Ιδιαίτερα μαζικές με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας ήταν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεκάδες χιλιάδες λαού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης καθώς και ενάντια στον πόλεμο, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης και στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη υπογράμμισε ότι τα συνθήματα της εξέγερσης παραμένουν και σήμερα επίκαιρα.

Και αυτό, γιατί σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει διαμορφώσει μια ζοφερή πραγματικότητα για το λαό.

Το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται ακόμα περισσότερο με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν, παιδεία, υγεία και πρόνοια δέχονται συντριπτικά χτυπήματα, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται με την εφαρμογή του νό­μου Χατζηδάκη, την αστυνομική βία και καταστολή, την ποινικοποίηση των απεργιών και των διαδηλώσεων, ενώ η πολιτική της υποτέλειας και οι δεσμοί εξάρτησης από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό βαθαίνουν, εμ­πλέκοντας το λαό και τον τόπο στα πολεμικά σχέδια των νατοϊκών ιμπεριαλιστών.

H μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο -σε συνέχεια μάλιστα των μαζικών διαδηλώσεων στην απεργία στις 9 Νοέμβρη- προφανώς πιστοποιεί την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου να παλέψει απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να συγκινεί και να φλογίζει και σήμερα τις συνειδήσεις του λαού και της νέας γενιάς, τροφοδοτώντας τους αγώνες για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και το γκρέμισμα του αντιδραστικού καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό και στις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο μέχρι την Αθήνα και από τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη, εκατοντάδες σύντροφοι και φίλοι του κόμματος και της νεολαίας έδωσαν το παρόν στα μπλοκ του Κόμματος και της Πορείας.

ΑΘΗΝΑ


Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ανήμερα της επετείου της εξέγερσης. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να δημιουργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας με τους χιλιάδες αστυνομικούς, τα ΜΑΤ, τις αύρες και τα ελικόπτερα που κατέβασε στο κέντρο της Αθήνας, λαός και νεολαία συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στον τριήμερο εορτασμό στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Σωματεία, οργανώσεις, συλλογικοί φορείς, δημοκρατικός κόσμος έδωσαν το παρόν καταθέτοντας στεφάνια, τιμώντας την ηρωική εξέγερση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία συμμετείχαν ενεργητικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Από το πρωί της 15ης μέχρι και το μεσημέρι της 17ης σύντροφοι, καθώς και αρκετοί φίλοι της νεολαίας και του κόμματος, έδωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στα τραπεζάκια που στήθηκαν μπροστά στην κεντρική πύλη, μοιράζοντας την κομματική προκήρυξη, διακινώντας το Λαϊκό Δρόμο και το νέο τεύχος της Πορείας, διαθέτοντας βιβλία και μπροσούρες, διαβάζοντας από τα μεγάφωνα τις ανακοινώσεις της οργάνωσης.

Την ημέρα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης το κόμμα και η νεολαία συγκεντρώθηκαν στη Σταδίου, λίγο πριν την πλατεία Κολοκοτρώνη. Η οργάνωση συγκρότησε ένα μαζικό, μαχητικό μπλοκ με συντρόφους και φίλους να δίνουν το αγωνιστικό παρόν, με τα πανό του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας, με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια, συμμετέχοντας ενεργητικά στην διαδήλωση. Με αγωνιστικό παλμό, το μπλοκ πορεύτηκε μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στους Αμερικανούς φονιάδες, για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το διώξιμο των αμερικάνικων Βάσεων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης, ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη στις 15 Νοέμβρη η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε με επιτυχία η Πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση στο χώρο του Σήματος, όπου με την προβολή βίντεο, με τις εισηγήσεις των συντροφισσών Νίκης Πετράκη και Νταγιάννας Μουστάκη και τη συζήτηση που ακολούθησε φωτίστηκαν τόσο το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όσο και η σύνδεση των συνθημάτων του με το σήμερα και τους αγώνες του λαού μας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, για ψωμί – παιδεία – δημοκρατία – εθνική ανεξαρτησία.

