Στις 26/3 στην περιφέρεια και στις 28/3 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Σύλλογο Εργαζομένων στη ΜΟΔ (ΣΕΜΟΔ) όπου απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

Στον σύλλογο παρεμβαίνει και η ΕΡΓΑΣ μέσα από το μετωπικό σχήμα της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ) μαζί με άλλους/ες ενταγμένους και ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες και η οποία κατάφερε σε ιδιαίτερες συνθήκες να διατηρήσει το ποσοστό της και να αυξήσει τους ψήφους της.

Στις εκλογές κατέβηκαν οι παρατάξεις: Μαζί για τη ΜΟΔ (ΠΑΣΚΕ), ΜΟΔ συλλογικά (ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία), Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΜΟΔ – ΑΚΕ ΜΟΔ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Αυτόνομη Παρέμβαση-ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), ΜΟΔΌλοι (παλαιότερη διάσπαση της ΜΟΔ συλλογικά – Λοβέρδος), η Αγωνιστική Συσπείρωση ΣΕΜΟΔ-ΑΣΣΕΜΟΔ (ΠΑΜΕ) και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ). Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τη διάσπαση της πρώην κραταιάς παράταξης «ΜΟΔ συλλογικά» στην οποία συστεγάζονταν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία και που το 2022 είχε πάρει 313 ψήφους και 5 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ επέλεξε να κατέβει αυτοδύναμα καθώς είχε προηγηθεί «σιωπηρή» διάσπαση με αφορμή την κατάληψη της θέσης του προέδρου του ΔΣ από εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ και τις κατηγορίες για «αθέτηση» εσωτερικών συμφωνιών εκ μέρους των δεξιών. Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η παράταξη Μαζί για τη ΜΟΔ έλαβε 238 ψήφους (3 έδρες), η ΜΟΔ συλλογικά 141 ψήφους (2 έδρες), η ΑΚΕ 86 ψήφους (79 το 2022 και 1 έδρα), η ΑΠΕ 85 ψήφους (82 το 2022 και 1 έδρα), η ΜΟΔΌλοι 61 ψήφους (84 το 2022 και 1 έδρα), η ΑΠ 56 ψήφους (74 το 2022 και 1 έδρα) και ο ΑΣΣΕΜΟΔ 6 ψήφους (14 το 2022 και 0 έδρες).

Στα αξιοσημείωτα ήταν η αύξηση της συμμετοχής από 650 σε 677 μέλη, ο τριπλασιασμός όσων ψήφισαν με φυσική κάλπη (451) και ο υποδιπλασιασμός όσων επέλεξαν την ηλεκτρονική (226). Το 2022 ήταν 132 και 518 αντίστοιχα όταν με εξαλλοσύνη ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία θέλησαν να επιβάλουν τον νόμο Χατζηδάκη και τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στο σωματείο με πρόσχημα την πανδημία.

Το αποτέλεσμα για την ΑΠΕ ΜΟΔ κρίνεται ελπιδοφόρο καθώς πιστοποιεί ότι η μεγάλη αύξηση του 2022 (από 60 σε 82 ψήφους) δεν ήταν συγκυριακή. Ότι η παράταξη παγιώνεται στη συνείδηση σημαντικής μερίδας των εργαζομένων ως η δύναμη που θέτει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική ατζέντα της πολιτικοσυνδικαλιστικής διεκδίκησης στον σύλλογο. Αποτελεί δικαίωση της συνέπειας, της σοβαρότητας και της καθαρότητας των θέσεών της και της ιδιαίτερα πολύπλευρης και ομαδικής δουλειάς μας κατά την προεκλογική περίοδο.

Η ΑΠΕ ΜΟΔ διατήρησε επίσης και τον έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο οποίο εκλέγεται ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΣ.