Στα μέσα Ιουνίου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε πως προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου και Ιουλίου θα πρέπει να προχωρήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) σε ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων. Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΕΑΕΠ θα πωλήσει μερίδια από το «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ. Μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη η οποία βέβαια και μέσα στον πυρετό των εκλογών αποσιωπήθηκε εντελώς.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 70 εκατ. ευρώ τον Ιούνη και άλλα 85 εκατ. ευρώ τον Ιούλη προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, καθώς ο κλάδος της επικουρικής σύνταξης αποδεικνύεται ελλειμματικός. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΤΕΑΕΠ καταφεύγει στη «λύση» ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, και ενώ το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε, ούτε βέβαια και στη φάση αυτή, στη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων.

Τα οικονομικά αποθέματα του ΕΤΕΑΕΠ, όπως και όλων των ασφαλιστικών ταμείων, μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της συστηματικής εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, της υποδηλωμένης εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των χαμηλών μισθών και βέβαια της τεράστιας ανεργίας των τελευταίων χρόνων. Αυτοί οι παράγοντες στερούν πόρους και από την επικουρική ασφάλιση. Η πρόσφατη οικονομική κρίση τσάκισε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των επικουρικών ταμείων, ενώ με το τρίτο μνημόνιο και τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που επιβλήθηκε, προδιαγράφηκε η παραπέρα συμπίεση των επικουρικών συντάξεων.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε το οριστικό τέλος της επικουρικής ασφάλισης με την ιδιωτικοποίησή της και της δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Έτσι και ενώ το κράτος επί της ουσίας ποτέ δεν επιβαρύνονταν ούτε στο ελάχιστο για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων καθώς στο σύνολό της προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, με την ιδιωτικοποίησή της δίνει την ευκαιρία στους αετονύχηδες των ασφαλιστικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του μόχθου των εργαζομένων.