Η απόφαση του Πούτιν να προσαρτήσει στη Ρωσία τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που κατέλαβε ο στρατός του έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση Ρωσίας – Δύσης και έχει ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία. Τα πυκνά διαδοχικά σοβαρά πολεμικά επεισόδια της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας, των ρώσικων βομβαρδισμών του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, της παράταξης ενισχυμένων στρατευμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Ουκρανία και την Πολωνία και του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας, που σημειώθηκαν στις μόλις δυο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις περιοχές Ντονέσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, καταδείχνουν πως το σπιράλ του πολέμου στην Ουκρανία άνοιξε ακόμα πιο επικίνδυνα.

Ελάχιστες μέρες μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, η Ρωσία ενέκρινε τέσσερις συνταγματικούς νόμους για την προσάρτηση των κατειλημμένων ουκρανικών περιοχών, οι οποίοι προβλέπουν ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι των νέων περιοχών θεωρούνται Ρώσοι υπήκοοι και τα Ρωσικά θα είναι η κρατική γλώσσα, αλλά έχουν κάποια ασάφεια όσον αφορά τα όρια των περιοχών που ενσωματώνονται στη Ρωσία. Πρόσθετα ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε και διάταγμα, με το οποίο οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια εντάσσονται στα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και για την εκμετάλλευσή του ιδρύεται μια ρώσικη κρατική εταιρεία.

Το πολιτικό νόημα και αποτέλεσμα αυτής της προσάρτησης έσπευσε να το υπογραμμίσει ξανά η Μόσχα διαμηνύοντας προς τη Δύση και το καθεστώς Ζελένσκι ότι κάθε προσπάθεια ανακατάληψης των νέων εδαφών θα θεωρείται στο εξής «επίθεση στην ίδια τη Ρωσία», η οποία θα τα υπερασπιστεί «με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Η ατμόσφαιρα έντασης που δημιούργησε αυτή η εξέλιξη επιτάθηκε από τις εκρήξεις και διαρροές που έγιναν στο ίδιο χρονικό διάστημα στους αγωγούς Nord Stream που τροφοδοτούν με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη, για τις οποίες ήλθαν στο φως ενδείξεις που δείχνουν να υπάρχει πίσω απ’ αυτές αμερικάνικος δάκτυλος. Γεγονός που δεν επέτρεψε μόνο στη Ρωσία να προκαλεί με ερωτήματα τις ΗΠΑ να απαντήσουν, αλλά και προξένησε ανησυχίες και υποψίες και στην Ευρώπη για το ποιος ήταν ο στόχος τους, που έχει χαρακτηριστικά ενός σαμποτάζ με σκοτεινές επιδιώξεις.

Το κλίμα πολεμικής αντιπαράθεσης έγινε ακόμα πιο βαρύ με την επίθεση που οργάνωσαν, με εκρηκτικά σε φορτηγό, οι μυστικές υπηρεσίες στην Ουκρανίας στη γέφυρα της Κριμαίας στα Στενά του Κερτς, η οποία είχε 3 νεκρούς και προκάλεσε μερική κατάρρευση της γέφυρας.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την έκρηξη «τρομοκρατική ενέργεια» με «εγκέφαλους και εμπνευστές τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας» και έσπευσε λίγο μετά να απαντήσει με «μαζική επίθεση με όπλα ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας» όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας. Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 23 ανθρώπους και τραυματίζοντας 100, έκαναν φανερό πόσο υποκριτικός είναι ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι τάχα η Ρωσία διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που, τάχα, δεν χτυπά αμάχους, ενώ πίσω από αυτό το εξωραϊστικό αφήγημά του κρύβει μια κλασσική ιμπεριαλιστική επίθεση με όλες τις βαρβαρότητες -και σε βάρος των αμάχων- που συνεπάγεται αυτή.

Επακολούθησαν δυο ακόμα σημαντικές ανακοινώσεις. Η πρώτη από τον επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου που είπε πως η πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «ξεκίνημα μιας νέας φάσης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» κατά την οποία η Ρωσία «θα ενεργήσει ακόμη πιο αποφασιστικά». Η δεύτερη από τους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που συμφώνησαν στην οργάνωση και ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής περιφερειακής δύναμης στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας, με την επίκληση ότι «το Κίεβο δέχεται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες του (τη Δύση) για να κηρύξει πόλεμο κατά της Λευκορωσίας προκειμένου να τη σύρει στη σύρραξη» και ότι «η πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών ήδη ανοιχτά συζητούν σενάρια για πιθανή επίθεση κατά της χώρας μας, έως και πυρηνικό χτύπημα».
Οι δυο αυτές αυτές ανακοινώσεις σηματοδοτούν προετοιμασίες για μια κλιμάκωση του πολεμικού μετώπου με επέκταση των πολεμικών επιθέσεων στην Ουκρανική ζώνη και συγκέντρωση μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων γύρω απ’ αυτή.

