Βορειοδυτική Ελλάδα

Από την Κοζάνη μέχρι το Αγρίνιο και από Γιάννενα μέχρι τη Λευκάδα, κινήθηκαν δραστήρια οι οργανώσεις, οι σύντροφοι και η νεολαία του Μ-Λ ΚΚΕ. Είχαν ήδη κάνει «προθέρμανση», με την πραγματοποίηση εξορμήσεων και προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε Γιάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Σε κινητοποίηση και οι σ. της Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ, για την Πρωτομαγιά, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές, με το μοίρασμα προκηρύξεων, ανάρτηση αφίσας, χαρτονιών και πανό, με εξορμήσεις, επαφές και συζητήσεις στο Φιλιάτι, στην Παραμυθιά στην Ηγουμενίτσα, όπου σε κεντρικό σημείο του Πεζοδρόμου στήθηκε ταμπλό-σημείο στάσης για το μοίρασμα υλικού την προεκλογική περίοδο.

Στα Γιάννενα, σε κεντρικό σημείο, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στήθηκε το προεκλογικό περίπτερο του Μ-Λ ΚΚΕ, σημείο αναφοράς και αφετηρία για το μοίρασμα προεκλογικού υλικού, ενώ συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις στην περιοχή της Ζίτσας, στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Χουλιαράδες, Πράμαντα κλπ) και αλλού.

Αρχές Μάη, κλιμάκια της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ, με τους υποψήφιους βουλευτές Κοζάνης και Γρεβενών, Πρέβεζας και Λευκάδας, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στις πόλεις αυτές, αλλά και σε Σιάτιστα, Πτολεμαΐδα. Μοιράστηκε πλατιά η κομματική προκήρυξη, μπήκε το κοκκινοκίτρινο χαρτόνι και η αφίσα σε κεντρικούς κόμβους και σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων, ενώ στην Κοζάνη, σε μια κατάμεστη πλατεία, φωνάχτηκαν με την ντουντούκα βασικά σημεία της προκήρυξης.

Η επαφή με τον κόσμο και η ανταπόκρισή του ήταν θετική, καθώς έπαιρνε την προεκλογική ανακοίνωση και συζητούσε για τα κοινά προβλήματα.

Ο κύκλος της πραγματοποίησης προεκλογικών εκδηλώσεων σε Άρτα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Φιλιάτες και Αγρίνιο έθεσε τους συντρόφους σε εγρήγορση για την επιτυχημένη προετοιμασία και οργάνωσή τους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την συμμετοχή συντρόφων, συναγωνιστών και αρκετών φίλων, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και συζητήσεις, με ζωντανό και πλούσιο διάλογο, που σε κάποιες περιπτώσεις κράτησε ενεργό το ενδιαφέρον των παρευρεθέντων για αρκετή ώρα.

Σε όλες τις εκδηλώσεις, μετά από την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών -και ιδιαίτερα στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση στα Γιάννενα από την σ. της νεολαίας Α. Κωσταδήμα- και μετά τους χαιρετισμούς των σ. Β. Γράβου, Θ. Κρίκα, Χ. Αθανασίου, Θ. Χόβολου και Γ. Μακρίδη, έγιναν τοποθετήσεις από τον εκπρόσωπο του Μ-Λ ΚΚΕ σ. Π. Αλεξίου, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό, το κίνημα και την Αριστερά.

Οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν στα μεγάλα χωριά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ελεούσα, Ροδοτόπι, Ζίτσα, Κούρεντα, Κατσικά, Λογκάδες, Λιγκιάδες, Αμφιθέα, Μεταμόρφωση των Ιωαννίνων, αλλά και της Θεσπρωτίας, Γλυκή, Ποταμιά, Πέρδικα, Ασπροκκλήσι, Σαγιάδα.

