Πανηγυρικό είναι το κλίμα στις τάξεις των διανομέων μετά τη σημαντική νίκη που πέτυχαν τις προηγούμενες μέρες. Οι διανομείς, μέσα από το μαζικό, ενωτικό και οργανωμένο αγώνα τους, πέτυχαν την πλήρη αναδίπλωση της πολυεθνικής εταιρείας e-food (de­li­very hero). Έστειλαν ένα ηχηρό και χειροπιαστό μήνυμα ότι η μοναδική διέξοδος των εργαζόμενων βρίσκεται στους αγώνες τους. Η νίκη αυτή ανήκει στους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Αιτία για τους αγώνες των διανομέων είναι τα δίκαια αιτήματά τους. Αιτήματα καθοριστικής σημασίας για το βιοπορισμό και την ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα είναι:
1) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
2) Κατάργηση των αξιολογήσεων
3) Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά
4) Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κλπ.
5) Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων
6) Μέσα Ατομικής Προστασίας
7) Εταιρικό δίκυκλο και κινητό

Το πρώτο-πρώτο αίτημα της λίστας κερδήθηκε καθολικά για τους 2016 διανομείς που εργάζονται στην εταιρεία e-food, αφού οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων μετατράπηκαν από τρίμηνες σε αορίστου χρόνου! Το μήνυμα των προηγούμενων ημερών είναι ξεκάθαρο. Οι αγώνες κερδίζουν! Οι διανομείς βρίσκονται πλέον σταθερά στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Τις κινητοποιήσεις ωστόσο πυροδότησε και ο ωμός εκβιασμός της εταιρείας e-food απέναντι στους εργαζόμενους. Η εταιρεία, αξιοποιώντας μία «αξιολόγηση» (batch) των εργαζομένων, επέλεξε να στείλει τελεσίγραφο απόλυσης σε εκείνους με την χαμηλότερη βαθμολογία. Συγκεκριμένα, το Φλεβάρη του 2021 η εταιρεία, κάτω από την συνεχή πίεση των εργαζομένων, αποφάσισε ότι θα πληρώσει κάποιες βενζίνες σε κάποιους εργαζόμενους. Μέχρι τότε δεν έδινε ούτε ένα cent για την βενζίνη, φόρτωνε στην πλάτη των εργαζομένων το συγκεκριμένο έξοδο. Όταν τελικά υποχρεώθηκε να δώσει κάνα ευρώ για βενζίνες, επέλεξε τον εξής εξωφρενικό και κυρίως εξοργιστικό τρόπο. Αφού κατέταξε τους εργαζόμενους σε 3 κατηγορίες, πλήρωνε τις βενζίνες για τις πρώτες δύο, ενώ για την κατηγορία 3 επιφύλασσε ψίχουλα της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως. Καθοριστικό-εγκληματικό κριτήριο για την κατάταξη των διανομέων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ο μέσος όρος των διανομών ανά ώρα. Προφανώς, τέτοιες πρακτικές δημιουργούν νεκρούς διανομείς στην άσφαλτο. Αυτός είναι ο λόγος που οι διανομείς έχουν αίτημα την κατάργηση των αξιολογήσεων. Αυτές οι αξιολογήσεις γίνονται προκειμένου οι εργοδότες να μετράνε κέρδη τη στιγμή που οι διανομείς μετράνε νεκρούς.

Η εταιρεία e-food, ωστόσο, στις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να το πάει και πιο πέρα και να απολύσει τους εργαζόμενους της κατηγορίας (batch) 3. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται ξεκάθαρα πώς ένα εργαλείο «αξιολόγησης» αξιοποιείται με μαθηματική ακρίβεια από την εργοδοσία προκειμένου να επιχειρήσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις. Κάθε «αξιολόγηση» σημαίνει τρομοκρατία και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, είτε αυτή αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είτε αφορά εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Κάθε αυταπάτη για το αντίθετο συντρίβεται καταρχήν από την ίδια την πραγματικότητα και κυρίως είναι επικίνδυνη για το δικαίωμα στην εργασία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι, στη συγκεκριμένη περίπτωση μια «αθώα» αξιολόγηση -που έγινε υποτίθεται για τη «δικαιότερη» πληρωμή της βενζίνης- μετατράπηκε σε μία νύχτα σε εργαλείο τρομοκράτησης και απολύσεων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έλαβαν από την εταιρεία το εξής μήνυμα:

Αλήθεια, ποιες είναι οι διάφορες αιτίες από τις οποίες προκύπτει το batch( κατηγορία); Γιατί δεν έγραψαν ότι κυρίαρχο κριτήριο είναι οι διανομές ανά ώρα; Στη συνέχεια το συγκεκριμένο κειμενάκι εκβιάζει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους: ή freelancer ή τίποτα, μιας και «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης». Διευκρινίζεται ότι στο εργασιακό καθεστώς freelancer ο εργαζόμενος πληρώνεται με το κομμάτι (με την παραγγελία), ενώ ο εργοδότης απαλλάσσεται από όλες τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στον εργαζόμενο.

Μόνο που αυτή τη φορά υπήρξε και ο αντίλογος. Οι εργαζόμενοι διανομείς συσπειρώθηκαν στα σωματεία τους και απάντησαν μαζικά και μαχητικά. Από το πρωί της επόμενης μέρας εκδόθηκαν οι πρώτες ανακοινώσεις που καλούσαν τους συναδέλφους τους να μη δεχτούν τη μετατροπή τους σε freelancer και καλούσαν σε δράσεις που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας. Καλούσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στην λίστα απόλυσης, αφού με μαθηματική ακρίβεια, αν πέρναγε αυτός ο εκβιασμός, δεν θα αργούσε η μέρα που θα κινδύνευε η θέση εργασίας όλων. Τις επόμενες μέρες κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με 4ώρη στάση εργασίας την Τετάρτη 22/09 και απεργία στις 24/09 με απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία. Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία e-food υποχρεωνόταν σε συνεχείς αναδιπλώσεις και ανακοινώσεις. Έβγαζε τη μία ανακοίνωση πίσω από την άλλη προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τους διανομείς. Οι διανομείς όμως δεν μπερδεύτηκαν και συνέχισαν τον αγώνα τους μαζικά και μαχητικά. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να κοροϊδέψεις ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους δύσκολα. Οι εμπνευστές του τελεσίγραφου υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν τη δύναμη των εργαζόμενων. Επιπλέον, ανακοίνωση έβγαλε και η κυβέρνηση, η οποία μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου δήλωσε ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε από μία λάθος επικοινωνία της εταιρείας e-food!! Τέλος, αποστροφή προκαλεί η ανακοίνωση της εργοδοτικής και ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η εταιρεία προσφέρει ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών. Με λίγα λόγια κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός αναπαρήγαγαν αυτολεξεί σημεία της ανακοίνωσης της εταιρείας. Βάλθηκαν να πείσουν και τον πιο «καλοπροαίρετο» εργαζόμενο ποιανών τα συμφέροντα υπηρετούν.

Κόντρα όμως σε όλους αυτούς οι διανομείς νίκησαν! Καθοριστική αιτία για τη νίκη των διανομέων είναι το γεγονός ότι αγωνίστηκαν ενωτικά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σωματεία, αυτή τη φόρα ο αγώνας δεν διασπάστηκε. Αποδείχθηκε μέσα από αυτό το παράδειγμα πόσο βαθιά λαθεμένες είναι οι πρακτικές των ξεχωριστών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, σημαντική αιτία για τη νίκη των διανομέων στάθηκε και η στάση των εργαζόμενων σε άλλους κλάδους. Αυτή τη φορά δεν ενεργοποιήθηκε ο κοινωνικός αυτοματισμός. Αντίθετα, σηκώθηκε ένα κύμα συμπαράστασης από τους εργαζόμενους όλης της χώρας που έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα των διανομέων. Αυτή η νίκη ανήκει στους εργαζόμενους όλης της χώρας και δείχνει ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί σε νίκες. Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία e-food ανακοίνωσε την Πέμπτη 23/09 ότι όλες οι συμβάσεις μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, οι διανομείς προχώρησαν μαζικά στην απεργία στις 24/09. Δήλωσαν ότι η απεργία δεν αναστέλλεται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, ενώ έστειλαν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Η ΕΡ.ΓΑ.Σ. στήριξε την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 24/09. Εκπρόσωπός της,
εργαζόμενος στον κλάδο των διανομέων, απηύθυνε χαιρετισμό στους υπερήφανους απεργούς. Ταυτόχρονα, μοιράστηκαν από τα μέλη της προκηρύξεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις γύρω από τις απόψεις και τις θέσεις της ΕΡ.ΓΑ.Σ.

Ζήτω ο αγώνας των διανομέων!