Σοβαρές πιέσεις ασκούνται από τις Βρυξέλλες για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες λόγω της προεκλογικής περιόδου φαίνεται να έχουν παραμερισθεί. Ωστόσο, το «ενισχυμένο ε­πο­πτικό πλαίσιο» επαναφέρει στην τάξη την κυβερνητική τακτική, ενόψει της σχετικής Έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει η πλευρά της Κομισιόν στις 27 Φλεβάρη και θα θέσει υπόψη των υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση της 11ης Μάρτη.

Στο επίκεντρο των «μεταρρυθμίσεων» βρίσκονται:

α) η παύση του «νόμου Κατσέλη» (και άρα η κατάργηση της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια χιλιάδων εργατολαϊκών νοικοκυριών), και η αντικατάστασή του με νέο Ν/σχ που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Φλεβάρη.

β) το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας που έχει περάσει στα χέρια της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε (στην οποία υπάγονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»)­, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτι­κής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ») και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου («ΕΤΑΔ»), καθώς και οι λεγόμενες «Λοιπές Θυγατρικές»). Σ’ αυτό το «υπερταμείο» έχουν περιληφθεί οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται και οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie ΑΕ, στις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας. Επίσης, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) θα μεταβιβασθεί στην Εταιρεία εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία. Τέλος, εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του «υπερταμείου» -άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου! Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο «Ελληνικό» για το οποίο υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί ότι: «Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων…», συνδέεται με την εκταμίευση ποσού της τάξης των 700 εκατ. €, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012.

Η χώρα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε εξάρτημα Ευρωπαίων και Αμερικάνων, έχοντας παραδώσει, πέρα από της πολιτικής, τα ηνία της οικονομίας της χώ­ρας, κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτους τους όρους επιβίωσης του Ελληνικού λαού. Η ίδια η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε ένα επιτελείο υπαλλήλων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ, έτοιμη να υπογράψει και να εκτελέσει τις πιο αντιδραστικές επιταγές των ξένων. Το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» των ιμπεριαλιστικών κέντρων κάνει ανά πάσα στιγμή «φύλλο και φτερό» όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, παραμερίζοντας και απαξιώνοντας υπουργούς, υφυπουργούς και Γεν. Γραμματείς, προκειμένου να εισηγηθεί την «επιτυχία» των αξιολογήσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα περί «θετικών επιδόσεων» για τα αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν όλ’ αυτά τα χρόνια, αλλά και τα «καλά λόγια» των ελεγκτών, έχουν να κάνουν κυρίως με τα συμφέροντα των ξένων κέντρων τα οποία υπηρετεί δουλικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γιατί στην πραγματικότητα η κρίση εξακολουθεί να σοβεί στη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία, το δημόσιο χρέος να καλπάζει, η ανάκαμψη και οι επενδύσεις να αφορούν μονάχα στο γενικό ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων, του πλούτου και των υποδομών της χώρας, οι εργασιακές σχέσεις να μετατρέπονται σε καθεστώς ζούγκλας, η ανεργία να βρίσκεται σε εξωφρενικά επίπεδα, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, νέο κύμα μαζικών απολύσεων ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες να ετοιμάζεται να εξαπολυθεί, χιλιάδες λαϊκές κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί, ο εργατικός μισθός να κουτσουρεύεται συστηματικά παρά τα ψίχουλα των «αυξήσεων» Αχ­τσιόγλου, ο απόλυτος έλεγχος από τους δανειστές να μετατρέπει τη χώρα και το λαό μας σε νοεαποικία του ιμπεριαλισμού.