Έξι μήνες μετά το τέλος του πρώτου λοκντάουν ο λαός μας βρίσκεται α­ντι­μέτωπος ξανά με συνθήκες εγ­κλεισμού, περιοριστικών μέτρων και αστυνομικών απαγορεύσεων μέχρι τις 30 Νοέμβρη, ενώ ήδη τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης προετοιμάζουν το έδαφος και προπαγανδίζουν ότι η χώρα θα ανοιγοκλείνει τους επόμενους μήνες. Μέσα σε αυτό το καθεστώς η δημόσια πολιτική δράση απειλείται με φίμωση και δίωξη, όπως είδαμε με την κυβερνητική απαγόρευση των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη το 1973, ενώ η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων, η γενική συνέλευση, η διαδήλωση και η απεργία βρίσκονται στον γύψο με πρόσχημα την πανδημία.
Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ως το ΜΕΡΑ25 αλλά και το ΚΚΕ, με τη στάση τους, παρέχουν ανοχή και συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική. Το Μ-Λ ΚΚΕ, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, όπως και τον περασμένο Μάρτη, με την πανελλαδική καμπάνια που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες μέρες, με πανό, αφίσες και τρικάκια, με τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων προβάλλει την κατεύθυνση του λαϊκού αγώνα ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και του αντιδραστικού δόγματος της “ατομικής ευθύνης”, καλώντας τη νεολαία και το λαό να καταγγείλουν την κυβερνητική απαγόρευση και να τιμήσουν μαζικά και αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη, συμμετέχοντας στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την Τρίτη 17 Νοέμβρη.

Προβάλλει και υπερασπίζεται τα δίκαια λαϊκά αιτήματα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Στέκεται σταθερά απέναντι στη γραμμή της «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» που σημαίνει ανοχή και συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που θέλει το λαό κλειδαμπαρωμένο στα σπίτια του, φοβισμένο και παραδομένο, την αστυνομία στους δρόμους να τρομοκρατεί και τη μεγαλοεργοδοσία να αλωνίζει.

Οι παρεμβάσεις του Μ-Λ ΚΚΕ στην Υγεία

Μέσα στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΕΡΓΑΣ και της ΠΟΡΕΙΑΣ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών και στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους στις 12 Νοέμβρη.

Στα πλαίσια αυτά μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΠΟΡΕΙΑΣ πραγματοποίησαν ένα πρώτο κύκλο από παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και επαρχιακών πόλεων αναρτώντας πανό με κεντρικό σύνθημα “Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Να μην πληρώσει ο λαός τη βάρβαρη πολιτική τους”. Σύντροφοι βρέθηκαν στις πύ­λες των νοσοκομείων Αττικό, Νίκαιας, Βούλα, Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Γεννηματά για να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, αναρτώντας πανό, αφίσες και παίρνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το λόγο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ταυτόχρονα δραστηριοποιήθηκαν σε πολλές γειτονιές και συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με αφίσες και τρικάκια του Μ-Λ ΚΚΕ για το μεγάλο ξεσηκωμό του Νοέμβρη και την πανδημία. Στην ίδια κατεύθυνση ενεργοποιήθηκαν και οι κομματικές οργανώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ στις επαρχιακές πόλεις.

Από το Ηράκλειο Κρήτης, την Ικαρία, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα ως τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία και την Αχαΐα, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας με αγωνιστικό παλμό ξεκίνησαν παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σε κεντρικά σημεία με πανό, αφίσες, ανακοινώσεις και τρικάκια.

Μέσα στο καθεστώς των αστυνομικών απαγορεύσεων δεν έλειψαν οι προκλήσεις, οι απειλές και ο εκφοβισμός από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και διάφορων “ανώνυμων αγανακτισμένων”. Αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν στάθηκαν όμως ικανές να κάμψουν την αγωνιστική δράση των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ ούτε να φιμώσουν τη φωνή και το αγωνιστικό του μήνυμα.
Με δεδομένη μάλιστα την εξαγγελία της απεργιακής κινητοποίησης από Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ θα ανταποκριθούν ξανά σε αγωνιστική κατεύθυνση και θα βρεθούν στο δρόμο του αγώνα για να προβάλουν τα λαϊκά αιτήματα και τους στόχους πάλης του εργατικού κινήματος.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Σαν τον κλέφτη το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καραντίνας και αστυνομικών απαγορεύσεων και λουκέτων στα σχολεία, προχώρησε σε «ηλεκτρονική ψηφοφορία» το περασμένο Σάββατο για την «εκλογή» των υπηρεσιακών συμβουλίων. Με πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Ομίλου το σύνολο των παρατάξεων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κήρυξαν αποχή από τις εκλογές-παρωδία που εξελίχθηκαν σε μέγα φιάσκο για την Κεραμέως και την κυβέρνηση. Ένα δεύτερο φιάσκο αποδείχθηκε η περιβόητη τηλεκπαίδευση, αφού κατέρρευσε από την πρώτη ώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως συμβαίνει και με τα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για όλους τους εργαζομένους, έτσι και στην εκπαίδευση το υπουργείο διαβλέπει ως “χρυσή ευκαιρία” την καραντίνα για να επαναφέρει τα παλιά και σκουριασμένα αντιδραστικά της σχέδια.