Πυκνή ήταν η παρουσία όλων των συντρόφων, νεολαίων και εκπροσώπων του Μ-Λ ΚΚΕ με ομιλίες και συνεντεύξεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της περιοχής (Ήπειρος TV, TV1 Ιωαννίνων, ART TV, ΑΧΕΛΩΟΣ TV, Corfou TV, ΕΡΑ Ιωαννίνων, Βήμα FM, «Radio» Λευκάδα, Πρέβεζα, Κοζάνη, Γρεβενά κλπ) και οι καταχωρήσεις σχολίων και ανακοινώσεων των υποψηφίων στις τοπικές ιστοσελίδες.

Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της προεκλογικής οικονομικής εξόρμησης, σε δύσκολους καιρούς και χωρίς χρηματοδότηση, με το κουπόνι στο χέρι καλύφθηκε και το οικονομικό πλάνο, και με τις συνδρομές των μελών αντιμετωπίστηκαν τα αυξημένα έξοδα των εκλογών.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ, στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο, όπου από νωρίς το μεσημέρι οι σ. στο Αγρίνιο είχαν στηθεί στο περίπτερο, με τραπεζάκι και προεκλογικό υλικό, είχαν αναρτήσει πανό, αφίσες και σημαίες, είχε στηθεί μια επαγγελματική, ισχυρή, μικροφωνική, που εξέπεμπε μουσική και ενδιάμεσα μαγνητοφωνημένα πολιτικά μηνύματα. Στη συνέχεια, στην ιδιαίτερα «πλήθουσα» Πλατεία, όπου μοιράστηκαν – εξαντλήθηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις, ο πασίγνωστος στην περιοχή, για τους αγώνες και την προσφορά στον συνδικαλισμό, στον πολιτισμό και στην τοπική κοινωνία, αγωνιστής δάσκαλος, υποψήφιος του Μ-Λ ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία σ. Σωκράτης Ζαραβίνας, με τον άμεσο, μεστό, φιλοσοφημένο, αλλά απλό, λαϊκό λόγο του, μίλησε για την πολιτική συγκυρία και τα τοπικά προβλήματα.

Μέσα από όλη αυτή την προεκλογική «εκστρατεία», οι κομματικές δυνάμεις έστειλαν το αγωνιστικό μήνυμα σε όλη την περιοχή, για την ανάγκη του μαζικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, ενάντια σε κάλπικα διλήμματα και κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ήρθαν σε επαφή, μέσα από προσωπικές απευθύνσεις με τον κόσμο της Αριστεράς, με εργαζόμενους και νεολαίους και με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, τις τελευταίες μέρες των εκλογών, κατέγραψαν και ένα αρκετά καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της νεολαίας, που έχοντας στις 10 Μάη και τις φοιτητικές εκλογές, με αυταπάρνηση συνέβαλαν αποφασιστικά στην όλη προσπάθεια.
Πατώντας πάνω σε αυτά τα δεδομένα, κινούνται ήδη για την επόμενη μάχη αλλά πολύ περισσότερο για μετά τις εκλογές, για τους λαϊκούς αγώνες που θα ξεσπάσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που έτσι κι’ αλλιώς θα συνεχιστεί.

