Με προκηρύξεις και πανό παρεμβαίνουν μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ΕΝΑΝΤΙΑ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή.

Την Δευτέρα, 30 Ιούλη, στο πανηγύρι της Κεστρίνης μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο και με τη στήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου τοποθετήθηκε πανό στην είσοδο του χώρου.

Την Τετάρτη, 31 Ιούλη στη Γλυκή, σε συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στον Αχέροντα, με την στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου μοιράστηκαν προκηρύξεις σηκώθηκε και τοποθετήθηκε πανό μέσα στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ μετά από παρέμβασή μας, έκανε σχετική αναφορά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Οι ενημερωτικές παρεμβάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θεσπρωτία συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα.
Κοινή εκτίμηση αποτελεί, ότι είναι θετικές οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα από νέο κόσμο, ενώ διαπιστώνεται ότι πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος.
Ακολουθεί το κείμενο της Προκήρυξης που μοιράζεται.

Έξω οι πολυεθνικές της ενέργειας από τον τόπο μας

Δύο χρόνια πριν, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ήρθαν απεσταλμένοι των εταιρειών και των υπουργείων, σε πόλεις και χωριά της Ηπείρου να μας «ενημερώσουν», να μας «εξηγήσουν» και να μας προετοιμάσουν για τα προαποφασισμένα…
Θα γίνει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ήπειρο!!! Μας απέκρυψαν βέβαια ότι η έρευνα «πάει πακέτο» με την εξόρυξη.
Μας είπαν πως ούτε η έρευνα ούτε και η εξόρυξη θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στις δουλειές των ντόπιων, ότι δεν αυξάνουν τους πολεμικούς κινδύνους για το λαό μας, ότι θα κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, ότι θα φέρουν την «ανάπτυξη», «καλές δουλειές», ότι δε θα περάσουν από περιοχές «Νατούρα»… και άλλα πολλά και πως όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο δεν έχουν επιχειρήματα και, όπως πάντα, κινδυνολογούν!
Και μέσα στο πρώτο -και σχετικά μικρό- χρονικό διάστημα που οι έρευνες «τρέχουν» (η φάση των ερευνών ίσως χρειαστεί πέντε χρόνια ακόμη), έχουμε τις πρώτες ενδείξεις – αποτελέσματα για το

τι έχουν σκοπό να κάνουν …

  • Ήδη νομοθέτησαν – και το δημοσιοποίησαν – να περνάνε μέσα από όπου θέλουν … (δάση, αρχαιολογικούς χώρους, «Νατούρα κλπ) και το κάνουν.
  • Ήδη μπήκαν σε χωράφια και καλλιέργειες αγροτών – και μάλιστα χωρίς άδειες – και σε όσους αντέδρασαν, ενώ τον πρώτο καιρό έταζαν, τώρα ξεκίνησαν τις απειλές …
  • Ήδη βρεθήκαν «κατά λάθος» δύο φορές στο Ζαγόρι – δεν θα είχαν χάρτη φαίνεται – σε Δήμο με σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις και αρνητική απόφαση Δημοτικού συμβουλίου.
  • Ήδη απέδειξαν τι εννοούν «καλές δουλειές» … τις μπίζνες για τα εκατομμύρια κέρδη τους, ενώ οι πρώτοι 5 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν πριν ένα μήνα με ηλίαση στις 3 το μεσημέρι.
  • Ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους άγριους ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους αγωγούς της ενέργειας, που όλοι τους μάλιστα φαίνεται να καταλήγουν στη Θεσπρωτία, στην Πέρδικα, αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΗ
ΜΟΝΟ με τη συμμετοχή όλων μας στον αγώνα θα τα
καταφέρουμε!