Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, επέτρεψε την επίσκεψη της 3ης στην αμερικάνικη ιεραρχία, προέδρου της Βουλής, Ν. Πελόζι, στην Ταϊβάν. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες, καθώς όχι μόνον τορπιλίζει τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και δυναμιτίζει το όλο γεωπολιτικό σκηνικό του Ν. Ειρηνικού, αλλά βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Είναι προφανές πως η Συμφωνία της αμερικανόπνευστης συμμαχίας AUKUS, ενεργοποιείται με άμεσο τρόπο, αποτελώντας την απαρχή μιας συνολικής επιθετικής αμερικανικής στρατηγικής ερχόμενος να κουμπώσει πάνω στις ραγδαίες εξελίξεις με αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα πάντα επαφίενται στο στρατηγικό σχεδιασμό των Κινέζων ηγετών.

Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μίας χώρας, αποτελεί απαράβατο όρο στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Θυμίζουμε τις επανειλημμένες συνομιλίες Μπάιντεν – Σι Τσιπινγκ όπου ο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει ότι: «Μίλησα με τον κ. Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε (…) θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την Ταϊβάν (…) Κάναμε σαφές και δεν νομίζω πως πρέπει να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν του να τηρήσει τη συμφωνία». (Μάης 2022). Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε το γεγονός πως την ώρα που προσγειώνονταν το αεροπλάνο που μετέφερε την πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι,«ανέβαινε» στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Post, άρθρο της Πελόζι, στο οποίο εξηγούσε γιατί πραγματοποιείται αυτή η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου. Στο άρθρο αυτό, χρησιμοποιεί επιθετικά λόγια κατά της Κίνας, σε ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών, για το ζήτημα του Θιβέτ, για τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κόνγκ, ακόμα και ζήτημα γενοκτονίας των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Ακόμη, εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις της Πελόζι αμέσως κατά την άφιξή της στην Ταϊπέι: «Στηρίζουμε τη δημοκρατία της χώρας. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας…», ανέφερε μεταξύ άλλων η Πελόζι. Αμερικανικές αθλιότητες…

Η Ρωσία έσπευσε να πάρει θέση στο πλευρό του Πεκίνου, υποστηρίζοντας πως η Κίνα έχει το δικαίωμα να πάρει τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» με φόντο την «πρόκληση» της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν.

***

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε άμεσα την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, τονίζοντας ότι: «…Η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα εξαιρετικά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά (την επίσκεψη) και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (…)Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις (…) Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν το χαρτί Ταϊβάν προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην Κίνα (…) Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα προτρέπει σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παίζουν το «χαρτί της Ταϊβάν» και να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Θα πρέπει να σταματήσει (η Ουάσινγκτον) να ανακατεύεται στην Ταϊβάν και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή η αντίδραση του Πεκίνου στην επίσκεψη της Ν.Πελόζι δείχνει πως κλιμακώνεται επικίνδυνα ο αμερικανοκινέζικος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και το φιτίλι που άναψε η επίσκεψη στην Ταϊβάν δεν απέχει πολύ από το να πυροδοτήσει έκρηξη στο νησί. Ήδη, ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανακοίνωσε χθες (2/08) το υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις περιμετρικά της Ταϊβάν με πραγματικά πυρά και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

***

Τέλος να πούμε πως εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών και βλέποντας την δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, ο Μπάιντεν επιχειρεί είτε με τη δολοφονία του τωρινού αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι, είτε με την επίσκεψη της Πελόζι, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το βέβαιο είναι ότι οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές θα διεξαχθούν σε μία περίοδο που η ανθρωπότητα μπαίνει σε μια ακόμα πιο ζοφερή εποχή, όπου οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών χωρών οξύνονται στο έπακρο και παίρνουν τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης. Ο συσχετισμός δυνάμεων που ίσχυε μέχρι τώρα, φαίνεται να οδεύει προς ανατροπή παρά την ιδιαίτερα αλαζονική στάση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αφού η υπεροχή του σε γενική οικονομική, στρατιωτική, πολιτική δύναμη όλο και περισσότερο αμφισβητείται. Σήμερα ο στόχος συγκεκριμενοποιείται και στρέφεται ευθέως κατά των ανερχόμενων κινέζικου και ρωσικού ιμπεριαλισμού τους οποίους επιχειρεί –μάταια- να περικυκλώσει και να καταστρέψει. Όλ’ αυτά προοιωνίζουν μια έκρηξη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων πάνω ακριβώς στο έδαφος για την εξασφάλιση και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και για την διεύρυνση των σφαιρών επιρροής από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