«Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας. Δεν τίθεται θέμα απόλυσης αλλά ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος θέτει τον εαυτό του εκτός ΕΣΥ».

Με νέες προκλητικές εξαγγελίες ο υπουργός υγείας, Θ. Πλεύρης, εκβιάζει με απόλυση 4.500 χιλιάδες υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2021.

Σε συνθήκες πανδημίας στο ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ εφαρμόζονται εδώ και μήνες 7.500 αναστολές υγειονομικών με πρόσχημα το εμβόλιο.
7.500 χιλιάδες εργαζόμενοι ουσιαστικά χάνουν τη δουλειά τους και καταδικάζονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας εφόσον στερούνται κάθε μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα καθώς και τη δυνατότητα να εργαστούν οπουδήποτε αλλού.

Παράλληλα το ΕΣΥ στερείται χιλιάδες νοσηλευτές, γιατρούς, τραυματιοφορείς, διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων καθώς και άλλους εργαζόμενους που μέχρι χτες η κυβέρνηση αποκαλούσε «ήρωες», προκειμένου να τους επιβάλει εξοντωτικούς όρους και συνθήκες εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το προσωπικό που έχει μείνει «πίσω» πρέπει να δουλεύει ακόμα πιο εντατικά με αποτέλεσμα να οδηγείται σε σωματική και ψυχική κατάρρευση.

Το αφήγημα με το οποίο επιχείρησαν να δικαιολογήσουν αυτές τις αναστολές έχει εδώ και καιρό καταρρεύσει.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (με βάση την κυβερνητική προπαγάνδα) βγήκαν σε αναστολή προκειμένου να «αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού».

Στο χαρτί της αναστολής έγραφαν ότι «αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία». Σήμερα οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί που νοσούν πρέπει με βάση τα νέα πρωτόκολλα να επιστρέφουν στα νοσοκομεία με ή χωρίς αρνητικό τεστ και συμπτώματα.

Επιπλέον ο υπουργός υγείας δήλωσε οτι οι χιλιάδες υγειονομικοί των οποίων το πιστοποιητικο εμβολιασμού έληξε και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση, δεν θα βγουν (προς το παρόν τουλάχιστον) σε αναστολή αλλά θα εργάζονται κανονικά με δύο ράπιντ την εβδομάδα.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι οι αναστολές εργασίας καθώς και οι επικείμενες απολύσεις δεν ήρθαν για να «προστατέψουν τη δημόσια υγεία», αλλά αντιθέτως εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής του αυταρχισμού και της διάλυσης του ΕΣΥ. Αυτή η διάλυση, οι τραγικές ανεπάρκειες σε εξοπλισμό και τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αύξησης της θνητότητας είτε από covid είτε από άλλες νόσους, ενώ την ίδια ώρα πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ συνεχίζουν να γιγαντώνονται τα κέρδη των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία.

Στην πραγματικότητα οι χιλιάδες απολύσεις στο ΕΣΥ εκφράζουν τον διακαή πόθο της κυβέρνησης για απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική του «αποφασιζουμε και διατάζουμε» Καθώς και για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. Αν αυτή η απόφαση δεν ανατραπεί, θα σηματοδοτήσει μία ακόμα πιο σκληρή και αντιδραστική πολιτική αφενός στον τομέα της δημόσιας υγείας, αφετέρου στη πολιτική των μαζικών απολύσεων και συνολικότερα στα εργασιακά δικαιώματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μπροστά στην πολιτική των αποκλεισμών, της καταστολής, της διάλυσης του ΕΣΥ, της φτώχειας, της ακρίβειας, των αναστολών και των απολύσεων να προτάξουμε την αλληλεγγύη μας και τον συλλογικό αγώνα.

Κόντρα στον χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό και το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» που προτάσσουν οι κυβερνώντες για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Να παλέψουμε σε κάθε μαζικό χώρο ώστε να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στο πλευρό των ανεσταλμένων υγειονομικών που σήμερα απειλούνται με απόλυση.

Άμεση άρση όλων των αναστολών εργασίας και επιστροφή των υγειονομικών στις θέσεις τους.
Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με εξοπλισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Δωρεάν τεστ.
Δωρεάν δημόσια υγεία για όλο τον λαό.