Την προγραμματισμένη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που είχε καλεστεί την Τετάρτη 21/9 ανέβαλαν από κοινού η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ, με πρόσχημα την εξαγγελία απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιούνταν για να καταγγελθεί το όργιο καταστολής απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, τόσο στο ΑΠΘ, όσο και στην Αθήνα, όπου η φοιτητική διαδήλωση του Σαββάτου 17/9 χτυπήθηκε πολύ σκληρά από τις δυνάμεις καταστολής.

Και ενώ η καταστολή διαρκώς οξύνεται και η πανεπιστημιακή αστυνομία βρίσκεται προ των πυλών, οι δυνάμεις αυτές ανέστειλαν τη διαδήλωση που οι ίδιες κάλεσαν, με τη δικαιολογία πως δεν είχε μεταφορικά μέσα. Οι κατά τ’ άλλα «πρωτοπόρες» δυνάμεις, που καθημερινά «κατεδαφίζουν» τον καπιταλισμό και «σαρώνουν» και «περνάνε πάνω» από τις κυβερνήσεις και την κρατική τρομοκρατία, προτίμησαν να ακυρώσουν μια κινητοποίηση, αντί να κάνουν το παν για να κατέβει (και με ευθύνη και μέριμνα των φοιτητικών συλλόγων) όσος περισσότερος κόσμος μπορεί. Άλλωστε στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι ίδιες δυνάμεις υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη ολοήμερης απεργίας των μέσων, καταψηφίζοντας οποιαδήποτε σκέψη για την πραγματοποίηση απεργιακών δρομολογίων πριν και μετά τις συγκεντρώσεις. Όταν μάλιστα η συγκεκριμένη απεργία βρέθηκε απέναντι σε τόση λάσπη και χυδαιολογία, θα περίμενε κανείς από δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά -και σαν ελάχιστη στάση ένδειξης αλληλεγγύης- να μη συρθούν στο κλίμα «παράλυσης των δρόμων», αλλά να εκφράσουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ΜΜΜ, πραγματοποιώντας την προγραμματισμένη τους κινητοποίηση. Φαίνεται πως η υπερεπαναστατική φλυαρία των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ βρέθηκε ακινητοποιημένη μαζί με τα ΜΜΜ εκείνη την Τετάρτη…

Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν το ζήτημα συζητήθηκε στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων, οι δύο αυτές δυνάμεις συμφώνησαν η κινητοποίηση να μη μετατεθεί για την επόμενη μέρα (Πέμπτη), αλλά την Τρίτη 27/9, σχεδόν μια βδομάδα μετά! Ο λόγος; Η έναρξη του φεστιβάλ της ΚΝΕ, η οποία λίγο-πολύ έθεσε ως βέτο πως τις μέρες του φεστιβάλ της το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στον πάγο. Μάλιστα, ήταν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ που εξ αρχής επέβαλαν την πραγματοποίηση της φοιτητικής διαδήλωσης την Τετάρτη αντί της Πέμπτης που συνήθως πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Τι κι αν η αστυνομική βία και η πολιτική του αυταρχισμού ολοένα και δυναμώνουν, τι κι αν η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από τις πύλες των πανεπιστημίων, η ΚΝΕ, η «πρώτη δύναμη» του φοιτητικού κινήματος θεώρησε πως είχε μεγαλύτερη προτεραιότητα για τα μέλη και τους φίλους της να μην καθυστερήσουν στο φεστιβάλ της ούτε μισή ώρα, να αναβληθεί σχεδόν για μία εβδομάδα μία φοιτητική διαδήλωση που αφορούσε χιλιάδες φοιτητές.

Από την άλλη, αξίζει να τονιστεί η πολιτική υποταγής και ουράς των ΕΑΑΚ απέναντι στην ηττοπαθή και μοιρολατρική στάση της ΚΝΕ. Ακόμη περισσότερο, όταν σε πρόσφατη κεντρική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ εγκαλούσε τα ΕΑΑΚ πως το καλοκαίρι δεν κάλεσαν άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στον ψηφισμένο νόμο-πλαίσιο για να πάνε για …κάμπινγκ! Είναι προφανές πως καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει στις «πρωτιές» και τις «συγκρούσεις» δυνάμεων που αντιμετωπίζουν το φοιτητικό κίνημα ως τσιφλίκι τους, καλώντας και ακυρώνοντας κινητοποιήσεις με βάση τους στενούς κομματικούς τους σχεδιασμούς. Το φοιτητικό κίνημα θα ανασυνταχθεί αγωνιστικά, κάνοντας πέρα τέτοιες σεχταριστικές λογικές που καλλιεργούν μόνο απογοήτευση στους φοιτητές.