Βόρεια Ελλάδα

Έντονη ήταν η προεκλογική δραστηριότητα των δυνάμεων του Μ-Λ ΚΚΕ και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μικρές δυνάμεις του Κόμματος ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα μπροστά στις εκλογές. Κατάφεραν να καλύψουν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, διαδίδοντας πλατιά τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ στους εργαζόμενους και το λαό, σε μια περιοχή ιδιαίτερα χτυπημένη από την πολιτική της εξάρτησης και της εγκατάλειψης. Με ιδιαίτερη ένταση, οι υποψήφιοι του Μ-Λ ΚΚΕ μπόρεσαν και έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης, όπως και σε αντίστοιχα σάιτ, παραχωρώντας συνεντεύξεις και αναλύοντας τις θέσεις του Κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ ανήρτησαν μαζικά αρκετές φορές τα κοκκινοκίτρινα χαρτόνια, τις αφίσες του Κόμματος, τα πανό του, στο κέντρο, στην Τριανδρία, στην Τούμπα, σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Αντίστοιχα, μοίρασαν την κομματική ανακοίνωση σε λαϊκές της πόλης, όπως πχ στη μεγαλύτερη, της περιοχής της Βούλγαρη. Την Παρασκευή 12/5, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Χώρο «Πυξίδα» η προεκλογική εκδήλωση-συζήτηση του Μ-Λ ΚΚΕ, την οποία άνοιξε ο σ. Δημήτρης Καρβαγιώτης, υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ο σ. Δημήτρης Κοντοφάκας έκανε την κεντρική τοποθέτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα της περιόδου. Η εκδήλωση-συζήτηση ήταν πολύ επιτυχημένη, με πολλούς φίλους του Κόμματος να θέτουν ερωτήματα και να αναπτύσσεται μια πλούσια συζήτηση.

Ανάμεσα στα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει το Μ-Λ ΚΚΕ και εδώ, ήταν οι «γνωστοί-άγνωστοι», φασιστοειδή, τα οποία με την κάλυψη της νύχτας έβγαιναν για να κατεβάσουν τα χαρτόνια του Μ-Λ ΚΚΕ. Όπως άλλωστε έπραξαν απέναντι και σε άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φτάνοντας μέχρι και να σπάσουν κιόσκια και περίπτερα. Εκτός όμως από τα φασιστοειδή, γνωστό μακρύ χέρι του συστήματος, έδρασαν και οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που έσκιζαν το «Μ-Λ» από χαρτόνια του Μ-Λ ΚΚΕ.

Στην Ημαθία, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ προχώρησαν σε μια πολύ έντονη και πλούσια καμπάνια, κάνοντας πλατιά γνωστές τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ. Ήδη από τα τέλη Απριλίου, η προεκλογική καμπάνια ξεκινούσε με την ανάρτηση πανό στο κέντρο της Βέροιας, καθώς και με το μοίρασμα ανακοινώσεων την πόλη, όπου βέβαια το Κόμμα είναι γνωστό για τη δράση και την παρουσία του. Αντίστοιχα, αναρτήθηκε το κοκκινοκίτρινο χαρτόνι και οι αφίσες του Κόμματος. Να σημειώσουμε, ότι διάφοροι ενοχλήθηκαν από την παρουσία του Μ-Λ ΚΚΕ και στα τέλη Απριλίου, κατέβασαν πανό του Κόμματος από κεντρικό σημείο της πόλης, το οποίο βέβαια επανατοποθετήθηκε. Ακολούθησε δημόσια καταγγελία στο λαό της Βέροιας και δεν επαναλήφθηκαν τέτοια φαινόμενα. Η προεκλογική εκδήλωση-συζήτηση του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/5, στο Καφέ «Εκτός Χάρτη» και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με πλήθος φίλων και συναγωνιστών να λαμβάνουν μέρος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο σ. Μπάμπης Χατζηθεοδωρίδης, και στη συνέχεια ο σ. Δημήτρης Κοντοφάκας ανέπτυξε τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ πάνω στα ζητήματα της περιόδου. Την τελευταία βδομάδα, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, ολοκληρώθηκε η προεκλογική μάχη.

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα, στην Αλεξάνδρεια και στα κοντινά σε αυτήν χωριά, σε χωριά του ορεινού όγκου του Βερμίου.

Αξίζει να σημειωθεί, παρότι δεν αποτελεί κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας, ότι στις 9 Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, το Μ-Λ ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Εληά, για πρώτη φορά στην πόλη της Βέροιας.

Στα πλαίσια της προεκλογικής εξόρμησης, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησαν εξορμήσεις και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στην Πιερία (Κατερίνη-Αιγίνιο), στη Χαλκιδική και στην Αριδαία του νομού Πέλλας. Ακόμα, πραγματοποίησαν μεγάλη εξόρμηση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το Σαββατοκύριακο 7-8/5. Στην Καβάλα και στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη κολλήθηκαν τα χαρτόνια και οι αφίσες του Κόμματος. Μοιράστηκαν χιλιάδες ανακοινώσεις σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα στο μεγάλο παζάρι στην Καβάλα και την Ξάνθη.