Για μια ακόμα φορά, αρνητικό γεγονός αποτέλεσε η καπηλεία των δυνάμεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που επιδεικνύουν κάθε χρόνο, αντιμετωπίζοντας τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου σαν τσιφλίκι τους, καπελώνοντας την μικροφωνική από την οποία διαβάζονταν κυρίως τα δικά τους κείμενα, ενώ οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων οργανώσεων διαβάζονταν με το σταγονόμετρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Πέμπτη 17/11, στα πλαίσια του εορτασμού της εξέγερσης, το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία έστησαν το δικό τους χώρο στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Τα τραπεζάκια τους ήταν πλούσια, καθώς υπήρχαν το περιοδικό της Πορείας, τα διάφορα υλικά του Κόμματος και των Μορφωτικών Εκδόσεων, αλλά ακόμα και περιοδικά που εξέδιδαν στην Ελλάδα και στις πρώην Ανατολικές χώρες την περίοδο της Χούντας οι Μαρξιστές-Λενινιστές.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι καθορισμένες διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ φεύγοντας νωρίτερα, πραγματοποίησαν τη δική τους, ξεχωριστή διαδήλωση στην πόλη διασπώντας, όπως πάντα, τις λαϊκές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδήλωση Φοιτητικών Συλλόγων, μαζικών φορέων, οργανώσεων, με μεγάλη μαζικότητα, η οποία περνώντας από το αμερικανικό προξενείο, κατήγγειλε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και κατέληξε στην Καμάρα. Το Μ-Λ ΚΚΕ με το πανό του βρέθηκε στη διαδήλωση και, με τα υλικά του και τα συνθήματά του, έθεσε το στίγμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της καταγγελίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, της αγωνιστικής αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική.

Για ακόμα μία χρονιά, οι δυνάμεις καταστολής βρήκαν πάτημα στην προβοκατόρικη δραστηριότητα και τις μολότωφ του αναρχικού χώρου. Μετά το τέλος των διαδηλώσεων, στο Πολυτεχνείο πετάχτηκαν μολότωφ από τον αναρχικό χώρο και αντίστοιχα οι δυνάμεις καταστολής έπνιξαν την περιοχή στα χημικά, η αύρα έριξε νερό, ενώ πραγματοποίησαν προσαγωγές και συλλήψεις, καταπατώντας για ακόμα μία φορά το πανεπιστημιακό άσυλο.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Τρίτη, 15/11, η Πορεία οργάνωσε στην Πυξίδα συζήτηση μπροστά στα 49 χρόνια της εξέγερσης, για τα διδάγματα που έχει να δώσει στους αγώνες του σήμερα. Η εισηγητική τοποθέτηση έγινε από το σ. Γιώργο Ράπτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973, στη στάση των διαφόρων κομμάτων κατά τη διάρκεια της Χούντας και τις ημέρες της εξέγερσης, καθώς και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που αναφέρονταν στην Αριστερά. Τόνισε τον πρωτοπόρο ρόλο που έπαιξαν οι Μαρξιστές-Λενινιστές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση και στα διδάγματα που μας προσφέρει η εξέγερση μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, επικεντρώθηκε στα τωρινά προβλήματα, κυρίως στο ρόλο των ιμπεριαλιστών στη χώρα, οι οποίοι κυριαρχούν μέχρι σήμερα, καθώς και στην ανάγκη της αγωνιστικής απάντησης στα προβλήματα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στα Γιάννενα. Αρκετοί ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις και συμμετείχαν στην πορεία! Μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων ήταν η Αρχιτεκτονική, το ΠΤΔΕ, η Καλών Τεχνών, οι Εστιακοί, το Χημικό, η Ψυχολογία κ.ά. Σ’ αυτούς, όπου διαθέτει δυνάμεις η Φοιτητική Πορεία πάλεψε τόσο για τη διεξαγωγή Γ.Σ. όσο και για τη μαζική αγωνιστική απόφαση και κατεύθυνση. Μαζικό και μαχητικό ήταν το μπλοκ την Νεολαίας Πορείας και της Φοιτητικής Παράταξης «Φοιτητική Πορεία» όσο και του Μ-Λ ΚΚΕ. Με αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικάνικα συνθήματα πορευτήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Πολύ μαζικότερη ήταν η συμμετοχή του κόσμου από άλλες φορές στη συγκέντρωση και πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Ηγουμενίτσα.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με δικό του μπλοκ στην συγκέντρωση-πορεία, που είχε καλέσει το Εργατικό Κέντρο, στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου μοιράστηκε η κομματική προκήρυξη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κομματικό πανό και με τα επίκαιρα πολιτικά συνθήματα. Το προηγούμενο διάστημα οι σ. της Κ.Ο. Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ έκαναν πλατιά προπαγάνδιση της συγκέντρωσης με αφίσες, πανό και προκηρύξεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Με δύο ξεχωριστές πορείες -150 ατόμων- γιορτάστηκε η 49η επέτειος του Πολυτεχνείου στην Κέρκυρα. Το ΚΚΕ συγκεντρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο, οι σύλλογοι δασκάλων, φοιτητών κλπ στο Πανεπιστήμιο. Στη δεύτερη πορεία συμμετείχε με δικό του μπλοκ/πανό το Μ-Λ ΚΚΕ με προκήρυξη και κομματικά υλικά, ενώ αναρτήθηκαν ανάλογα κομματικά πανό στην πόλη. Στην πορεία ακούστηκαν αντιφασιστικά, αντικυβερνητικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα σε αντιδιαστολή με τα «αντιμπατσικά» συνθήματα των αναρχικών. Οι πορείες -οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών- διέσχισαν την πόλη, ενώ ο κόσμος επικροτούσε ζωηρά. Το Μ-Λ ΚΚΕ Κέρκυρας εκτιμά καλή τη συνολική παρουσία του κόσμου και του κόμματος στην επέτειο του Πολυτεχνείου και τη διάδοση των ιδεών μας.

