«Εργοδοτικότερες» της… εργοδοσίας εμφανίζονται οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε «αγώνα ταχύτητας» με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που προωθούν με αφορμή την πανδημία και με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη…

Alpha Bank:
Ζητούν υποχρεωτική άδεια και περικοπή μισθού για όσους δεν εμβολιάζονται

Κι όμως! Η πρωτοφανής και εξωφρενική αυτή «πρωτοβουλία» δεν ανήκει στη διοίκηση της τράπεζας, όπως πολλοί θα περίμεναν, αλλά στην ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά αναγκαστική άδεια και την περικοπή μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων που… δεν θέλουν να εμβολιαστούν!

Σε επιστολή της προς τη διεύθυνση της τράπεζας, η ηγεσία του σωματείου, στο όνομα της «απομόνωσης» των αρνητών του εμβολίου, απευθύνει κάλεσμα προς τα στελέχη, προκειμένου να κάνουν χρήση «του διευθυντικού δικαιώματος» και «να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών». Μάλιστα, ζητούν την εφαρμογή αυτού του απαράδεκτου αντεργατικού και κατασταλτικού μέτρου, «ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού»! Σε αντίθετη περίπτωση, οι ιθύνοντες του εργοδοτικού συνδικαλισμού καλούν τη διεύθυνση να σταματήσει να καταβάλλει τον μισθό «για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων»!

Η «πρωτοβουλία» αυτή της ηγεσίας του σωματείου γίνεται μάλιστα στο όνομα της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την ίδια ώρα που ζητά περικοπές στους μισθούς και προτρέπει σε εκφοβισμό, υποταγή στην εργοδοσία και στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με επιχειρήματα… Άδωνι Γεωργιάδη!

Κι όλα αυτά, την ώρα που το ίδιο το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλλει αναστολή σύμβασης χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη προς τον εργαζόμενο. Μόνο που την ώρα που κατατέθηκε το αίτημα της συνδικαλιστικής ηγεσίας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προς τη διοίκηση, η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις Χατζηδάκη βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη!

Μάλιστα, παρά τις «εκκλήσεις» να ασκήσει το «διευθυντικό της δικαίωμα», η διοίκηση της Alpha Bank πήρε αποστάσεις από το πρωτοφανές και εξωφρενικό αίτημα της ηγεσίας του συλλόγου εργαζομένων.

Ουσιαστικά, μέσα από αυτή την επιστολή αποκρύπτονται οι παλινωδίες και οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης – εργοδοσίας στη διαχείριση της πανδημίας που επιβάλλει καραντίνες, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, «έμφραγμα» στην παραγωγική δραστηριότητα, προωθώντας την ίδια ώρα κατασταλτικά μέτρα και φέρνοντας προς ψήφιση αντιλαϊκά νομοσχέδια (Παιδεία, Εργασία κλπ.).

Ηλεκτρονική ψηφοφορία
πριν καν ψηφιστεί από δύο διοικήσεις σωματείων στην Τράπεζα Πειραιώς

Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις δύο σωματείων στην Τράπεζα Πειραιώς έσπευσαν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πριν ακόμα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή!

Κι αυτό διότι ζήτησαν την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, προτρέχοντας έτσι να εφαρμόσουν το αντεργατικό έκτρωμα πριν την… κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Οι εκλογές στα δύο σωματεία – Σωματείο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) και Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) – θα διαρκέσουν μέχρι 25 Ιούνη.
Ουσιαστικά, οι διοικήσεις των δύο σωματείων, ως «λαγοί» της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, εφάρμοσαν στην πράξη διατάξεις του νομοσχεδίου-έκτρωμα πριν καν ο Χατζηδάκης το φέρει στη Βουλή!

Υπενθυμίζεται ότι το νεοφιλελεύθερο αυτό τερατούργημμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πάγιο αίτημα των εργοδοτών για ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που ήδη προέβλεψε ο αντίστοιχος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση των ηγεσιών των σωματείων σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αποκαλύπτει ουσιαστικά το αληθινό πρόσωπο του εργοδοτικού και κυβερνητικού «συνδικαλισμού» που έχει φέρει «ασφυξία» στο εργατικό κίνημα, επιχειρώντας να το «ακρωτηριάσει» και να το καταστείλει.

Είναι ο ίδιος εργοδοτικός και κυβερνητικός «συνδικαλισμός» που στέκεται απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και που πρέπει να απομονωθεί και να εξοβελιστεί από τα εργατικά συνδικάτα.