«Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προ­στίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από περίπου ένα μήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις «γενναίες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας «ώστε να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας».

Ένα μήνα μετά, η περίπτωση τουλάχιστον των ξεναγών έρχεται να διαψεύσει τα λεγόμενά του. Όντας στην πρώτη γραμμή της «τουριστικής βιομηχανίας», χωρίς να έχουν μόνιμο εργοδότη για να μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης, χτυπήθηκαν όσο λίγοι από τον κορονοϊό, καθώς μετρούν μηδαμινά μεροκάματα από την αρχή της πανδημίας (ουσιαστικά, μετρούν ελάχιστα μεροκάματα από το τέλος της περασμένης σεζόν, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019). Μετά κόπων και βασάνων, κάποιοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια δίμηνη παράταση του χειμερινού βοηθήματος του ΟΑΕΔ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ οι υπόλοιποι, που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, πήραν το βοήθημα των 800 ευρώ για την περίοδο 15/03 έως 15/04 ως ειδική κατηγορία εργαζομένων. Σημειωτέον, ότι αυτά τα ποσά εισ­πράχθηκαν συνολικά το καλοκαίρι.

Οι ξεναγοί ήταν και αυτοί που -υποτίθεται- επέστρεψαν από τους πρώτους στην “κανονικότητα”: τα σύνορα άνοιξαν και οι τουρίστες μπήκαν. Ωστόσο, η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ευνοϊκή ήταν για την εργασία τους: τα ταξιδιωτικά γραφεία (δηλαδή οι εργοδότες τους) παρέμεναν κλειστά, τα περισσότερα ξενοδοχεία έβαλαν λουκέτο μέχρι νεοτέρας, ενώ οι περιορισμοί στις ξεναγήσεις μεγάλωναν μέρα με τη μέρα. Σήμερα που μιλάμε στην περιφέρεια της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας σε πορτοκαλί συναγερμό, απαγορεύονται εντελώς οι ξεναγήσεις σε μουσεία, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους και, γενικότερα, σε ανοιχτούς χώρους ισχύει ο κανόνας των 9 -δηλαδή οκτώ ξεναγούμενοι με ακουστικά και ένας ξεναγός που επικοινωνεί μαζί τους με μικρόφωνο. Εννοείται ότι σε μαθητές απαγορεύονται οι ξεναγήσεις γιατί κάθε τμήμα μετρά περισσότερα από 20 άτομα.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις Συμπληγάδες που συνθλίβουν τον κλάδο, είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος ξεναγός να βρει δουλειά. Κι όταν μπαίνει κανείς στο σύστημα για να αιτηθεί την βοήθεια που υπόσχεται η κυβέρνηση, του ζητείται να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν ήταν δικαιούχος της παράτασης του επιδόματος ΟΑΕΔ, πράγμα που αποκλείει κάποιους ξεναγούς, ή ότι δεν υπήρξε δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, πράγμα που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου! Για την ιστορία λοιπόν, βοήθημα/επίδομα/αποζημίωση/αναστολή σύμβασης για τους ξεναγούς δεν υπάρχει! Ο κλάδος απειλείται με εξαφάνιση, από την αναλγησία και την αδιαφορία ενός κράτους και τον εμπαιγμό μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης προς 2.500 ενεργούς επαγγελματίες ξεναγούς και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), οι εργαζόμενοι αναμένουν την υλοποίηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου (άραγε, υποθέτουμε ότι όλοι δούλεψαν χωρίς προβλήματα από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο;), σύμφωνα με το ψηφισθέν άρθρο 20 του νόμου 4722/2020), σχετικά με τα «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών». Απομένουν οι υπογραφές δύο οι υπουργών, του υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομικών, για να ανοίξει η πλατφόρμα και να πάρουν ένα υποτυπώδες βοήθημα για μια ολοκληρωτικά χαμένη σεζόν. Και μετά θα ακολουθήσει ο σκληρός χειμώνας, που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δουλειά.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα (δηλαδή οι κρατήσεις) για την επόμενη σεζόν (Απρ-Οκτ 2021) είναι τουλάχιστον δυσοίωνα, ενώ η πιθανότητα να μείνουν ανασφάλιστοι (χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας…) με τη νέα χρονιά, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων για το 2020, θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια βεβαιότητα. Μια πρώτη αντίδραση – διαδήλωση έγινε τον περασμένο Ιούνιο, όταν 200 περίπου συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας, καταθέτοντας τα αιτήματά τους. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει όχι μόνο να σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και να διατείνεται ότι στηρίζει και βοηθάει οικονομικά τον κλάδο.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η προοπτική μιας γενικής συνέλευσης, τουλάχιστον στο Σωματείο της Αθήνας, το πολυπληθέστερο από τα σωματεία ξεναγών, συναντά συνεχώς ­προ­σκόμματα: αυξημένα μέτρα α­σφαλείας, κανόνες περί συ­νωστισμού, έλλειψη συνδρομών οδηγούν τα Σωματεία σε αδρανοποίηση και τους ξεναγούς σε απόγνωση, σε μια περίοδο που απαιτεί τη μέγιστη κινητοποίηση από όλους!

Μέσα σε ένα σκηνικό που ελέγχεται ως επί το πλείστον από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, είναι επιτακτική ανάγκη η σωστή πληροφόρηση, η ανάδειξη των προβλημάτων όλων των κλάδων, η συλλογική διεκδίκηση και η μαζική πάλη για τα αυτονόητα: την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, για όλους και όλες!