Από την Τετάρτη της 7ης Δεκεμβρίου έκανε αίσθηση διεθνώς η είδηση ότι οι γερμανικές αρχές έχουν συλλάβει 22 μέλη και τρεις οπαδούς ακροδεξιάς οργάνωσης, που αποσκοπούσαν στην εκτέλεση πραξικοπήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται το Reuters και το CNN, ανάμεσα στους φερόμενους ως επίδοξους πραξικοπηματίες είναι στρατιωτικοί και ένας γόνος του πρώην βασιλικού περιβάλλοντος, ο Ερρίκος ο 13ος, διάδοχος του οίκου των Ρόις, ο οποίος προωθούνταν για επικεφαλής του καθεστώτος που ήθελαν να επιβάλουν.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διωκτικές αρχές: «Τα μέλη της ομάδας ακολουθούν ένα σύνολο μύθων συνωμοσίας, που αποτελείται από αφηγήματα των αποκαλούμενων Πολιτών του Ράιχ και της ιδεολογίας Qanon». Επίσης: «Οι κατηγορούμενοι ενώνονται από μια βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της ελεύθερης δημοκρατικής βασικής αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που με τον καιρό τους οδήγησε στην απόφαση για τη βίαιη εξάλειψή τους και στη διεξαγωγή συγκεκριμένων προκαταρκτικών ενεργειών για το σκοπό αυτό».

Το κίνημα «Πολίτες του Ράιχ» θεωρείται ότι συγκροτήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2021. Απορρίπτει την Ομοσπονδιακή Γερμανία και αναζητά την επαναφορά του Ράιχ. Ενώ η ιδεολογία QAnon είναι αμερικάνικης προέλευσης, θεωρείται ότι σχηματοποιήθηκε το 2017 και οι φορείς της είναι φανατικοί υποστηρικτές του Τραμπ. Υποστηρίζουν ότι ενάντια στον Τραμπ έχει σχηματοποιηθεί μια ομάδα σατανιστών, κανιβάλων και σεξουαλικά διεστραμμένων συνωμοτών, που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και θέλουν να βυθίσουν τις ΗΠΑ στο χάος, εξέλιξη που εμποδίζει ο πρώην πρόεδρος. Φυσικά θεωρούν ότι οι εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ήταν προϊόν νοθείας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι Γερμανοί, πλην ενός από τους τρεις οπαδούς που είναι Ρώσος. Σύμφωνα πάλι με το Reuters και το CNN, οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο 71χρονος «πρίγκηπας» Ερρίκος, που συνελήφθη στη Φρανκφούρτη, είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους εκπροσώπους στη Γερμανία, γνωστοποιώντας το σχέδιο και πιθανόν αναζητώντας στήριξη. Ωστόσο «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι εκπρόσωποι αντέδρασαν θετικά στο αίτημα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι αρχές ασφαλείας διερευνούν πιθανές επαφές της ομάδας με τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να κάνει λόγο για «εσωτερικό πρόβλημα της Γερμανίας».

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φάεσερ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα καταστεί πιο εύκολη η απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται «εχθροί του συντάγματος», λέγοντας ταυτόχρονα: «Οι έρευνες παρέχουν μόνο μια ματιά στην άβυσσο της τρομοκρατικής απειλής των Πολιτών του Ράιχ». Από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο έτος.

Το καλοκαίρι του 2020, είχε υπάρξει μια παρόμοια κατάσταση στη Γερμανία, καθώς ξηλώθηκαν και στελεχώθηκαν από την αρχή οι ειδικές δυνάμεις καταδρομέων (KSK), αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν μετατραπεί σε ακροδεξιό φυτώριο επίδοξων πραξικοπηματιών. Πράγματι, ένας από τους συλληφθέντες είναι ενεργό στέλεχος των ειδικών δυνάμεων αυτών.

Μία από τους συλληφθέντες είναι πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» γνωστό ως AFD. Το τελευταίο έτος, διάφοροι πολιτικοί από Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους, μέχρι και το Die Linke, έχουν ζητήσει την απαγόρευση του AFD, το οποίο άλλωστε με δικαστική απόφαση τουλάχιστον εδώ και οκτώ μήνες ήδη θεωρείται ως «ύποπτο για απειλή ενάντια στη δημοκρατία». Σε κάθε περίπτωση το AFD, που τελευταία γνωρίζει δημοσκοπική άνοδο, καταδίκασε τη διαφαινόμενη συνωμοσία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγει αλήθεια από όλα αυτά; Η πιθανότητα ενός πραξικοπήματος ανατροπής του πολιτεύματος σε μια χώρια σαν τη Γερμανία θα φάνταζε πριν λίγο καιρό με ανέκδοτο. Είναι άραγε η οικονομική κρίση σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αφήνεται να φανεί; Μήπως οι επιβεβλημένες στη Ρωσία κυρώσεις, έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις στην ίδια τη Γερμανία, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Υπάρχουν αντιθέσεις για όλα αυτά, που λειτουργούν ως έδαφος για να φυτρώνουν πραξικοπηματικές επιδιώξεις και συνωμοσίες; Ή υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και η γερμανική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει δημιουργώντας ασφυκτικούς όρους, με αφορμή την καταπολέμηση της ακροδεξιάς; Πιθανόν το επόμενο διάστημα να καταστεί πιο εύκολο να δοθεί μια απάντηση σε όλα αυτά.