Με εγκύκλιο του υφυπουργού οικονομίας Τσακλόγλου, μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπής στις συντάξεις χηρείας από 1/1/2022, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Συγκεκριμένα για όποιον παίρνει σύνταξη χηρείας και ταυτόχρονα έχει και δική του σύνταξη ή εργάζεται, θα περικόπτεται απ’ τη σύνταξη χηρείας τμήμα της εθνικής σύνταξης που μπορεί να φτάνει και τα 278 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι μετά την περικοπή οι συνολικές αποδοχές δεν θα είναι μικρότερες από 360 ευρώ. Η περικοπή αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου με χειρουργικό τρόπο επέφερε διάφορες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων και οι περικοπές αυτές εφαρμόζονται σήμερα απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ.

Να τονίσουμε ότι πάνω απ’ τα κεφάλια όλων των συνταξιούχων κρέμεται σαν τη δαμόκλειο σπάθη ο κίνδυνος περικοπής της προσωπικής διαφοράς κάθε συνταξιούχου, που είχε αποφασιστεί απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον πλέον βάρβαρο αντισυνταξιοδοτικό νόμο, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, που δεν τόλμησε τελικά να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές και που όμως είναι σε εφαρμογή και το μόνο που χρειάζεται είναι μία απλή εγκύκλιος για να ενεργοποιηθεί!

Προκλητική φυσικά ήταν η στάση των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που δικαιολόγησαν την απόφαση της ενεργοποίησης αυτής της διάταξης, σαν απόφαση της εφαρμογής του νόμου. Συγκεκριμένα ο γνωστός κ. Χατζηδάκης με απόλυτα ειρωνικό ύφος τόνισε ότι ο υφυπουργός του, κ. Τσακλόγλου, δεν ήταν δυνατόν να παρανομήσει και γι’ αυτό υποχρεώθηκε πολύ σωστά να εφαρμόσει τον νόμο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν το σχόλιο αυτό οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταπιεί τη γλώσσα τους, αφού αυτοί είναι οι αρχιτέκτονες του πλέον αντιλαϊκού νόμου για την κοινωνική ασφάλιση και θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν κάποια δικαιολογία αν και το θράσος τους μερικές φορές ξεπερνάει κάθε όριο. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ελάχιστο που θα πρέπει να απαιτηθεί απ’ τις συνταξιουχικές οργανώσεις είναι να αποσυρθεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου, ενώ είναι φανερό ότι όσο υπάρχει ο νόμος Κατρούγκαλου ο εφιάλτης των περικοπών θα βρίσκεται συνεχώς πάνω απ’ το κεφάλι των συνταξιούχων.