Βρετανία:
Έρχεται η μεγαλύτερη
απεργία των σιδηροδρομικών
τα τελευταία 30 χρόνια

Στη Βρετανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί, το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου, η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών στη χώρα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, με αιτήματα καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών, η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας του βρετανικού σιδηροδρόμου.

Η Ένωση Εργαζομένων στις Σιδηροδρομικές και στις Θαλάσσιες Συγκοινωνίες (RMT) ανακοίνωσε ότι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι θα απεργήσουν στις 21, 23 και 25 Ιουνίου διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών τους και τις περικοπές θέσεων εργασίας.

Η RMT πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου θα απεργήσουν στις 21 Ιουνίου με διαφορετικά αιτήματα που αφορούν τις συντάξεις τους και απολύσεις.

Η RMT καταγγέλλει ακόμα ότι η Network Rail -στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία, αλλά και η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία- σκοπεύει να περικόψει τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας συντήρησης ως μέρος ενός σχεδίου εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ryanair:
Τριήμερη απεργία
των εργαζομένων
στην Πορτογαλία –
Προειδοποίηση συνδικάτων
και στην Ισπανία

Παράλληλα, τριήμερη απεργία στα τέλη Ιουνίου, από τις 24 μέχρι τις 26, κήρυξε πορτογαλικό συνδικάτο στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Αυτή η κινητοποίηση έχει ως στόχο «να επιστήσουμε την προσοχή στα αλλεπάλληλα πλήγματα» που δέχεται «η αξιοπρέπεια των εργαζομένων», ανέφερε το Εθνικό Συνδικάτο Προσωπικού Πολιτικής Αεροπορίας (SNPVAC) σε ανακοίνωση με την οποία καλείται η Ryanair να σεβαστεί την εργατική νομοθεσία.

Η απεργία κηρύσσεται σε μια περίοδο όπου στα πορτογαλικά αεροδρόμια –όπως και στα περισσότερα της Ευρώπης– η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19.

Η SNPVAC κατηγορεί τη Ryanair για «καταχρηστικές πρακτικές», ότι απέλυσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και κάνει διακρίσεις σε βάρος των μελών της, ιδίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας και τις προαγωγές.

Ακόμα, τα ισπανικά συνδικάτα της Ryanair προειδοποίησαν ότι θα κατέβουν σε εξαήμερη απεργία, από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας πραγματοποίησαν ήδη μια απεργία για μισθολογικά ζητήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας σε Βέλγιο και Γαλλία.

Γερμανία:
Προειδοποιητικές απεργίες
χαλυβουργών σε 11 πόλεις

Τέλος, μετά την αποτυχία του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων, η επιτροπή συλλογικών διαπραγματεύσεων του συνδικάτου μετάλλου IG Metall στη Γερμανία αποφάσισε προειδοποιητικές απεργίες σε έντεκα πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βρέμη, η Georgsmarienhütte, το Salzgitter και το Duisburg.

Το συνδικάτο κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του πριν τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων την Τρίτη.

Πριν λίγες ημέρες οι εργοδότες παρουσίασαν νέα προσφορά που προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 4,7% για περίοδο 21 μηνών. Από την πλευρά του το συνδικάτο ζητά αύξηση 8,2% για περίοδο 12 μηνών.

Σύμφωνα με την IG Metall, περίπου 16.000 εργαζόμενοι σε 50 επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει σε προειδοποιητικές απεργίες στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την 1η Ιουνίου.