Κρήτη

Στην Κρήτη τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ, οι συναγωνιστές και οι φίλοι της οργάνωσης, έδωσαν τη μάχη για να απλωθεί το μήνυμα και οι θέσεις του κόμματος όλη την προηγούμενη περίοδο.

Πολύ έγκαιρα στήθηκε το εκλογικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, το οποίο, παρά τις δυσκολίες, υπήρξε σταθερό σημείο συνάντησης και παρέμβασης για τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης στην πόλη. Με το χαρτόνι και την προκήρυξη, τις διαρκείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και την προεκλογική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο με αρκετούς συντρόφους και συναγωνιστές, η φωνή του Μ-Λ ΚΚΕ ηχούσε όλη την προεκλογική περίοδο, στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα, καλώντας στη στήριξη των ψηφοδελτίων μας. Στο Ηράκλειο η Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ μαζί με νέους φίλους και φίλες σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες, εξασφάλισε τη διακριτή παρουσία του κόμματος σε μια πόλη και έναν νομό που υπάρχουν και δρουν σχεδόν όλες οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Και στο Λασίθι τα μέλη και οι φίλοι του Μ-Λ ΚΚΕ έδωσαν την προεκλογική μάχη, διακριτά πιο συντεταγμένα και συγκροτημένα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Με κοινές συναντήσεις των συντρόφων του νομού, σχεδιάστηκε εξ αρχής, η παρέμβαση της οργάνωσης. Εκτός από τις πολλές συζητήσεις με συναγωνιστές και φίλους κυρίως σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο, πάρθηκε η απόφαση για την πραγματοποίηση δύο ανοιχτών προεκλογικών εκδηλώσεων. Παρά τις διαρκείς «εκκαθαρίσεις» από τους δήμους, και όχι μόνο, τα χαρτόνια και οι αφίσες του Μ-Λ ΚΚΕ, είχαν σταθερή παρουσία στις πόλεις και τα χωριά του Αγίου και της Σητείας, ενώ παρέμβαση έγινε και σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η ισχυροποίηση δεσμών με φίλους και φίλες της οργάνωσης που συνέβαλαν στην προεκλογική δράση του Μ-Λ ΚΚΕ αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα για την επόμενη μέρα.

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις έγιναν σε όλη την επαρχία της Κρήτης. Κλιμάκια του Μ-Λ ΚΚΕ εκτός από τις επαρχίες του Ηρακλείου και τυο Λασιθίου, πραγματοποίησαν εξορμήσεις και στις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Ικαρία

Με την κεντρική προεκλογική εκδήλωση την Πέμπτη 18/5, έκλεισε ένας μήνας (η πρώτη συγκέντρωση έγινε 19/4) πλούσιας και πολύμορφης δράσης της Κ.Ο. Ικαρίας, που εκτός από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις, αριθμεί δεκάδες εξορμήσεις και παρεμβάσεις στην Ικαρία, στη Σάμο αλλά και στους Φούρνους. Στην εκδήλωση που έγινε στον Άγιο Κήρυκο, η σημαντική συμμετοχή και η διάθεση για την πολύμορφη στήριξη του κόμματος, όπως εκφράστηκε, υπήρξε το αποτύπωμα όλης της προηγούμενης δράσης και σημειώνει ένα ακόμα θετικό βήμα για την οργάνωση στην Ικαρία.

