Στις 3 Φεβρουαρίου ένα τρένο της Norfolk Southern με φορτίο 150 βαγόνια τοξικών χημικών ουσιών εκτροχιάσθηκε κοντά στη μικρή κωμόπολη Ανατολική Παλαιστίνη, στην πολιτεία του Οχάιο. Η κωμόπολη των 4.700 κατοίκων βρίσκεται μεταξύ του Πίτσμπουργκ και της Youngstown, περιοχή που θεωρείται η καρδιά της «ζώνης της σκουριάς», όπου κάποτε άνθιζε η βιομηχανία του μετάλλου και του άνθρακα και πλέον βασιλεύουν η εγκατάλειψη και η ανεργία.

Ο εκτροχιασμός του τρένου οδήγησε στη διαρροή και ανάφλεξη των χημικών ουσιών επί των γραμμών, και έθεσε τη διαδρομή εκτός λειτουργίας, με τη φωτιά να καίει μέχρι και την επόμενη μέρα, Παρασκευή 4ης Φεβρουαρίου. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του δικτύου ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εμπορική της δραστηριότητα, προχώρησε… σε «ελεγχόμενη ανάφλεξη» των χημικών ουσιών για να καθαρίσουν οι γραμμές! Η κατά τα άλλα ελεγχόμενη αυτή διαδικασία οδήγησε σε μια τεράστια έκρηξη, που σκέπασε την κωμόπολη με στάχτη των καμμένων χημικών, έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και έχει μολύνει τη χλωρίδα και πανίδα σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα. Έκτοτε, έχουν επιστρατευθεί μια σειρά υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, ώστε να περιορισθεί η σοβαρότητα του γεγονότος, να δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα ασφάλειας και φυσικά να επιβληθεί σιωπή στους ανήσυχους κατοίκους της άτυχης κωμόπολης.

Σύμφωνα με τους ελέγχους της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) δεν έχει εντοπισθεί επικίνδυνη συγκέντρωση χημικών ουσιών, είτε στον αέρα, είτε στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Αυτό δεν συνάδει ούτε με την επίμονη οσμή χημικών στην περιοχή, την πληθώρα μαρτυριών και παραπόνων για πονοκέφαλους και αναπνευστικά προβλήματα και με το διαπιστωμένο από όλους γεγονός, των χιλιάδων νεκρών ψαριών στο ποτάμι της περιοχής, καθώς και πλήθος νεκρών βατράχων, ρακούν και άλλων ζώων της περιοχής, ακόμη και γεωσκώληκων με τα πτώματά τους συχνά καλυμμένα με γκρίζα άλγη, που θεωρείται αποτέλεσμα της επαφής των χημικών με το νερό. Για όλα αυτά χρησιμοποιείται ο προκλητικός εφησυχασμός ότι τα χημικά πλέον θα έχουν εξασθενήσει! Τα όποια μέτρα ελέγχου έχουν περιορισθεί σε μια ακτίνα ενός μιλίου της κωμόπολης. Ωστόσο, αναφορές για φαινόμενα μαζικών θανάτων ζώων, άγριων και μη, υπάρχουν μέχρι και για ακτίνα 100 μιλίων από το περιστατικό.

Από ’κει και πέρα, διάφορα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά, για το πώς λειτουργεί το κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού απέναντι στους πολίτες του. Η εμπλεκόμενη εταιρεία, προκειμένου να συμμορφωθεί με κάποιες πιέσεις που της έχουν ασκηθεί από δημόσιους παράγοντες, περισσότερο για επικοινωνιακούς και προεκλογικούς λόγους, προσέλαβε τις υπηρεσίες του Κέντρου Τοξικολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας (CTEH). Ακούγεται σαν μια δημόσια υπηρεσία, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει ιστορικό παροχής υπηρεσιών σε τέτοιου είδους συμφορές, όπου εμπλέκονται άλλες ιδιωτικές εταιρείες και πάντα τα συμπεράσματα των ερευνών της είναι αυτά που θέλει η εμπλεκόμενη πλευρά. Είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο πολύνεκρο περιστατικό του τυφώνα Κατρίνα, για λογαριασμό της Murphy Oil Corp, για να διαβεβαιώσει ότι η μόλυνση από τη διαρροή από το διυλιστήριο τότε δεν ήταν σε επικίνδυνο επίπεδο, ό,τι και αν σημαίνει αυτό… «Είναι ουσιαστικά η αλεπού που φυλάει τις κότες», δήλωσε για το CTEH ένας πρώην χημικός μηχανικός της EXXON ονόματι Νίκολας Τσερεμισίνοφ στη New York Times. Παράλληλα, η Norfolk Southern διαθέτει τη δική της ιδιωτική και χρηματοδοτούμενη από την ίδια αστυνομική δύναμη, η οποία έχει σπεύσει στην κωμόπολη, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και η οποία αρχικά παρουσιαζόταν ως αστυνομία ενός κρατικού αστυνομικού τμήματος.

Πολλοί κάτοικοι φοβούνται για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους και στην περιοχή, αλλά και για την υποβάθμιση της αξίας των περιουσιών τους λόγω της καταστροφής. Δηλώνουν πως, αν αναγκαστούν να φύγουν, δε θα μπορούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους, παρά μόνο σε αρπακτικά όπως η Black Rock, η οποία αναφέρεται πως έχει επανειλημμένα δηλώσει ενδιαφέρον για «επενδύσεις» στην περιοχή. Στην κωμόπολη της Ανατολικής Παλαιστίνης υπήρχε διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή γη για αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και πολλές οικογένειες είχαν στραφεί προς τα ’κει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά από τον περιβαλλοντικά ευαίσθητο Τζο Μπάιντεν πάνω στο ζήτημα. Τις πρώτες μέρες ο Πρόεδρος ολιγωρούσε, ελπίζοντας σε συγκάλυψη. Κατόπιν, ενώ βρισκόταν στο Κίεβο για να υποσχεθεί στον Ζελένσκι νέα δισεκατομμύρια βοήθειας, ο Τραμπ επισκέφθηκε την περιοχή και κατήγγειλε την συγκάλυψη και την εγκατάλειψη των κατοίκων από τη διοίκηση Μπάιντεν. Φυσικά όλα αυτά είναι στα πλαίσια του προεκλογικού παιχνιδιού και το ενδιαφέρον του Τραμπ είναι ψεύτικο, αληθινή όμως είναι η προσπάθεια συγκάλυψης και η εγκατάλειψη από τον Μπάιντεν.

Την «ελεγχόμενη ανάφλεξη» ενέκριναν τόσο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Οχάιο, όσο και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβάνια. Το κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δε δίνει δεκάρα για τους πολίτες του και το περιβάλλον και όταν παίρνει κάποια ουσιαστικά μέτρα, είναι μόνο για να διασφαλίζει τα συμφέροντα και την κυριαρχία της μεγαλοαστικής του ολιγαρχίας και όχι από ενδιαφέρον για τον λαό. Το ίδιο απεδείχθη σε μεγαλύτερη κλίμακα και για το κράτος του τούρκικου μεγαλοϊδεατισμού πρόσφατα και τώρα για το ελληνικό καθεστώς της εξάρτησης και της ρεμούλας με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.