Σε όποιο τομέα του κρατικού μηχανισμού αν κοιτάξει κανείς θα βρει την συστηματική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους με ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτή τη φορά, ο λόγος για καθαρίστριες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Με την πιο τρανταχτή αυτή της απόλυσης 500 συμβασιούχων καθαριστών και καθαριστριών του ΟΑΕΔ που πρόκειται να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι θα κοστίσουν -όπως καταγγέλλουν εργαζόμενες- περίπου τα τριπλάσια στο δημόσιο.

Οι 500 καθαρίστριες, με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου με τον ΟΑΕΔ, κόστιζαν στον Οργανισμό περίπου 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη για τους εργολάβους και για την απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 4,7 εκ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ, και κατά συνέπεια ο δημόσιος κορβανάς, θα επιβαρυνθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 10 εκ. ευρώ, καθώς μιλάμε για τριετή σύμβαση.

Οι απολύσεις αυτές ανάγκασαν ακόμα και την απούσα και απολύτως σιγούσα ΓΣΕΕ να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων και μαζί με μια σειρά Εργατικά Κέντρα να ζητήσει την ακύρωση του διαγωνισμού από τον ΟΑΕΔ. Καταγγέλλοντας μάλιστα ότι πρόκειται «για μια απαράδεκτη απόφαση» η οποία θα εξαναγκάσει σε ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, που έχουν προσληφθεί με κοινωνικά κριτήρια, ενώ πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, τρίτεκνους και μακροχρόνια ανέργους.

Δεν είναι μόνο οι καθαριστές του ΟΑΕΔ που απολύονται για να ανατεθεί η ίδια δουλειά σε εργολάβους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προχωρά στην απόλυση 25 καθαριστριών προκειμένου να αναθέσει την καθαριότητα σε εργολάβους.

Άλλη μια απαράδεκτη αλλά αυτή τη φορά και ρατσιστική απόφαση, είναι η απόλυση καθαριστριών από τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων λόγω καταγωγής. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπής μεταναστριών καθαριστριών δημόσιων σχολείων Δήμου Αθήνας κάνει λόγο ότι πάνω από 40 καθαρίστριες, κατά κύριο λόγο καταγωγής από την Αλβανία, οι οποίες βρίσκονται στο κατάλογο των οριστικώς απορριπτέων του Δήμου της Αθήνας με την δικαιολογία: «Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια ή πολίτη άλλων χωρών μελών της ΕΕ (Γενικά προσόντα επιλογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα της ανακοίνωσης)».

Πρόκειται για σκληρά εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, ειδικά αυτή την περίοδο. Αρκετές μάλιστα, με πάνω από 20 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας. Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ρατσιστική γιατί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθήνας, δηλώνει ότι διαθέτουν μεν τα κατάλληλα προσόντα αλλά μένουν εκτός εργασίας εξαιτίας της απόφασης του ΥΠΕΣ που προώθησε ο ακροδεξιός Βορίδης να επαναφέρει ως κριτήριο πρόσληψης την ιθαγένεια στους δήμους της χώρας.

Κριτήριο που πέρυσι είχε τελικά ανασταλεί με τροπολογία στη Βουλή η οποία πρόβλεπε την εξαίρεσή τους και την άρση του ρατσιστικού αποκλεισμού.

Με τις απολύσεις αυτές γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να διατηρήσει θέσεις εργασίας ανθρώπων που δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Πετάει εκατοντάδες καθαρίστριες στην ανεργία και τη φτώχεια και πιθανότατα στην εκμετάλλευση του εργολάβου που θα αναλάβει τον καθαρισμό των δημόσιων υπηρεσιών από όπου και απολύθηκαν ενώ φροντίζει να παρέχει υψηλά μισθώματα στους ιδιώτες για τις υπηρεσίες που το ίδιο το κράτος μπορεί να παρέχει στοιχειωδώς στον ελληνικό λαό. Ενάντια σε αυτή την απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική είναι ανάγκη να δοθεί πλατιά στήριξη στις καθαρίστριες για να μη χάσουν τη δουλειά τους.