Τα χαρτόνια, τα συνθήματα και οι αφίσες υπήρξαν σταθερά για έναν και πλέον μήνα στο νησί, ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις και οι συζητήσεις που έγιναν σε όλα τα χωριά. Ιδιαίτερα σημαντικά υπήρξαν και τα αποτελέσματα της οικονομικής εξόρμησης, στην οποία η οργάνωση τη Ικαρίας έδωσε από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση. Μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα ΜΜΕ του νομού, η δράση των συντρόφων και των φίλων τα οργάνωσης υπήρξε πλούσια και ανέδειξε νέες δυνατότητες για την ανάπτυξή της.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό και ιδιαίτερα στο νησί της Ικαρίας αποτελεί σίγουρα μια θετική καταγραφή. Η Κ.Ο. της Ικαρίας συνεδρίασε την εβδομάδα που πέρασε, για να απολογίσει τη δράση της και τα εκλογικά αποτελέσματα. Συζήτησε για τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, αλλά και για τις ανάγκες, τον προγραμματισμό και τα νέα καθήκοντα, μπροστά στις δεύτερες κάλπες σε αυτές τις πολιτικές συνθήκες.

Φθιώτιδα

Μια πλατιά προεκλογική δραστηριότητα ξεδιπλώθηκε στη Φθιώτιδα. Τα μέλη του κόμματος επισκέφτηκαν τις κύριες πόλεις του νομού αναρτώντας την κοκκινοκίτρινη αφίσα, μοιράζοντας την κομματική ανακοίνωση, τοποθετώντας πανό. Με κέντρο τη Λαμία, όπου δόθηκε ιδιαίτερο βάρος, έγιναν εξορμήσεις στη Στυλίδα, στη Σπερχειάδα και την Μακρακώμη, στην Αμφίκλεια, την Τιθορέα, την Ελάτεια, την Αταλάντη, τις Λιβανάτες, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα Καμένα Βούρλα και τον Μώλο. Επίσης έγινε παρέμβαση στο γειτονικό νομό της Ευρυτανίας με μαζική αφισοκόλληση και αναγραφή συνθημάτων.

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες για παρουσία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δόθηκε μια τηλεοπτική και τρεις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα από τον υποψήφιο βουλευτή του νομού. Συνεχείς ήταν και οι ανταποκρίσεις στο e-prologos.gr.

Το αποτέλεσμα καταγράφει μια άνοδο των ψήφων σε επίπεδο νομού στους 68 από 43 το 2019 (αύξηση 58%), που αποτυπώνει -σε αυτό το δυσμενές πολιτικό κλίμα- μια δυνατότητα ευρύτερης παρέμβασης του Μ-Λ ΚΚΕ και σύνδεσης με τον εργατολαϊκό κόσμο.

Μαγνησία

Με έντονους ρυθμούς κινήθηκε η κομματική οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ στη Μαγνησία. Με το μοίρασμα εκατοντάδων προκηρύξεων με τις θέσεις του κόμματος στην πόλη και τις γειτονιές, με την αφισοκόλληση και με συζητήσεις με εργαζόμενους, δόθηκε η μάχη των εκλογών.

Διοργανώθηκε συγκέντρωση στο Ε.Κ. Βόλου όπου αναλύθηκαν οι απόψεις του κόμματος και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παραβρισκόμενους.

Έγιναν επίσης τρεις προεκλογικές παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε τηλεοπτικό σταθμό.

Συγκεκριμένα ο σ. Γιώργος Σόφης εκπρόσωπος του κόμματος έκανε παρέμβαση στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ στο Βόλο, καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία, αναπτύσσοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Σημαντική επίσης ήταν και η παρέμβαση του υποψήφιου του Μ-Λ ΚΚΕ στη Μαγνησία, σ. Γαβριήλ Μαργαρίτη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου ανάλυσε τη γραμμή του κόμματος και μίλησε και για τα τοπικά προβλήματα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σαν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αφού ήταν διπλάσιο απ’ τις εκλογές του 2019 (από 57 ψήφους ανέβηκε στις 107), προξενώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιο ουσιαστική σύνδεση του κόμματος με τους εργαζόμενους και τη νεολαία του νομού.