Ενδεικτικό των μεθόδων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά, προκειμένου να παρουσιάσει μια παραπλανητική εικόνα για την πραγματικότητα, είναι και η περίπτωση των στοιχείων που παρουσίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, για δήθεν μειωμένη ανεργία επιδιώκοντας να στηρίξει με κάθε τρόπο το αφήγημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης που προηγήθηκε.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές λοιπόν, ο – διορισμένος από τη ΝΔ – διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, σε προσωπική του ανακοίνωση εμφανίζει μέσω τυχαίων συγκρίσεων στοιχείων του οργανισμού σημαντική μείωση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, εκδίδει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για υποτιθέμενο ρεκόρ μείωσης του αριθμού των ανέργων και μάλιστα ρεκόρ 12ετίας, καθώς όπως ισχυρίζεται ο αριθμός τους «μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011». Ιδού, πώς πλαστογράφησε την πραγματικότητα της ανεργίας : «ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ μειώθηκε στους 859.626, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2011, ενώ ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε στους 492.200, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο 2014”.

Τα στοιχεία όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Οργανισμό «είναι πασιφανώς λαθεμένα, αφού όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά ρεκόρ μείωσης, αλλά αντιθέτως, το σύνολο των ανέργων στα μητρώα τού τότε ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 693.417, ενώ και οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν πολύ λιγότεροι – συγκεκριμένα ήταν 483.548», σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από τον καθένα.
Συνεχίζοντας, εγκαλεί τον διοικητή του Οργανισμού στην ανακοίνωσή της: «…από πού αντλεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ανακριβώς; Ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα fake Δελτίο Τύπου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές; Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας παραμένει τεράστιος! 1.035.580 οι άνεργοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία δημοσιευμένα (Μάρτιος 2023) στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 20,6%, του εργατικού δυναμικού».

Η προκλητική απάντηση του διοικητή, ο οποίος ούτε λόγος βέβαια να απολογηθεί για την παραπλανητική του ανακοίνωση, στην ουσία αποκαλύπτει τη «λαθροχειρία»: «Τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας που ανακοινώθηκαν χθες (σ.σ. αφορούσαν συγκεκριμένη ημέρα του Μαΐου), αντλήθηκαν απευθείας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, ενώ τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση με προηγούμενα έτη, προήλθαν απευθείας από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΔΥΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το λάθος του, το οποίο επιδιώκει να αποδώσει, αφελώς… στη μεθοδολογία, διότι συγκρίνει ανόμοια στοιχεία.

Όπως απάντησε εκ νέου η Ομοσπονδία εργαζομένων: «Το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) του ΟΑΕΔ είναι μια βάση δεδομένων, όπου τα στοιχεία τροποποιούνται από στιγμή σε στιγμή: κάποιοι γράφονται και κάποιοι απεγγράφονται την ίδια στιγμή, γι’ αυτό τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποιούνται ανά μήνα, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη σύγκριση και στατιστική εικόνα.» Και συνεχίζει: «Ο Διοικητής, λοιπόν, παραδέχεται ότι αυθαίρετα, αλαζονικά, αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά, τράβηξε στοιχεία μόνος του για μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα Μαΐου, πριν δημοσιευθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Απριλίου!»

Ακόμη και τώρα που έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον μήνα Απρίλιο 2023, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στους 927.793 καταδεικνύοντας μια μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων έναντι του Μαρτίου 2023 κατά 107.787 άτομα, γεγονός που οφείλεται προφανώς στην έναρξη εποχικών εργασιών λόγω του τουρισμού. Παραμένει ωστόσο η μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου εμφανίζει την ανεργία στο 10,9%, όταν σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ η ανεργία κυμαίνεται στο 20-21%. Η απόκλιση αποδίδεται στη διαφορετική μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δύο υπηρεσίες, ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ. Το βέβαιο είναι πως όσο διατηρείται η σύγχυση σε σχέση με τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας τόσο περισσότερο διευκολύνονται οι διάφορες αλχημείες και μαγειρέματα με τα ποσοστά αυτά.

Είναι γνωστό πως με τα ποσοστά της ανεργίας, διαχρονικά, γίνεται εκ μέρους των κυβερνήσεων συστηματική προσπάθεια αλλοίωσής τους, ώστε να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο μειωμένα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, ομολογουμένως «έπαιξε τα ρέστα της» σε αυτού του είδους την αλλοίωση. Η περίπτωση του διοικητή της ΔΥΠΑ είναι απολύτως χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο επιδίωξαν να συγκαλύψουν προεκλογικά τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα δείγμα της συγκάλυψης που θα επιδιώξει η ΝΔ και στην επόμενη διακυβέρνηση που όπως φαίνεται θα εξασφαλίσει.