Αγαπημένη μου οικογένεια, συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι.
Σήμερα τιμούμε τη μητέρα μας! Σταυρούλα Μπαμπάκου. Τη Μητέρα όλων μας όπως κάθε Αντιφασίστρια, Αγωνίστρια της Ειρήνης, Φεμινίστρια, Αντάρτισσα.
• Γεννήθηκε στον Πειραιά 4 Οκτωβρίου 1927. • Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά.
• Σπούδασε νοσηλεύτρια στη σχολή του Ερυθρού Σταυρού.
• Μέλος του συλλόγου σιδηροδρομικών του ΗΣΑΠ.
• Δούλεψε σαν νοσοκόμα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά από το 1970 -1982, στο οποίο και απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 2022, όντας 95 χρονών.
Αγωνίστρια στην Εθνική Αντίσταση ʼ40 – ʼ45. Αρχικά ως Αετόπουλο ήταν το πρώτο χωνί στον Πειραιά, όπου μαζί με τα άλλα Αετόπουλα ενημέρωναν το λαό για το πρόγραμμα και τις νίκες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Ως ΕΠΟΝίτισσα ήταν νοσοκόμα στην Εθνική Αλληλεγγύη, υπηρετώντας το λαό στα συσσίτια και την περίθαλψη. Γνώρισε τον πατέρα μας, Αριστοτέλη Μπαμπάκο, στον σιδηρόδρομο του ΗΣΑΠ (τότε ΕΗΣ), δουλεύοντας στο περίπτερο στο σταθμό του Φαλήρου και συμμετείχε στον αντιφασιστικό αγώνα.
Συνελήφθη από τους ναζί και βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. Επέζησε γιατί είχε προλάβει να φάει τις προκηρύξεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ πριν την συλλάβουν.
Στον βομβαρδισμό του Πειραιά από τους Άγγλους δεν πρόλαβε να κρυφτεί στο καταφύγιο και μπαίνοντας σε ένα βαρέλι που κατρακυλούσε στο δρόμο κατόρθωσε να επιβιώσει από τύχη.
Στη διάρκεια της εξορίας του πατέρα στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, έστελνε δέματα με τρόφιμα και φάρμακα στον πατέρα και στους άλλους εξόριστους.
Μετά τη Μακρόνησο παντρεύτηκαν και απόκτησαν δυο κόρες. Ο γιατρός αγωνιστής της ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης, έσωσε τη ζωή τής ίδιας και των δύο παιδιών της στους δύσκολους τοκετούς της.
Μετά το θάνατο του Λαμπράκη, οργανώθηκε στη νεολαία Λαμπράκη μαζί με τον πατέρα, συμμετέχοντας σε όλες τις Πορείες Ειρήνης μαζί με τα παιδιά τους και τα ανίψια τους.
Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας (παράνομη), όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες, λόγω φακέλου κοινωνικών φρονημάτων.
Μετά την πτώση της χούντας συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες με την επαναστατική Αριστερά.
Μητέρα μας και γιαγιά των παιδιών μας, στάθηκε δίπλα μας με συνέπεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά και να σπουδάσουν, μεταλαμπαδεύοντάς τους τις ιδέες της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Ισότητας, της Επιστήμης και της έρευνας. Οι αγώνες της και οι αγώνες όλης της γενιάς της, αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα.
Αντίο ΜΑΝΑ.
Αντίο άγγελέ μας.
ΑΘΑΝΑΤΗ!!
Δήμητρα Μπαμπάκου