια η λειτουργία τους θα τίθεται σε κίνδυνο, καθώς δεν θα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Μάλιστα, η μείωση σε ποσοστό 10% αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί μεσοπρόθεσμα η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να φτάσει στο 30%.

Τέτοιοι φορείς περιλαμβάνουν σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες ή υπηρεσίες όπως καθαριότητα, δασοπυρόσβεση δήμων, κτλ. Ειδικότερα δε, για τους παιδικούς σταθμούς, καθώς και τις υπηρεσίες καθαριότητας, δασοπυρόσβεσης, να σημειωθεί ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις ήδη υπολειτουργούν, εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Επομένως, με το νέο μέτρο συνολικά η «επιβίωση» μιας υπηρεσίας μένει ένα τεράστιο ερωτηματικό, γεγονός που οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα πως αν για παράδειγμα ένας παιδικός σταθμός δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, δεν θα προχωρήσει η πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία του και επομένως θα οδηγηθεί τι άλλο… σε κλείσιμο. Άλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε, πως «εντός του Σεπτέμβρη το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τον νέο προγραμματισμό προσλήψεων, με κριτήριο και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά φορέα του Δημοσίου.»

Από τα μέτρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν εξαιρούνται ούτε τα σχολεία, καθώς οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) πηγαίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, μεταξύ τους στη θέρμανση και γενικότερα στις υποδομές. Η επισήμανση μάλιστα ότι «πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές), που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην κατανάλωση με ένα υπουργείο», προκάλεσε την αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος απάντησε ορθά-κοφτά πως «τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς.»

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπουργών, οι δήμοι που στα πλαίσια εξοικονόμησης της ενέργειας δεν θα μειώσουν για παράδειγμα τον φωτισμό των δρόμων, δεν θα λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές στην Ενέργεια. Όπως επίσης, ότι όλοι οι φορείς του Δημοσίου υποχρεώνονται να ορίσουν «ενεργειακό υπεύθυνο» που θα ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας, και αν δεν τον ορίσουν, επίσης κινδυνεύουν από κάποιου είδους κυρώσεις. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούλη και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ήδη εφαρμόζονται κυρώσεις σε όσους φορείς δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το δημόσιο, έτσι σχεδιάζει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την «ενεργειακή κρίση», μέσω προσφιλών της μεθόδων όπως τιμωρία, κυρώσεις, εκβιαστικά διλήμματα κοκ. Επιπλέον, η περιβόητη ενεργειακή κρίση γίνεται το όχημα για να δικαιολογήσει, αυτή τη φορά, τις προσλήψεις που ούτως ή άλλως δεν θέλει να κάνει, εφόσον ο κύριος στόχος της είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Έτσι, για άλλη μια φορά και αυτή την κρίση θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, που είτε θα στερηθούν υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες, είτε ακόμη και κάποιες λίγες θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε ευκαιρία να ακυρώσει πριν ακόμη τις προκηρύξει.

Τέλος, ως ένας ακόμη εμπαιγμός και μόνο μπορεί να ληφθεί ένα επίσης υποτιθέμενο μέτρο που εξαγγέλθηκε για την εξοικονόμηση, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση για μια σειρά εργασίες που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο αυτές θα χρηματοδοτούνται κατά 50%, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από… τους ίδιους προϋπολογισμούς των φορέων του δημοσίου. Όταν βέβαια, όπως είναι γνωστό, με τους προϋπολογισμούς αυτούς οι δημόσιοι οργανισμοί μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Όταν μάλιστα συζητάμε για την πλειονότητα των δημόσιων οργανισμών κτλ. που στεγάζονται σε παλιά κτίρια, τα οποία χρειάζονται συνολική αλλαγή της εγκατάστασης ψύξης – θέρμανσης, το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης εκτοξεύεται σε τεράστιο ύψος που ούτε ολόκληρος ο προϋπολογισμός ενός φορέα δεν φτάνει να καλύψει…