ΒΟΛΟΣ

Πάνω από χίλιοι Βολιώτες συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου στην πόλη του Βόλου για να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη συγκέντρωση που καλούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς πήραν μέρος πολλοί νεολαίοι αλλά και εργαζόμενοι της πόλης. Επίσης για πρώτη φορά πήρε μέρος στον ίδιο χώρο και το ΠΑΜΕ που επεδίωξε μάλιστα να οικειοποιηθεί τη συγκέντρωση με τις γνωστές του μεθοδεύσεις. Αφού έγιναν ομιλίες αποκλειστικά μόνο από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε η πορεία ή οποία όμως διασπάστηκε σε δύο κατευθύνσεις. Το ΠΑΜΕ αποφάσισε να πορευθεί προς το στρατόπεδο Γεωργούλα που βρίσκεται κάτω απ’ τον έλεγχο των Αμερικάνων. Ταυτόχρονα σχημάτισε τα γνωστά κορδόνια έτσι ώστε να μην επιτρέψει στις υπόλοιπες δυνάμεις να κινηθούν από κοινού προς το στρατόπεδο. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι υπόλοιπες δυνάμεις που αποτέλεσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία της συγκέντρωσης σχημάτισαν ξεχωριστή πορεία διαδηλώνοντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Βόλου. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ συγκρότησαν ένα μαζικό και μαχητικό μπλοκ και πήραν μέρος στην πορεία με το πανό, τις κομματικές σημαίες και την προκήρυξη της κομματικής οργάνωσης. Η πορεία του Πολυτεχνείου με τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστικότητά της ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη συνέχιση των αγώνων και ήταν η συνέχεια της επίσης ικανοποιητικής κινητοποίησης στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

