Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
ονομάζομαι Μιλτιάδης Κυανός αλλά το όνομά μου δεν έχει σημασία. Παρακαλώ συγκρατήστε μόνο την ειλικρινή μου αγάπη και αφοσίωση σε εσάς, την οικογένειά σας και την κυβέρνησή μας, τα οποία εξάλλου ταυτίζονται -στα μάτια των γνήσιων τέκνων της γαλάζιας παρατάξεως. Σας γράφω την επιστολή αυτή διότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέσα σε λιγότερο από δύο έτη διακυβερνήσεως, δεν υπάρχει έδαφος, κατά την άποψή μου, για χαλάρωση και εφησυχασμό, πόσο μάλλον για λαβές κριτικής σε βάρος μας, απλόχερα χαρισμένες στην αντιπολίτευση. Κωδικοποιώ:

α) Ως γνωστόν, ο φιλελευθερισμός έχει ρίζες του στο δόγμα της «ελεύθερης διακίνησης αγαθών, ιδεών, ανθρώπων» (laissez faire, laissez passer που λένε και οι σύμμαχοί μας οι Γάλλοι). Εμείς όμως γινήκαμε …ριζοσπάσται!

Έναν χρόνο τώρα όλοι ημείς οι νοικοκύρηδες γινήκαμεν σαν τους πρόσφυγες τους οποίους η κυβέρνησή μας κρατάει φυλακισμένους σε κλωβούς, πάντοτε δια λόγους ανθρωπισμού. Ενώ σίγουρα έχει πάει περίπατο η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, διαβάζουμε στας εφημερίδας μας (όλες δικές μας είναι, άρα δεν τις αμφισβητούμε, μόνο που καταστρατηγείται και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών) ότι η κυβέρνησή μας σκέφτεται να ανοίξει το λιανεμπόριο «με χρονόμετρο και gps». Δηλαδή, κάθε τίμιος καταναλωτής δεν θα ημπορεί να ψωνίζει ούτε όση ώρα θέλει, ούτε όπου το επιθυμεί, αλλά σε περιορισμένο χωροχρονικό πλαίσιο. Έτσι, παραλύει και η ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Αυτός ο καταλυτικός κρατικός παρεμβατισμός και έλεγχος, έχει καταθορυβήσει τας τάξεις της παρατάξεώς μας.

β) Φοβούμαι ότι ειδικά το τελευταίο έτος, η ιδεολογία μας, για την ανωτερότητα του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τον δημόσιο, τρώθηκε σοβαρά, ίσως και ανεπανόρθωτα, και ομοιάζει πλέον με «αφήγημα». Κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο δεν θέλει, και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρούσματα κορονοϊού, και οι ασθενείς έχουν εναποθέσει τας ελπίδας των στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο είναι το μόνο που δίνει τη μάχη. Καλά, πώς επιτρέψαμε στον πρόεδρο των ιδιωτών κλινικαρχών να δηλώνει …δημόσια, την επιστημονική ανεπάρκεια και απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να σώσει Έλληνες πολίτες;! «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο» και «Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μία μέρα δεν μπορεί να γίνει»! Αυτά είπε, και μας εκθέτει από επιστημονική, ηθική και ιδεολογική πλευρά!

Τώρα πληροφορούμαι ότι οι υποτιθέμενα επιταγμέναι 2-3 ιδιωτικές κλινικές, αφενός θα πληρωθούν διπλά και τριπλά από όλους εμάς τους φορολογούμενους, αφετέρου θα στελεχωθούν με προσωπικό που θα πάρουν από δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο θα κάνουν τη μισή δουλειά, δεχόμεναι τα ηπιότερα περιστατικά (ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έθεσαν οι ιδιωτικές κλινικές για να δεχτούν κρούσματα covid είναι «οι ασθενείς να είναι …απύρετοι»)! Μα πώς ξεφτιλιζόμαστε έτσι;!
Και δεν βρέθηκε κανένα κολέγιο ή κανένα ιδιωτικό παράρτημά μας να πει μια φράση για τα εμβόλια ή για την πανδημία ή για οτιδήποτε σχετικό! Πώς να καταφέρουμε να αναδείξουμε την αριστεία μας όταν το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ (που πραγματοποιούν έρευνες και δημοσιεύουν μελέτες για τον κορονοϊό) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, ενώ το Αμερικανικό Κολέγιο (επισήμως το καλύτερο κολέγιο στη χώρα μας) περιορίζεται στην θέση 2.811;! Και πώς επιτρέπουμε να βγαίνουν στη φόρα κατατάξεις που δείχνουν ότι ο δημόσιος τομέας είναι 15 φορές καλύτερος από τον ιδιωτικό;!

γ) Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του κράτους και της πατρίδας μας, είπαμε να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τον πάντοτε παραγωγικό και δημιουργικό ιδιωτικό τομέα, και να συρρικνώσουμε τον γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, το άνδρον των σοσιαλιστών. Όμως κύριε πρωθυπουργέ, αντί να μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, η κυβέρνησή μας σε λιγότερο από 20 μήνες έχει προσλάβει 7,5 χιλιάδες αστυνομικούς και τώρα ετοιμάζεται να κάνει δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους κληρικούς, και τους καντηλανάφτες και όλο το λοιπό προσωπικό των Εκκλησιών. Φρονώ πως κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τους γενικούς θεωρητικούς σχεδιασμούς μας. Καταλαβαίνω να κόψουμε μισθό και να κάνουμε και συμβούλους στα υπουργεία μας και στις κρατικές υπηρεσίες διάφορα άξια δικά μας παιδιά, αλλά να μην αναστήσουμε και το δημόσιο! Αυτό ενοχλεί και τους θεσμούς.

δ) Το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου θα είναι μεγάλη ανάσα (και) στη βάση του κόμματός μας. Όλοι εμείς οι μικροί που μάθαμε από την κυβέρνησή μας ότι είμαστε μεσαίοι, όπως γνωρίζετε έχουμε στενάξει από τα lockdowns και τις καραντίνες, και με χαρά προσβλέπουμε στην επιστροφή μας στην κανονικότητα, τουλάχιστον όσες επιχειρήσεις δεν θα έχουμε βάλει ως τότε οριστικό λουκέτο. Δεν βοηθάει το «ακορντεόν» και το ράβε ξήλωνε στους σχεδιασμούς, και θεωρώ πως το λεγόμενο «κλείδωμα του ανοίγματος» της αγοράς στις 22 Μαρτίου έχει φοβερό ρίσκο, και μοιάζουμε ανεύθυνοι και ασυνεπείς προς όσα έχουμε κάνει ως τώρα, να εξαγγέλλουμε τέτοια σχέδια όταν ακριβώς έχουμε κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Λυπούμαι να μεταφέρω ότι αρκετά τέκνα της γαλάζιας παρατάξεώς μας έχουν λιγοψυχήσει και αναπολούν με νοσταλγία τας κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, καθώς και τα επίσημα μνημονιακά χρόνια.

ε) Επειδή η επενδυτική ανάπτυξη φαίνεται ότι αργεί λίγο ακόμη (σε εκείνο το περιλάλητο Ελληνικό, θα έμπαιναν μπουλντόζες από πρόπερσι τα Χριστούγεννα), τελικώς ο τουρισμός διατελεί επί του παρόντος το βασικό (ίσως το μοναδικό) σχέδιό μας. Πάντοτε αγωνία του κόμματός μας ήταν η διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό και η προσέλκυση συναλλάγματος, αλλά όταν εκπέμπουμε εικόνες στα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα με αύρες και drones, και ροπαλοφόρους να συλλαμβάνουν και να χτυπούν διερχομένους (ούτε καν διαδηλωτές) μέρα μεσημέρι εις τους πλέον κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, θεωρώ ότι δυσφημούμε τον τόπο και τρομοκρατούμε τους πιο εύρωστους υποψήφιους τουρίστες. Και τι να λέμε στις διαφημίσεις μας; «Ζήσε τον μύθο σου στη γενέτειρα και λίκνο της Δημοκρατίας, το οποίο επί του παρόντος διατελεί σβηστόν»; Αν θέλουν κρατική καταστολή και αστυνομική βία και αυταρχισμό, πηγαίνουν οι τουρίστες στην Ουγγαρία του Ορμπάν ή στην Τουρκία του Ερντογάν, δεν χρειάζεται να έρθουν εδώ.
Ευτυχώς που όλα αυτά τα κάμνουμε κατά κύριο λόγο με παγωμένη την αγορά, διότι κατά τα άλλα οι τόνοι χημικών που έχουμε ρίψει στους αναρχοκομμουνιστές μεν, στο κέντρο της Αθήνας και όλων σχεδόν των αστικών κέντρων δε, θα μπορούσαν ευλόγως να ονομάζονται «διαταραχή της οικονομικής ζωής της πόλεως».

στ) τέλος, αλλά όχι έσχατον, κρίνω πως δεν πρέπει να δείχνουμε διαιρεμένοι εσωτερικά, και άλλα να λέει το ένα κομμάτι ημών και άλλα το άλλο πάνω σε διάφορα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας (πχ. περίπτωση Μενδώνη, περίπτωση Κουφοντίνα, περίπτωση αστυνομίας στα δημόσια πανεπιστήμια) ή πάνω σε θέματα εθνικά (πχ. ελληνοτουρκικά και Σαμαράς που «δεν συνομιλεί με πειρατές»), ακόμη κι αν έχουμε όλα τα ΜΜΕ με το μέρος μας και κουκουλώνουν αυτήν τη διχοστασία.
Μολονότι έχουμε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση, δηλαδή πρακτικώς από τότε που εκλεγήκαμε, παίζουμε μόνοι μας, ωστόσο αισθάνομαι ότι πείθουμε ολοένα και λιγότερο την ελληνική κοινωνία. Πάλι καλά που η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται προσωρινά έστω στη φυλακή και μπορούμε να απορροφήσουμε τους ψηφοφόρους της (αρκεί να μη μας προλάβει ο Βελόπουλος, ο οποίος πάντοτε ωστόσο μας στηρίζει στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή), ωστόσο προσωπικά φοβούμαι ότι μας βγαίνουν «από τα δεξιά» ο Χρυσοχοΐδης και η Μενδώνη, οι οποίοι αφενός δεν είναι δικοί μας, άρα δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη, αφετέρου είναι ντροπή για την παράταξή μας να μας κάνουν μάθημα σοσιαλησταί, έστω και τέως.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
πολλά ακόμη θα ημπορούσα να σας πω, θεωρώ όμως ότι καταλάβατε τον πυρήνα της σκέψεώς μου, την ανάγκη να προστατεύσουμε την ιδεολογία μας, και μαζί, την παράταξή μας.

με απεριόριστη εκτίμηση,
Μιλτιάδης Κυανός,
γνήσιο τέκνο της γαλάζιας παρατάξεως
18-03-21