***

Η στρατιωτική κλιμάκωση εντείνεται και από την πλευρά των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ ενέκριναν και άλλο πακέτο σύγχρονου εξοπλιστικού εφοδιασμού του καθεστώτος Ζελένσκι και το αμερικάνικο Πεντάγωνο έδωσε «πράσινο φως» ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για να χτυπηθούν στόχοι και στην Κριμαία, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά. Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισε και η ΕΕ μετά την ανακοίνωση των προσαρτήσεων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε γνωστό ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ρωσίας έχουν διπλασιασθεί, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμική αντιπαράταξη και από τις δυο πλευρές των συνόρων που χωρίζουν τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ εκπονούν σχέδια συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει και τελευταίο δημοσίευμα των New York Times, που αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική βάση στην Ευρώπη για την παρακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να εργαστούν περίπου 300 στρατιωτικοί με αντικείμενο παρόμοιο με άλλες αμερικανικές βάσεις που είχαν δημιουργηθεί στο έδαφος του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία δεν ωθείται μόνο σε μια μακρά παράταση, αλλά αποκτά όλο και πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, καθώς μέσα σε αυτήν έχει επιστρατευθεί και το όπλο των πυρηνικών απειλών και εκβιασμών. Το ΝΑΤΟ αυτές τις μέρες πραγματοποιεί άσκηση πυρηνικής αποτροπής. Πιο ανησυχητικά ακούστηκαν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν που σύγκρινε τους σημερινούς πυρηνικούς κινδύνους με την κουβανική κρίση των πυραύλων στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κάνοντας λόγο για «προοπτική Αρμαγεδώνα» που «δεν έχουμε αντιμετωπίσει μετά την κουβανική πυραυλική κρίση». Είναι γνωστή, επίσης, η τοποθέτηση που έκανε ο Πούτιν στο διάγγελμά του για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, όπου εμφαντικά είπε ότι «δεν είναι μπλόφα» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα καταστροφής που έχει στην διάθεσή της.

Η πυρηνική ρητορική ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, όσο κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ενταθεί και με τις πυρηνικές προειδοποιήσεις και απειλές που εκτοξεύει, όταν πολύ περισσότερο συμπληρώνεται με πυρηνικές ασκήσεις σαν αυτές που κάνει τώρα το ΝΑΤΟ, εκπέμπει ένα σήμα που πρέπει να θέσει σε αντιπολεμικό συναγερμό όχι μόνο τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλου του πλανήτη.

***

Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως οι όλο και πιο βαριές συνέπειες που φέρνει η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν δυσκολίες και διεγείρουν αντιθέσεις μέσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, που προοπτικά θα επηρεάσουν και την πορεία των εξελίξεων και του πολέμου. Οι πρώτες και πιο σημαντικές είναι αυτές που εγείρει η λαϊκή αντίδραση στη συνέχιση του πολέμου που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην Ευρώπη, με ένα κύμα μαζικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων. Αντιπολεμικές εκδηλώσεις έχουν εκδηλωθεί και στη Ρωσία, παρά την άγρια καταστολή τους.

Ωστόσο, και μέσα στο πολιτικό σύστημα και της Δύσης και της Ρωσίας γίνονται διεργασίες και εκδηλώνονται αντιθέσεις όλο και πιο ορατές. Στην αστική τάξη και στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας έχουν σημειωθεί διαφωνίες και δυσαρέσκειες για την εξέλιξη και τον τρόπο συνέχισης του πολέμου, που είχαν αντανάκλαση και σε αλλαγές στρατιωτικών διοικητών.

Στη Γερμανία δίπλα στις έντονες αντιρώσικες κραυγές, όπως αυτές της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, υπήρξε το τελευταίο διάστημα και τριπλή παρέμβαση της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία δείχνει διάσταση μεταξύ των απόψεων της γερμανικής αστικής τάξης που πιέζεται ισχυρά από τις συνέπειες του πολέμου.
Η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κολονά υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο» και η «απομόνωση της Ρωσίας θα ήταν η χειρότερη πολιτική επιλογή».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Όρμπαν ζήτησε έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, λέγοντας «η κατάπαυση του πυρός δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας», κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για τη συνέχιση του πολέμου και δήλωσε ότι «ελπίδα για ειρήνη σημαίνει Ντόναλντ Τραμπ» και ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί το θέλουν οι Αμερικανοί. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί πρέπει να συμβιβαστούν με τους Ρώσους. Και τότε ο πόλεμος θα τελειώσει».

Τις τελευταίες μέρες, επίσης, διέρρευσε ότι «μαγειρεύεται» στην ΕΕ σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για «διάλογο» με τον Πούτιν μέσα από τον ΟΗΕ και τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και οι διεθνείς φορείς θα πρέπει να υποστηρίξουν έναν ειρηνικό τερματισμό του πολέμου «μέσω πολιτικού διαλόγου, διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης και άλλων ειρηνικών μέσων».

Αλλά και στο εσωτερικό των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων των ΗΠΑ υπάρχει διένεξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τελευταία έκφραση τις κατηγορίες που απηύθυνε, πριν μια εβδομάδα, ο Τραμπ κατά του Μπάιντεν ότι «χλεύασε τον Πούτιν» και «τον ανάγκασε να μπει στην Ουκρανία». Για για να προσθέσει πως καλεί για «άμεσες» διαπραγματεύσεις για ένα «ειρηνικό τέλος» της κρίσης προτού καταστεί πυρηνική και πως «η κλιμάκωση της οκταετούς κρίσης ασφαλείας και πολιτικής στην Ουκρανία δεν θα είχε λάβει χώρα επί των ημερών του»….