Μετά από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, στην οποία τον παλμό έδωσε το φοιτητικό κίνημα που μαζικά εδώ και 2 μήνες βρίσκεται στους δρόμους και αγωνίζεται ενάντια στις δρομολογούμενες διαγραφές φοιτητών και τα όρια σπουδών, την εξίσωση των πτυχίων των αποφοίτων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων και την κατάργηση του ασύλου, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Αναμφίβολα, η πολιτική ηγεμονία στις κινητοποιήσεις αυτές των ρεφορμιστικών δυνάμεων των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ, η κόπωση μετά από οχτώ συνεχόμενες εβδομάδες συνελεύσεων, διαδηλώσεων και καταλήψεων, η τρομοκρατία των «χαμένων μαθημάτων και εξαμήνων», έχει οδηγήσει τους αγώνες σε μια ορισμένη κάμψη.

Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες χαρακτηριστική ήταν η μείωση της μαζικότητας στις γενικές συνελεύσεις πολλών συλλόγων, η αδυναμία άλλων να συνεδριάζουν λόγω έλλειψης απαρτίας, αλλά και η φανερά μικρότερη προσέλευση του κόσμου στις δύο τελευταίες κινητοποιήσεις. Αυτό βέβαια καθόλου δε σημαίνει ότι η κάμψη αυτή θα είναι μόνιμη και οι κινητοποιήσεις θα οδηγηθούν στη φθορά, ιδιαίτερα στη βάση και των εξαγγελιών της υπουργού Παιδείας, Κεραμέως, για τις δρομολογούμενες διαγραφές φοιτητών μετά τα ν+2 έτη, που τόνισε ότι θα έρθουν για συζήτηση στη Βουλή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το μέτρο αυτό, το οποίο αφορά την τεράστια πλειοψηφία του φοιτητικού πληθυσμού δεν μπορεί παρά να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και εκ νέου να βγάλει τους φοιτητές μαζικά στους δρόμους.

Απέναντι στους φοιτητές που κινητοποιούνται και αγωνίζονται, η κυβέρνηση επιστρατεύει τα ΜΑΤ, τα χημικά και τις συλλήψεις, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ την Δευτέρα 11/11 και το όργιο καταστολής που ακολούθησε με συλλήψεις φοιτητών, ξυλοδαρμούς και προσαγωγές μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια. Συνολικά η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φοιτητές με την όξυνση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, αλλά και την προσπάθεια δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης των φοιτητικών αγώνων από τα ΜΜΕ και την κυρίαρχη προπαγάνδα, με πρώτο θύμα το άσυλο, το οποίο υποτίθεται πως ευθύνεται για τη «βία και την ανομία» στα πανεπιστήμια. Η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και όσα ακολούθησαν ήρθαν να αποδείξουν περίτρανα και στον πιο αδαή πως πραγματικός στόχος της κατάργησης του ασύλου δεν είναι τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα, που ευδοκιμούν σε δεκάδες περιοχές που δεν υπάρχει άσυλο, αλλά το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, οι συλλογικοί αγώνες, ο ελεύθερος και ανεμπόδιστος φοιτητικός συνδικαλισμός.

Γι’ αυτό τώρα η κυβέρνηση κάνει λόγο για τις «παρατάξεις που δεν πρέπει να υπάρχουν στα πανεπιστήμια», για «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που θα εκφράζουν την πραγματική βούληση των φοιτητών», γι’ αυτό ο Μητσοτάκης μιλά για την «κατάργηση των παρατάξεων» και τη θέσπιση «ενιαίων ψηφοδελτίων» στις φοιτητικές εκλογές. Θέλουν να καθυποτάξουν το φοιτητικό κίνημα, να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων, να γκρεμίσουν δημοκρατικά κεκτημένα των φοιτητών που κατακτήθηκαν με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες.

Στις τελευταίες συνελεύσεις, χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η εμφάνιση ενός θολού ρεύματος, που πριμοδοτείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και την αντιδραστική προπαγάνδα, το οποίο συγκροτείται στη βάση της πάλης για «ανοιχτές σχολές». Σε πολλούς συλλόγους το ρεύμα αυτό συναντιέται με την ΔΑΠ, ενώ σε άλλους η ΔΑΠ κρύβεται πίσω από τους «ανεξάρτητους» φοιτητές, για να μην εκτεθεί και η ίδια. Κοινά στοιχεία του ρεύματος αυτού είναι εντελώς «τυχαία» η κατάργηση των παρατάξεων, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, η απαγόρευση των αφισοκολλήσεων και των καταλήψεων των σχολών, και φυσικά το αίτημα για «ανοιχτή σχολή». Οφείλουμε, βέβαια, να σημειώσουμε πως στο ρεύμα αυτό υπάρχουν ετερόκλητα στοιχεία και ανένταχτοι φοιτητές που δεν υποστηρίζουν κατ’ ανάγκη τα αντιδραστικά αυτά αιτήματα, απλώς δε συμφωνούν με την κατάληψη ως μορφή πάλης. Η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις όχι στη βάση συγκεκριμένων αιτημάτων και μορφών πάλης ξεχωριστά, αλλά στη βάση πολιτικών «πλαισίων» που περιλαμβάνουν σε ένα πακέτο την πολιτική ανάλυση, τα αιτήματα και τις μορφές πάλης, είναι που οδηγεί πολλούς φοιτητές, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τα αντιδραστικά αιτήματα που συναντάει κανείς στα πλαίσια της «ανοιχτής σχολής», να τα υπερψηφίζουν απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με την κατάληψη ή απλώς δεν έχουν πειστεί γι’ αυτήν.