ΠΑΤΡΑ

Μεγάλη συμμετοχή είχε η πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 στην Πάτρα. Στην πόλη έγιναν δύο πορείες. Στην μία είχε καλέσει ο Δήμος Πατρέων, το Ε.Κ. Πάτρας, φοιτητικοί σύλλογοι που είχαν λάβει απόφαση με το πλαίσιο της ΠΚΣ και κάποιες πολιτικές οργανώσεις, όπως η ΑΡΑΝ, η ΑΡΙΣ, η Κ-Σχέδιο ΑΡΑΣ, η Παρέμβαση και το ΣΕΚ. Στην άλλη πορεία συμμετείχαν οι υπόλοιποι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΛΜΕ Αχαΐας, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών και διάφορες πολιτικές οργανώσεις, όπως το ΚΚΕ μ-λ, το ΝΑΡ κ.ά. Οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν στη δεύτερη αυτή πορεία. Και οι δύο πορείες είχαν μαζική συμμετοχή. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τον ιμπεριαλισμό. Στα μελανά σημεία καταγράφεται η επίθεση της ΕΛΑΣ στο τέλος της διαδήλωσης. Αν και ήταν μία ειρηνική πορεία, η αστυνομία εκμεταλλευόμενη και την αντικειμενικά προβοκατόρικη δράση ελάχιστων ατόμων του αναρχικού χώρου, επιτέθηκε με δακρυγόνα και κροτίδες κρότου – λάμψης στα μπλοκ των φοιτητών και των εργαζομένων. Στη συνέχεια προχώρησε αδιακρίτως σε προσαγωγές αρκετών ατόμων, εκ των οποίων 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και μέλος φοιτητικού συλλόγου και της οργάνωσης νΚΑ, ο οποίος συμμετείχε στην περιφρούρηση της πορείας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με μια μαζική πορεία των φορέων, των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών και άλλων εργατικών σωματείων, αλλά και των πολιτικών οργανώσεων τίμησε η νεολαία και ο λαός του Ηρακλείου την αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική πάλη του Πολυτεχνείου. Τη συγκέντρωση -που είχε συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι κοινή- επιχείρησε το ΠΑΜΕ από πολύ νωρίς το απόγευμα να ελέγξει με το γνωστό αντιδημοκρατικό τρόπο του, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ την συμφωνία που είχε κάνει με τα σωματεία και απαιτώντας τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ(!) των πολιτικών οργανώσεων από το μικρόφωνο, μια πρακτική που τελικά δεν του πέρασε, καθώς στήθηκε δεύτερη μικροφωνική. Από το βήμα του μικροφώνου τοποθετηθήκαμε ως Μ-Λ ΚΚΕ, καταδικάζοντας την πολιτική της φτώχειας, ακρίβειας, εξαθλίωσης και ιμπεριαλιστικής υποτέλειας. Αναδείξαμε την ανάγκη της συνέχειας της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην εποχή μας που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως δείχνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ καταδικάσαμε την πολιτική της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε Νατοϊκό προγεφύρωμα και υποσκάπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Συγχρόνως τονίσαμε τη διάλυση και των υπολειμμάτων στο χώρο της παιδείας και υγείας και καλέσαμε τα εργατο-λαϊκά στρώματα σε μαζικό αγώνα για το ψωμί, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και τη διεθνιστική συνεργασία. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε ειρηνική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, όπου τον παλμό των συνθημάτων έδιδαν, κυρίως, τα φοιτητικά μπλοκ. Βασικό χαρακτηριστικό των συνθημάτων ήταν ο αντιιμπεριαλιστικός και αντιφασιστικός χαρακτήρας τους. Στα πλαίσια της πορείας συγκρότησε το δικό του μπλοκ το Μ-Λ ΚΚΕ φωνάζοντας τα συνθήματά του και διακινώντας το κομματικό υλικό.

ΙΚΑΡΙΑ

Με σημαντική συμμετοχή συναγωνιστών και φίλων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ του Μ-Λ ΚΚΕ Ικαρίας την Τρίτη 15/11.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με στιγμές από την περίοδο της δικτατορίας, τους σημαντικούς σταθμούς της αντιδικτατορικής πάλης και το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μετά ακολούθησε η εισήγηση από τον σ. Βασίλη Πετράκη.

Η εισήγηση ανέπτυξε επιγραμματικά πλευρές της διεθνούς και εσωτερικής κατάστασης, την επικαιρότητα των αιτημάτων και των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες και κατέληξε στην ανάγκη της απόρριψης των ρεφορμιστικών και εκλογικών αυταπατών και της ανασύνταξης της αγωνιστικής απάντησης του λαού μας.

Ακολούθησε μια πλούσια κουβέντα στην οποία παρουσιάστηκαν πλευρές και γεγονότα της αντιδικτατορικής πάλης και της πάλης των δυο γραμμών όπως εκδηλώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο. Οι περισσότερες τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στα σημερινά ζητήματα του πολέμου, της φτώχειας, της ακρίβειας και του χτυπήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, κυρίαρχη ήταν η αντίληψη ότι οι διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία και η οργή που σωρεύεται θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην έξοδο του λαϊκού παράγοντα και ότι αυτό που θα κρίνει την εξέλιξή τους θα είναι η οργάνωση και ο προσανατολισμός τους.