Σε μία ακόμα προκλητική απόφαση προχώρησε η δικαιοσύνη αναφορικά με τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας επικύρωσε την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη. Μόνο μετά την κατακραυγή και το κύμα αντιδράσεων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε το «πάγωμα» της αποφυλάκισης, προκειμένου να εξεταστεί αν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος και αν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Η απόφαση της αποφυλάκισης του Πατέλη ήρθε ένα μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, με το δικαστήριο να βγάζει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους – «χάδια» τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πρωτοστάτησε σε δεκάδες άλλες εγκληματικές επιθέσεις.

Τον ίδιο Πατέλη που κάποτε ξεφώνιζε το διαβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», τον αρχηγίσκο του «κλειστού πυρήνα» της Νίκαιας, του ανθρώπου που στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας προσπάθησε να καλύψει τον ιεραρχικά ανώτερο και εντολέα του, Γιάννη Λαγό, και τελικά να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

«Δικαιοσύνη» με δύο μέτρα
και δύο σταθμά

Ακόμα πιο προκλητικό προβάλλει όμως το σκεπτικό της απόφασης, καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών» από τον Πατέλη, ο οποίος επικαλέστηκε τα ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού του για να αποφυλακιστεί.

Προφανώς η νεοναζιστική βία, ο εκφοβισμός, η δράση με όρους και λογική συμμορίας ήταν για τους δικαστές κάτι… «στιγμιαίο». Και όλα αυτά, λίγες ημέρες αφότου ένας νέος γύρος φασιστικής βίας, με απειλές και άγριους ξυλοδαρμούς, ξεδιπλώθηκε σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Φαίνεται πως οι δικαστές εξαντλούν την… «επιείκειά» τους αποφυλακίζοντας καταδικασμένους για συνέργεια σε φόνο εκ προθέσεως φασίστες, ενώ αντιθέτως εξαντλούν την… αυστηρότητά τους και απορρίπτουν πλήθος αντίστοιχων αιτημάτων άλλων κρατουμένων, ενώ σέρνονται στα δικαστήρια εργαζόμενοι, νεολαίοι και λαϊκοί αγωνιστές με κατασκευασμένα κατηγορητήρια και χωρίς αποδείξεις.

Χέρι-χέρι αποφυλάκιση
και «θεωρία των δύο άκρων»

Η αποφυλάκιση του Πατέλη ήρθε ελάχιστο διάστημα μετά το νέο γύρο φασιστικής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, τόσο τα απομεινάρια της ίδιας της συμμορίας όσο και άλλων φασιστικών παραφυάδων βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους και να τρομοκρατήσουν λαό και νεολαία, προσπαθώντας να βγουν ξανά στην επιφάνεια.

Και όλος αυτός ο γύρος φασιστικής βίας επιχειρήθηκε για μία ακόμα φορά να ξεπλυθεί και να συγκαλυφθεί από μηχανισμούς του αστικού κράτους, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, που επανέφεραν την αντικομμουνιστική και ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων» που εξισώσει ναζισμό και φασισμό με τον κομμουνισμό. Μόνος στόχος είναι να χτυπηθεί το οργανωμένο, λαϊκό, δημοκρατικό, αντιφασιστικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Διαρκής επαγρύπνηση

Όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για την αποφυλάκιση Πατέλη: «Αποδεικνύεται και πάλι ότι ο φασισμός αποτελεί εκείνο το εργαλείο, εκείνο το μέσο που το αστικό κράτος έχει ανάγκη για να κάνει τη “βρόμικη δουλειά”: να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και όσους αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της καταστολής. Και γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και κινητοποίηση».
Και καταλήγει: «Μόνο η οργανωμένη δημοκρατική αντιφασιστική πάλη του λαού, η συσπείρωση στα σωματεία και η αποκάλυψη της δράσης των φασιστών μπορούν να βάλουν πραγματικό φραγμό στο φασισμό.

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ
ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ
».