Προσχέδιο δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τις αμβλώσεις – Μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα φαίνεται να ενεργοποιήθηκε μία από τις «νάρκες» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν. Όπως έγινε γνωστό, ένα προσχέδιο της πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αφορά το νομικό πλαίσιο των εκτρώσεων, διέρρευσε στη δημοσιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε γνωστό ότι, τουλάχιστο για την ώρα, η πλειοψηφία του δικαστηρίου σκοπεύει να ανατρέψει ιστορικές δικαστικές αποφάσεις που εξασφάλισαν ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην έκτρωση, απέναντι σε μια ενδεχόμενη απαγόρευσή της σε πολιτειακό επίπεδο.

Δύο τέτοιες αποφάσεις ήταν η Roe v. Wade του 1973 και αργότερα η Planned Parenthood v. Casey του 1992. Βάσει αυτών των αποφάσεων υπήρχε ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην έκτρωση για 50 χρόνια. Αν η διάθεση της πλειοψηφίας αποφασιστεί τελικά επίσημα, το ζήτημα θα περάσει στην ευθύνη της κάθε πολιτείας. Αυτό θα είναι μια τεράστια αλλαγή προς τα πίσω για εκατομμύρια Αμερικανίδες, ειδικά στο Νότο και στις Μεσοδυτικές πολιτείες. Στην προσπάθεια της πλειοψηφίας του δικαστηρίου πρωταγωνιστεί ο γηραιότερος της πλειοψηφίας, δικαστής Samuel Alito, που διορίστηκε το 2006 από την προεδρία του Μπους.

Σημειώνεται ότι η προεδρία Τραμπ πρόλαβε και άλλαξε τρεις ανώτατους δικαστές. Τον Antonin Scalia που απεβίωσε το 2016 διαδέχθηκε ο Neil Gorsuch, επιλογή του Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για τον Brett Kavanaugh που αντικατέστησε τον Antony Kennedy, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Αυτές οι δύο αντικαταστάσεις δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία όμως, διότι συντηρητικοί δικαστές της επιρροής των Ρεπουμπλικάνων, αντικαταστάθηκαν από ομοίους τους. Η τρίτη αντικατάσταση ήταν κρίσιμη διότι αφορά την Ruth Bader Ginsburg, που ήταν επιρροής των Δημοκρατικών. Ο θάνατός της τον Σεπτέμβριο του 2020 έδωσε τη δυνατότητα στον Τραμπ να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο, αντικαθιστώντας την με τη συντηρητική Amy Conney Barret. Τότε η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών είχε αντιδράσει έντονα, μιας και το θεώρησε πολιτική ραδιουργία της τελευταίας στιγμής από την προεδρία σε αποδρομή του Τραμπ. Μάλιστα είχε προβλεφθεί ότι ένα από τα ζητήματα για το οποίο έγινε αυτό, ήταν το ζήτημα των εκτρώσεων.

Πάντως ακόμη και η διαρροή του προσχεδίου της πλειοψηφίας, πρέπει να ήταν πολιτική κίνηση, η οποία καταγγέλθηκε ως γεγονός πρωτάκουστο και απαράδεκτο από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, αρχιδικαστή John Roberts που διέταξε έρευνα για τη διαρροή: «Στο βαθμό που αυτή η παραβίαση του εμπιστευτικού του Δικαστηρίου αποσκοπούσε στην υπονόμευση της ακεραιότητας της λειτουργίας μας, δεν θα πετύχει» και συνέχισε «αυτή ήταν μια μοναδική και ανήκουστη παραβίαση της εμπιστοσύνης που προσβάλλει το Δικαστήριο και την κοινότητα των δημόσιων λειτουργών που εργάζονται εδώ», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν αποτελεί απόφαση του Δικαστηρίου (το προσχέδιο), ούτε την τελική θέση οποιουδήποτε μέλους σχετικά με τα ζητήματα επί του θέματος». Θεωρείται ότι η τελική απόφαση θα παρθεί περίπου σε δύο μήνες.

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι, στο ομοσπονδιακό κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση φαίνεται να μην εκπορεύεται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα, αλλά από το δεδικασμένο αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου σε συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες είναι υποκείμενες σε αναθεώρηση… αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι συσχετισμοί στο όργανο.

Οι Δημοκρατικοί, που τίποτα δεν έκαναν δεκαετίες ολόκληρες για να αλλάξει αυτό, φαίνεται να θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναζωογονηθεί κάπως η κουρασμένη προεδρία του Τζο Μπάιντεν, και σωθεί η παρτίδα των ενδιάμεσων εκλογών. Όπως είναι αναμενόμενο, κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, προκειμένου να μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να προσεταιριστούν το κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στο σκοτεινό ενδεχόμενο του προσχεδίου. Η ίδια σε ομιλία της χαρακτήρισε τη θέση της πλειοψηφίας των δικαστών ως «απευθείας επίθεση στη δημοκρατία».

Ο Μπάιντεν από τη μεριά του έριξε την ευθύνη στο «MAGA crowd» δηλαδή στο κοινό και στους ακόλουθους του Τραμπ για την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς τους «την πιο ακραία πολιτική οργάνωση της αμερικάνικης ιστορίας». Αναρωτήθηκε δε «τι άλλο θα δεχθεί επίθεση» σε περίπτωση που περάσει η απαγόρευση των εκτρώσεων καθώς η λογική του προσχεδίου μπορεί να θέσει υπό αίρεση πολλά ακόμη δικαιώματα. Στις ομιλίες του παρουσιάστηκε πάλι αδύναμος και συγκεχυμένος, θυμίζοντας πολλές φορές πολιτικό που θεωρεί ότι είναι στην αντιπολίτευση και όχι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά οι Δημοκρατικοί απευθυνόμενοι στο δημοκρατικό κοινό των ΗΠΑ, το καλούν να τους υπερψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές προς αποφυγήν για άλλη μια φορά… του μεγαλύτερου κακού που φέρνει εξελίξεις όπως αυτή, χωρίς όμως να λένε τι θα κάνουν για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ώστε λοιπόν το ζήτημα των εκτρώσεων ανάγεται σε πεδίο μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης το… 2022 στη «λαμπρή» δημοκρατία των ΗΠΑ, που κατά τα άλλα «μάχεται» για τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο… Αν με αφορμή αυτό το θέμα επιλέγουν οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ να συγκρουστούν, στέλνοντας τη χώρα τους αιώνες πίσω, είναι δηλωτικό για το χάσμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα εντός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Φαίνεται πάντως πως υπάρχουν και αυτοί που συνειδητοποιούν ότι και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να προστατευτεί μέσω του λαϊκού αγώνα.
Ήδη οργισμένες μαζικές κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο αποκλείστηκε από διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε σειρά αμερικανικών πόλεων, όπως Λος Άντζελες, Σιάτλ, Βοστόνη, Νέα Υόρκη κ.α.