Ούτε λέξη δεν βρήκε να γράψει η ΓΣΕΕ, το ανώτατο όργανο των εργαζομένων στην Ελλάδα, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές. Στο ίδιο πλαίσιο, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε, κάτω από πιέσεις, να εκδώσει ψήφισμα ….έξι ημέρες μετά από την έναρξη του ανελέητου σφυροκοπήματος του ρωσικού στρατού σε Κίεβο, Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας, στο οποίο, ωστόσο, δεν λέει λέξη για την ευθύνη του δυτικού ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ,του ΝΑΤΟ και της ΕΕ . Ενώ τηρεί σιωπή και για την επικίνδυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές κινήσεις αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Αλλά και πλήθος Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών ανά την Ελλάδα τηρούν «σιγή ιχθύος» για το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού, την ώρα που κύματα προσφύγων φτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι οι ηγεσίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν θεωρούν αυτονόητο ότι είναι σοβαρή υπόθεση για την εργατική τάξη η ρώσικη εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη χώρα την οποία το προηγούμενο διάστημα την έδεσαν χειροπόδαρα οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές, φέρνοντας στην εξουσία τους ναζί, ενώ τώρα ο ρωσικός ιμπεριαλισμός την σφυροκοπά ανελέητα, για να την «αποστρατιωτικοποιήσει» και να την καταστήσει «ουδέτερη» χώρα, κάτω από τη σημαία μάλιστα του αντικομμουνισμού και του μεγαλορώσικου σωβινισμού.

Δεν θεωρούν ότι όταν έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος είναι αναγκαίο να οργανωθούν πλατιές εργατικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της ειρήνης και την καταγγελία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Οι ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων σέρνονται στην ουρά της πολιτικής της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της που ακολουθούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Της πολιτικής που, όπως δήλωσε η αμερικανόδουλη και ευρωπαιόδουλη κυβέρνηση Μητσοτάκη, «είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και με τους εταίρους της» και σπεύδει να στείλει τάχα «βοήθεια»… κατασχεμένα καλάσνικοφ και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Όμως με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μεγάλοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον αμερικανονατοϊκό σχεδιασμό και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η εργατική τάξη της Ελλάδας, αλλά και κάθε χώρας, είναι ανάγκη με τη δική της αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική φωνή να βγει στο προσκήνιο και να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανονατοϊκών και των Ρώσων ιμπεριαλιστών που δε διστάζουν, στο πλαίσιο του λυσσαλέου ανταγωνισμού τους, να ισοπεδώσουν χώρες, να αιματοκυλίσουν λαούς, να ασκήσουν πυρηνικό εκβιασμό και να δημιουργήσουν καραβάνια προσφύγων, τώρα πλέον και μέσα στην Ευρώπη.