Μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των άμβλωσης τον περασμένο Ιούνιο στις ΗΠΑ, άρθηκε η ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος σε αυτήν, οπότε το ζήτημα πλέον περνάει στα χέρια της κάθε πολιτείας. Σε κάποιες είναι πλήρως απαγορευμένη, ακόμη και αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Σε άλλες η πρόσβαση είναι περιορισμένη, αφού απαγορεύεται μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν ακόμη πολλές γυναίκες δεν έχουν διαπιστώσει ότι είναι έγκυες. Σε άλλες πολιτείες ακόμη επιτρέπεται.

Ωστόσο μια διέξοδος στις πολιτείες, όπου ισχύει η απαγόρευση, είναι η διαθεσιμότητα του χαπιού αποβολής Mifeprex. Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται ο περιορισμός στην πρόσβαση στο σκεύασμα. Η απόπειρα αυτή έχει ξεκινήσει από την πολιτεία του Τέξας, όπου τον Νοέμβριο διάφορες ιατρικές οργανώσεις και γιατροί που αντιτίθενται στην άμβλωση κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ισχυριζόμενοι ότι ο οργανισμός δεν ακολούθησε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα κατά την έγκριση του συγκεκριμένου σκευάσματος το έτος 2000.

Η μήνυση κατατέθηκε στον βόρειο τομέα της πολιτείας, ευθύνης του δικαστή Matthew J. Kacsmaryk, διορισμένου από τον Τραμπ. Αυτός πρόσφατα κήρυξε άκυρη την απόφαση του FDA για την καταλληλότητα της δραστικής ουσίας του χαπιού. Αντίθετη απόφαση πάρθηκε από δικαστή στην Ουάσιγκτον, που είναι διορισμένος από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η απόφαση αφορούσε υπόθεση που είχαν καταθέσει δικηγόροι των Δημοκρατικών από 17 πολιτείες και ζητούσαν να παραμείνει το σκεύασμα διαθέσιμο. Από τη μεριά της η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης στο Τέξας, στο Τριμελές Δικαστήριο Εφέσεων που εδρεύει στη Νέα Ορλεάνη, το οποίο έλαβε μια διφορούμενη απόφαση, η οποία κάνει δεκτές κάποιες πλευρές της απόφασης του Τέξας, απορρίπτοντας ωστόσο την κύρια, που θα ανέτρεπε πλήρως την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το ζωτικό δικαίωμα στην άμβλωση, που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένο, έχει γίνει αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης στις αίθουσες των δικαστηρίων που ελέγχει η κάθε πλευρά, δηλαδή οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι αλληλοσυγκρούομενες αποφάσεις οδηγούν στη διευθέτηση του ζητήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναθεώρησε την απόφαση της δίκης Ρόου εναντίον Γουέιντ τον περασμένο Ιούνιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προς το παρόν αποφασίσει την παραμονή του σκευάσματος στην αγορά, όσο εξετάζει τις αποφάσεις των πολιτειακών δικαστηρίων. Αυτή η απόφαση έρχεται κατόπιν έκτακτων αιτημάτων από τη μεριά της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Danco Laboratories που παράγει το σκεύασμα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει απόφαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία, με πολλά μέλη διορισμένα από τον Τραμπ. Αυτό οδήγησε στην προηγούμενη αρνητική εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων και σίγουρα δεν αποτελεί θετικό στοιχείο για την παραμονή του Mifeprex στα ράφια των φαρμακείων.

Φαίνεται οι Αμερικανίδες να είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τον δρόμο του μαζικού αγώνα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην άμβλωση, παρά να παρακολουθήσουν τα περίπλοκα δικαστικά προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος τους. Ήδη ξέσπασαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις αποφάσεις της αντίδρασης.