3 Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2021, και 338.155 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, 276.135 άτομα έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, και με απλά κλασικά μαθηματικά, συνολικά 62.020 είναι εκείνοι που έχουν την πλήρη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, έχοντας λάβει και τη δεύτερη δόση.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει απεικονίσεις της πορείας του εμβολιασμού που να μοιάζουν ανηφορικές και αισιόδοξες, στην πραγματικότητα όμως, είναι δύσκολο να ονομάσει κανείς τους ρυθμούς των υγειονομικών διεργασιών …«ξέφρενους».

Έχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός υγείας επιμένει (για τρίτο συνεχόμενο μήνα) στην δήλωσή του (η οποία έχει αρχίσει πλέον να ακούγεται προκλητική) πως υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάζονται μέχρι 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα. Τουλάχιστον ο Β. Κικίλιας στρογγύλεψε τον αριθμό, και μείωσε κατά 100.000 τους υποτιθέμενους «2,1 εκ. εμβολιασμούς ανά μήνα», τους οποίους διαφήμιζε ο Σ. Πέτσας τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όντας τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μολονότι υπό το καθεστώς πιέσεων (για μάξιμουμ κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών) οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, και τα «τσιμπήματα» (καταρχάς, των αρίστων) ξεκίνησαν στη χώρα μας στις 27 Δεκεμβρίου 2020, μάλλον ακόμη και ο στόχος του πρώτου εκατομμυρίου δεν δείχνει και τόσο κοντινός.

Μολονότι ο Κικίλιας ήδη …από τον προηγούμενο χρόνο, έκανε λόγο για διπλοβάρδιες των υγειονομικών, προγραμματίζοντας μάλιστα δουλειά και τα Σάββατα, προκειμένου να καλυφθεί και να προστατευθεί γρήγορα ο πληθυσμός, και μέσα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας να κατακτηθεί ο αριθμός των 2 εκ. εμβολιασμών ανά μήνα, φαίνεται ότι τουλάχιστον για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 ο σχεδιασμός αυτός δεν επιτυγχάνεται.

Όπως και να το μετρήσει κανείς, ακόμη κι αν δεχτεί (όπως το γράφημα της κυβέρνησης) την έναρξη των εμβολιασμών -όχι στις 27 Δεκεμβρίου 2020, αλλά- στις 5 Ιανουαρίου 2021, και πάλι, μεσοσταθμικά περισσότεροι από 11.272 εμβολιασμοί ανά ημέρα ΔΕΝ βγαίνουν με τίποτα (παρά μόνο με τα μαθηματικά της κυβέρνησης η οποία κατηγορηματικά μετράει 15.500 εμβολιασμούς ημερησίως).
Όμως βλέποντας την επιμονή των πραγματικών αριθμών, κάπως αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί ο Β. Κικίλιας (ρίχνοντας, φυσικά, το φταίξιμο αλλού): «Το δικό μας πρόγραμμα είναι έτσι, ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές».
Καλώς ή κακώς όμως, με ευθύνη δική μας ή των εταίρων μας, είτε με συνευθύνη των εμπλεκομένων, με τους ρυθμούς αυτούς θα φτάσουμε -όχι τα δύο εκατομμύρια, αλλά- το πρώτο εκατομμύριο εμβολιασμούς, κοντά στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Και, καλώς η κακώς, άλλο πράγμα είναι οι «2 εκ. εμβολιασμοί τον μήνα» και άλλο πράγμα είναι οι «2 εκ. εμβολιασμοί τον μήνα, αρκεί να έχουμε εμβόλια, και να μην πάει κάτι άλλο στραβά».

Σε άλλα νέα, σε αύξηση 150% των εξόδων κηδείας προχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αμείλικτος και …καθολικός, ακόμη και για τους ορθόδοξους. Κάτι διαβλέπουν ή ήδη γνωρίζουν οι ιερείς μας…