Δεκάδες είναι τα μπλόκα σε όλη την χώρα από αγρότες και κτηνοτρόφους που συνεχίζουν τους αποκλεισμούς σε κόμβους-δρόμους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και στην Πελοπόννησο, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφιση των αγροτοκτηνοτρόφων, που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

Ο αντιδραστικός προσανατολισμός συνολικά της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής (ΚΑΠ) της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ οδηγεί εδώ και χρόνια στην εξόντωση των φτωχών γεωργο-κτηνοτρόφων με την υφαρπαγή του αγροτικού κλήρου από τους μεγαλοεπιχειρηματίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ακόμη περισσότερο, με βάση τη νέα ΚΑΠ (2021-27) οι βασικές προτεραιότητες αφορούν την άνοδο της ανταγωνιστικότητας, την ψηφιοποίηση, την ανάπτυξη της «ευφυούς γεωργίας ακριβείας» και της παραγωγικότητας της εργασίας, με στόχο-κέντρο την οικονομική πρώτα απ’ όλα ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην αγροδιατροφή και όχι της φτωχομεσαίας αγροτιάς που θα παίρνει τα «ψίχουλα». Αυτό το περιεχόμενο είχαν πάντα τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτοκτηνοτρόφων.

Έτσι και τα 7 μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν -που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών- αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, αποτελούν εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά δεν προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση. Τραγικό παράδειγμα κοροϊδίας είναι η εξαγγελία της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, όταν στα περισσότερα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ήδη στο 13%. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση παρέχει στο αφεντικό της, το κεφάλαιο, μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% (από το 24% στο 22% δηλ. 183 εκατ. ευρώ το χρόνο), μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για συγχωνεύσεις εταιρειών κλπ και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Κρατική χρηματοδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και επιχορήγηση των φαρμακοβιομηχανιών με 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ακρίβεια σε όλο το φάσμα της ζωής καλπάζει. Τα τιμολόγια του ρεύματος παίρνουν φωτιά, εξαιτίας του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης» και του καθεστώτος της ξένης εξάρτησης της χώρας. Σύμφωνα με καταγγελίες για το ρεύμα, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχαν ενταθεί οι πιέσεις εισπρακτικών εταιρειών προς τους αγρότες παραγωγούς, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ειδάλλως θα κοβόταν η παροχή τους. Ήδη εδώ και ημέρες είναι κομμένο το ρεύμα σε πολλές γεωτρήσεις που δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί, ενώ τοκίζονται και τα ανεξόφλητα ποσά. Χιλιάδες αγρότες ήδη ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και οικονομικού αδιέξοδου. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σπρώχνει στη φτώχεια βίαια τα πλατιά λαϊκά αγροτικά στρώματα και στηρίζει προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο που αποκομίζει αμύθητα κέρδη.

Η αγροτιά
διεκδικεί το δίκιο της

Αυτό που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα, αφού μεταφράζεται:
Σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής που αρχίζει να γίνεται απαγορευτικό για την ίδια την παραγωγή. Το 2021 αγόραζαν έναν τόνο λιπάσματος με 400 ευρώ, ποσό που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ. Πέρυσι, το πετρέλαιο το έπαιρναν με 1,10 ευρώ το λίτρο και φέτος οι τιμές ξεπερνούν το 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Τριπλάσιες τιμές και στη ΔΕΗ, στην οποία το 2021 πλήρωναν 550 ευρώ και φέτος ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Στη χαμηλή τιμή αγοράς του παραγόμενου προϊόντος από τους μεσάζοντες μεγαλέμπορους -που καθορίζουν το πότε θα αγοράσουν με τι τιμή θα αγοράσουν και εντέλει αν θα αγοράσουν- παρά το ότι ο καταναλωτής πληρώνει όλο και περισσότερο. Στην περαιτέρω, ντροπιαστική για την χώρα, αύξηση των εισαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Αντίθετα με τους διθυράμβους και τις τυμπανοκρουσίες περί «ισχυρής Ελλάδας», προχωράει το νέο πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά των Rafale που κόστισε στον ελληνικό λαό 11δισ. ευρώ, αφού -όπως φαίνεται- «λεφτά υπάρχουν» για εξοπλισμούς, για ανεμογεννήτριες, για εξαγορά των ΜΜΕ και άλλους ημέτερους.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος και εξαθλίωσης του τόπου αντιστέκονται οι αγρότες που απορρίπτουν τις κυβερνητικές ψευτοϋποσχέσεις και διεκδικούν:

  • Την άρση των αντιλαϊκών μέτρων της περικοπής των επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για όλους, (προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ). Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορούν μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κλπ.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών – λιπασμάτων κλπ και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη για όλο το χρόνο και για όλη την παραγωγή καθώς και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Η επιδότηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση, 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, είναι κοροϊδία.
  • Προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του κάθε χρόνου.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή που, αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται.
  • Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με στόχο διάθεση ποιοτικών παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, την αποτροπή της κερδοσκοπίας των εμπόρων και πάνω απ’ όλα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας.

Στον αγώνα μαζί με τους αγρότες

Ουσιαστικά αιτήματα-διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή. Αυτά τα αιτήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο «επετειακών» κινητοποιήσεων «φιέστας», δείγμα συνδικαλισμού απόλυτα εναρμονισμένου με τις απαιτήσεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης και ΕΕ, του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου. Η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων τις προηγούμενες μέρες που αναφέρει: Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εφεδρείες στα χωριά που πρέπει να αξιοποιηθούν. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις. Να απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική – λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών. Μπορεί να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και να αποτελεί αφετηρία αγωνιστικών δράσεων μόνο κόντρα στη λογική εκτόνωσης των αγροτικών αντιδράσεων και των εκλογικών αυταπατών.

Με βάση τα παραπάνω οι αγρότες συσπειρωμένοι στους αγροτικούς συλλόγους και στις επιτροπές αγώνα να στηρίξουν, να μαζικοποιήσουν τα μπλόκα για να μπορούν να κρατήσουν σε περίπτωση κρατικής καταστολής. Γιατί μόνο με τα αγροτικά μηχανήματα και τους αγρότες μαζικά στους δρόμους μπορεί να ανατραπεί η βάρβαρη αντιαγροτική πολιτική και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Είναι απαραίτητο οι αγροτικές κινητοποιήσεις να συντονιστούν, να δυναμώσουν, να έχουν σχέδιο, διάρκεια και προοπτική και να συναντηθούν με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα (ΛΑΡΚΟ, COSCO, Πετρέλαια Καβάλας, Εκπαιδευτικοί κλπ).

Από τη μεριά του το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει την αντιδραστική, αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της ολιγαρχίας (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ), της παλιάς και νέας αγροτοκτόνου ΚΑΠ της ιμπεριαλιστικής ΕΕ που επιτάσσει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει επίσης τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εξαθλιώνουν την φτωχομεσαία αγροτιά. Καλεί τους γεωργοκτηνοτρόφους μαζί με το λαό σε ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ, ολιγαρχίας.

Να ικανοποιηθούν άμεσα
τα δίκαια αιτήμα των αγροτών
-Οργάνωση – Ενότητα – Αγώνας