(Μέρος δεύτερο)
Παρά την εικόνα ενός «διπολικού» πολιτικού σκηνικού που εντέχνως «κατασκευάζεται», οι αριθμοί πιστοποιούν πως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις -και κυρίως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ- έχουν εξαιρετικά υψηλό βαθμό πολιτικής συμφωνίας, τόσο στις γενικές κατευθύνσεις όσο και στα επιμέρους νομοθετήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα στη σημερινή Βουλή που το 2021 αύξησε το ποσοστό της συναίνεσής του στα κυβερνητικά νομοσχέδια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την περίοδο 2019-2021, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το 25% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η ΝΔ ως κυβερνώσα πλειοψηφία.

• Η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται σε πιο συναινετικό πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου, καθώς υπερψηφίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νομοσχεδίων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την περίοδο (2019-2021) ο ΣΥΡΙΖΑ με το 25% κυβερνητικών νομοσχεδίων που υπερψηφίζει, διπλασιάζει το ποσοστό από την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση (2012-2015).

• Το 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες), φτάνοντας το 29%. Η νομοθετική συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσε πτώση από 1 έως 14 ποσοστιαίες μονάδες.

• Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να διατηρεί μία συναινετική κοινοβουλευτική στάση από το 2015 και μετά, υπερψηφίζοντας 1 στα 2 κυβερνητικά νομοσχέδια, έχοντας μετακινηθεί σημαντικά από τα χαμηλότερα ποσοστά της περιόδου 2004-2009.

• Για το σύνολο της περιόδου 2004-2021, η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτυγχάνεται σε νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Το βασικό πολιτικό υπόβαθρο που έχει ως αποτέλεσμα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να «συμπίπτουν» σε σημαντικό βαθμό στις ψηφοφορίες στη Βουλή σχετίζεται με την «ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Δηλαδή τον κοινό τόπο στον οποίο ομνύουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Έτσι, νομοθετήματα τα οποία βασίζονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες ή διεθνείς συμβάσεις ψηφίζονται από κοινού με αυτό το σκεπτικό. Μάλιστα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της νομοθετικής παραγωγής των κυβερνήσεων της χώρας από το 2015 έως σήμερα. Σε αυτά συναθροίζονται και τα νομοθετήματα που αφορούν τις «υποχρεώσεις» της χώρας από το γεγονός ότι είναι μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ), τα οποία επίσης στηρίζονται από ευρείες πλειοψηφίες. Σε αυτά μπορούν να συνυπολογίζονται και τα νομοθετήματα ενίσχυσης των «επενδύσεων», αφού το δόγμα του ότι η ανάπτυξη σχετίζεται με τον όγκο των ξένων η εγχώριων κεφαλαιοκρατικών επενδύσεων είναι επίσης «ευρείας αποδοχής». Σύμφωνα με το αποτύπωμα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερψηφίσει το 48,2% των νομοσχεδίων της ΝΔ.

Υπερψήφιση ν/σ της ΝΔ
από το ΣΥΡΙΖΑ

Από κοινού υπερψήφισαν την απόφαση της ΕΕ «για το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ». Το σύστημα αυτό αφορά νέας κοπής «πράσινους» φόρους και χαράτσια που θα φορτωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους λαούς για να χρηματοδοτηθούν τα πακέτα για τους στόχους του «Πράσινου New Deal».

Το νομοσχέδιο για τη «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που περιλαμβάνει τα σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων σε Τουρισμό, Logistics, Ενέργεια. Μεταξύ άλλων με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, διαμορφώνει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν οι επιχειρήσεις για να βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον «εκσυγχρονισμό» και την «αναμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων» του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με αυτό το νόμο ελέγχονται ασφυχτικά οι κρατικές δαπάνες που θεωρούνται «επιλέξιμες», που σημαίνει πρακτικά «κόφτης» στις δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροποποιήσεις της Συμφωνίας «για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», όπως και αυτές που αφορούν τη «Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (ESM). Επί της ουσίας προβλέπεται ότι οι λαοί θα πληρώνουν με τις γνωστές ανακεφαλαιοποιήσεις και το κυνηγητό για τα «κόκκινα» δάνεια και τα χρέη, τα σπασμένα του τραπεζιτικού κεφαλαίου.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν από κοινού τη μεταβίβαση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους «επενδυτές», δηλαδή στη «Lamda» του ομίλου Λάτση, μεταβίβαση που συνοδεύεται από σκανδαλώδεις διευκολύνσεις, προνόμια, χρηματοδότηση.

Ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εξασφαλίζει στην εταιρεία «Fraport» 177,9 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη που είχε την περίοδο της πανδημίας. Το νομοσχέδιο απαλλάσσει την εταιρεία για τρία χρόνια από την καταβολή των ετήσιων τιμημάτων προς το Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια», ανέφερε πως δεν κάνει τίποτα άλλο η κυβέρνηση από το να υλοποιεί τη ρήτρα παραχώρησης της σύμβασης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά με τον εισηγητή του, Τρ. Αλεξιάδη, να διευκρινίζει ότι «εμείς ούτως ή άλλως είμαστε στη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι υπερασπιζόμαστε την πολύ σοβαρή δουλειά που κάναμε στο θέμα και των αεροδρομίων και των λιμανιών και σε πολλούς άλλους τομείς».

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροποποίηση της σύμβασης για τον οδικό άξονα Ε65. Η σύμβαση αφορά τον βόρειο άξονα του Ε65 με το κόστος από τα 400 εκατ. ευρώ να αυξάνεται με το νομοσχέδιο στα 490 εκατ. ευρώ περίπου (συνολικά, από την πρώτη σύμβαση του 2007 που προέβλεπε χρηματοδότηση με 518 εκατ. Ευρώ, το ποσό πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,37 δισ…).

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού ένα από τα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας με εκατοντάδες εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη δόση οι ακτοπλόοι εφοπλιστές θα πάρουν άμεσα ως προκαταβολή 370 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών γραμμών, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα άλλα τόσα από την επιδότηση των «άγονων γραμμών».

-Το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης ΝΔ, ο νόμος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, προβλέπει -μεταξύ άλλων- 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σκληρά χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας και παραδίδει τους εργαζόμενους χειροπόδαρα δεμένους στη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση πάνω από 50 άρθρα του νομοσχεδίου που βρήκαν «θετικά», βαφτίζοντας έτσι διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονται Οδηγίες της ΕΕ.

-Παράλληλα, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλους τους τομείς.

Ψήφισαν το νομοσχέδιο για την παραπέρα «απελευθέρωση» της δράσης των μεγάλων επιχειρήσεων από «γραφειοκρατικούς ελέγχους», το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψαν ακριβώς την πολιτική πυγμής και κλιμάκωση της καταστολής, προχωρώντας σε περιστολή και δραστική καρατόμηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας, ευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019 και «σφράγισε» με τον νόμο αυτό η ΝΔ.

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις», με την οποία η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταδικασθέντων της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των καταστατικών των κομμάτων, των οικονομικών τους, του τρόπου οργάνωσης και εκλογής της ηγεσίας τους.

Εκεί που η ταύτιση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι πλήρης είναι στην πολιτική της εξάρτησης και εθνικής υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους και της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανονατοϊκά επιθετικά σχέδια.

-Τον περασμένο Γενάρη ψήφισαν μαζί, σε κλίμα «εθνικής ομοψυχίας», την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στους εξοπλισμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

-Είχαν προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2020, οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα για τα ζητήματα της αλιείας, ενώ αναγνώρισε και μειωμένη επήρεια των νησιών. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μπλοκάρει τον θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας – Κύπρου, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην πρώτη και «παρών» στη δεύτερη.

Όσον αφορά την υποτελή Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που την προετοίμασε, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, ψήφισε στην προηγούμενη αναθεώρησή της «παρών», ενώ την τελευταία δεν την ψήφισε, δημαγωγώντας ασύστολα, υποσχόμενος πως με μια «άλλη διαπραγμάτευση» ο λαός θα μπορούσε να είναι και «ωφελημένος» από τα επικίνδυνα αμερικανικά σχέδια. Η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η τωρινή με τη ΝΔ χαρακτηρίζεται από την απροσχημάτιστη δουλοφροσύνη στις ΗΠΑ και τους προκλητικούς ύμνους στην «ισχυρή συμμαχία» της Ελλάδας με αυτές. Θυμίζουν και επαναφέρουν έτσι τις πιο σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος της απροκάλυπτης αμερικανοκρατίας.

Οι διαχρονικοί δεσμοί εξάρτησης και υποταγής έχουν ισχυροποιηθεί από την πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ που στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής των ανταγωνιστών τους (Ρωσίας και Κίνας) και στην αμερικανική επικράτηση, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι ξένες βάσεις και οι «διευκολύνσεις» αυξάνονται και ενισχύονται με ευθύνη τα τελευταία χρόνια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, από το Βορρά μέχρι το νότιο άκρο της χώρας.

Συμπερασματικά, σαν αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά συναινεί και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Στην εσωτερική πολιτική, στην υγειονομική και οικονομική κρίση, στα εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα, στην εξωτερική πολιτική, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ελληνοτουρκική κρίση και στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, στα εξοπλιστικά προγράμματα οι διαφοροποιήσεις που προβάλλει είναι χωρίς σημασία και υποκριτικές. Οι δημαγωγικές αντιπολιτευτικές του διακηρύξεις πάντα συνοδεύονται από τη στάση «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης», επιδιώκοντας να προβάλλεται σαν αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση για να δημιουργήσει συνθήκες επανόδου του στην κυβερνητική εξουσία.

Τέλος