Από την άλλη, η συλλήβδην εχθρική αντιμετώπιση των φοιτητών που υποστηρίζουν την «ανοιχτή σχολή», οι χαρακτηρισμοί «ανοιχτοσχολάκηδες», «φυτά», «κρυφοδαπίτες», «λαγοί της κυβέρνησης» που δίνουν και παίρνουν στις συνελεύσεις, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της αναρχοαυτονομίας, είναι που αναμφίβολα στρέφουν αρκετό κόσμο απέναντι στον αγώνα και κατευθείαν στην υιοθέτηση αντιδραστικών απόψεων, όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω. Ακόμα, οι επιθέσεις ομάδων με αναφορά στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο απέναντι σε ανεξάρτητους φοιτητές και μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και συνολικά οι επιθέσεις σε μέλη της ΔΑΠ σε μια σειρά σχολές, τα σκισίματα αφισών, οι τραμπουκισμοί και οι προπηλακισμοί μόνο νερό στο μύλο της αντιδραστικής προπαγάνδας χύνουν, δυσφημούν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, δίνουν επιχειρήματα για την κατασυκοφάντηση του ασύλου και στρέφονται αντικειμενικά απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Η Φοιτητική Πορεία εξέδωσε και ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω:

Καταγγελία της Φοιτητικής
Πορείας για τις προβοκατόρικες
επιθέσεις ομάδων στις
συνελεύσεις σε Πάντειο
και ΑΣΟΕΕ

Την Τετάρτη 20/11, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων στην ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο, ομάδες με αναφορά στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ανεξάρτητους φοιτητές που υποστήριζαν πρόταση για «ανοιχτή σχολή» (ΑΣΟΕΕ) και σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (Πάντειο). Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η αποχώρηση δεκάδων φοιτητών από τις συνελεύσεις των συλλόγων τους, καθώς και η βίαιη εκδίωξη και ο ξυλοδαρμός φοιτητών.

Η Φοιτητική Πορεία καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές. Ενέργειες και πρακτικές σαν και αυτές που έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο είναι πρακτικές όχι μόνο ξένες, αλλά και εχθρικές προς το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Στρέφονται αντικειμενικά απέ­ναντι στις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας για την κατασυκοφάντηση και δυσφήμιση του ασύλου. Δίνουν επιχειρήματα στις αντιδραστικές απόψεις και τους εκφραστές τους μέσα και έξω απ’ τις σχολές, για να βγαίνουν τώρα αποθρασυμένοι και «θυματοποιημένοι».

Αποτελεί πρόκληση να μιλάει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και βασικός υποστηρικτής της κατάργησης του ασύλου, καθώς και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ για «άσυλο βίας και ανομίας». Αποτελεί πρόκληση να μιλάει η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ για «δημοκρατία», εκείνοι που φιλοξενούν στις γραμμές τους φασίστες και ακροδεξιούς. Εκείνοι που επικροτούν τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, που βαρύνονται με τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Εκείνοι που φέρνουν μπράβους και στοιχεία του υπόκοσμου μέσα στις σχολές, που έχουν επανειλημμένα χτυπήσει και τραμπουκίσει αριστερούς, αγωνιστές και δημοκράτες φοιτητές.

Η Φοιτητική Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές να υπερασπιστούμε το άσυλο απέναντι σε εχθρούς και ψεύτικους «φίλους». Να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας, κόντρα σε ενέργειες και πρακτικές σαν και αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πάντειο και την ΑΣΟΕΕ, καθώς και τις ομάδες που τις υλοποιούν. Το άσυλο ανήκει στους φοιτητές και τον λαό και θα κατοχυρωθεί μέσα από τους ανυποχώρητους αγώνες μας.

Η καλύτερη απάντηση που πρέπει να δώσουμε σε όσους υπονομεύουν το άσυλο και τις συλλογικές μας διαδικασίες, είναι η ενίσχυση των γενικών μας συνελεύσεων και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή και σε κάθε ενέργεια και πρακτική που δυσφημεί το άσυλο και τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων.
✔ Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
✔ Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους!
✔ Αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες!