Η στήλη έχει αναφερθεί και παλαιότερα στις κινητοποιήσεις των εργατών της Νηματουργίας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. στην πόλη της Νάουσας το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες νηματουργίες που παραμένουν σε λειτουργία στην περιοχή, που άλλοτε φημιζόταν για τις βιομηχανίες αυτού του είδους, και υποθέτουμε και σε ολόκληρη τη χώρα. Σε συνέντευξη του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζόμενων της βιομηχανίας, που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, παρουσιάστηκε ανάγλυφη και με τα πιο μελανά χρώματα η κατάσταση εκατοντάδων εργατών και των οικογενειών τους, οι οποίοι βιώνουν πραγματικό εργασιακό και βιωτικό μεσαίωνα.

Σταχυολογούμε μόνο ορισμένα, ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης, στοιχεία:
-οι εκατοντάδες εργάτες της νηματουργίας αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμής, αδιάκοπα, επί τέσσερα χρόνια και επί διετία βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική αδιαλλαξία που αρνείται ακόμα και το άνοιγμα οποιασδήποτε συζήτησης για ΣΣΕ και κατάργηση του διαχωρισμού των εργατών σε παλιούς και νέους-το τελευταίο πεντάμηνο οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται τα προβλήματα· λογαριασμοί απλήρωτοι, δάνεια που τρέχουν, αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομικές δομές, δυσκολία στις σπουδές όσων έχουν παιδιά σε αυτήν την ηλικία
-η αβεβαιότητα και η άσχημη κατάσταση έχει, σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου, ως αποτέλεσμα ακόμα και πρόωρους θανάτους εργατών, καθώς, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι τραγικές οι ελλείψεις στις μονάδες υγείας του δημοσίου κι ο δρόμος ανοιχτός…ασφαλώς για όσους έχουν… προς τον ιδιωτικό τομέα-υφίσταται μόνιμη απειλή και εκβιασμός προς τους εργάτες, πως οι κινητοποιήσεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε λουκέτο του εργοστασίου· εκπρόσωπος της, στοργικής προς τους εργάτες, εργοδοσίας δήλωσε κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι «…το εργοστάσιο έπρεπε να είχε κλείσει εχθές…».

Όλα τα παραπάνω τραγικά φανερώνουν την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους οι πολιτικές των τελευταίων πολλών ετών που δίνουν ψίχουλα στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα της χώρας και την ίδια στιγμή προσφέρουν τεράστια κέρδη στη μεγαλοαστική τάξη και τους ξένους επικυρίαρχους. Όπως και πάλι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, είναι αυτή η εργοδοσία που έχει αποκομίσει αυτά τα χρόνια μεγάλα κέρδη, την ώρα που οι εργάτες και οι οικογένειές τους ζουν σε τραγικές συνθήκες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια της απληρωσιάς για τους εργάτες, η εργοδοσία πήρε στις τσέπες της ζεστό χρήμα και το επένδυσε, χωρίς να πληρώσει τα χρωστούμενα, σε ενέργεια και τουρισμό, για να κερδίσει ακόμα περισσότερα! Πρότεινε δε, για να εξασφαλίσει ακόμα πιο πολλά απ’ τα πολλά της κέρδη, εκ περιτροπής εργασία για δύο μήνες, πιάνοντας στο φιλότιμο τους εργάτες, με το επιχείρημα «…να σωθεί η επιχείρηση…» και το σώσιμο διαρκεί εννέα μήνες τώρα, αβγατίζοντας τα κέρδη. Προσέλαβε νέους «ακριβοπληρωμένους» εργάτες των 511 και 586 ευρώ το μήνα, σπάζοντας σε δυο και παραπάνω κομμάτια τον εργατόκοσμο της νηματουργίας, χωρίζοντάς τον σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες. Κι ακόμα ακόμα, ενώ πριν ενάμιση χρόνο γέμισε τα ταμεία της με ζεστό χρήμα… όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα λεπτό από όσα οφείλει, αντίθετα οδήγησε πολλούς εργάτες σε αναστολή και πληρωμή, όταν ασφαλώς θα πληρωθούν, με το ποσό των 530 ευρώ!

Η τραγική κατάσταση των εργατών της Νηματουργίας Νάουσας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. αναδεικνύει τις ζοφερές συνθήκες της ζωής των εργατών της περιοχής. Αναδεικνύει επίσης τις τραγικές συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης και του λαού όλης της χώρας. Σωστά όμως έχει γραφτεί. Τον κόσμο τούτο δεν είναι αρκετό να τον περιγράψει κανείς. Πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον γκρεμίσει και να τον αλλάξει.