Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, μετά τους σχεδιασμούς των 4 συστημικών τραπεζών να κλείσουν πάνω από 100 καταστήματα μέσα στον χρόνο, οδηγώντας σε απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει το κλείσιμο 52 καταστημάτων, η Eurobank και η Εθνική από 25, ενώ η Alpha Bank 15. Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων έχουν παγώσει τους εν λόγω σχεδιασμούς για το άμεσο διάστημα. Από την έναρξη των μνημονίων στην Ελλάδα το προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί στους μισούς. 32.000 εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε “εθελούσια” έξοδο-απόλυση!
Οι διοικήσεις των τραπεζών δικαιολογούν τους σχεδιασμούς τους λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτόν τον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό βέβαια δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει το 40% των πολιτών, ενώ από την άλλη πλευρά οι ελάχιστοι πλέον εξουθενωμένοι εργαζόμενοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους όλο τον εργασιακό φόρτο, που πλέον αφορά και ένα ατέλειωτο κυνήγι πωλήσεων. Όσο αφορά τη σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και σε αυτές, τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης προσωπικού τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μικρότερα.

Μοναδικός σκοπός των τραπεζιτών δεν είναι σίγουρα καμιά ψηφιακή μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, αλλά η μείωση του κόστους και η αύξηση των κερδών, η οποία το τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται σε περισσότερα από 278 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μοναδικός δρόμος για να μπει φραγμός στα σχέδια των μαζικών απολύσεων που προωθούν οι τραπεζίτες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες να συνεχιστούν, να κλιμακωθούν και να συντονιστούν. υπερπηδώντας τις δυσκολίες που θέτουν οι φιλεργοδοτικές και συμβιβασμένες δυνάμεις που κρατούν τα πόστα στις ηγεσίες των συνδικάτων τους!