Δεκάδες νεκροί Αφρικανοί μετανάστες είναι ο εξοργιστικός απολογισμός της σφαγής που εξαπέλυσαν οι μαροκινές και ισπανικές κατασταλτικές δυνάμεις ενάντια σε 2000 πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου στη Μελίγια.

Οι αποτρόπαιες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά τι σημαίνουν για τους λαούς οι περιβόητες αξίες της δύσης και της ΕΕ. Διότι είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που από τη μία με τις επεμβάσεις τους οδηγούν ολόκληρους λαούς στο ξεκλήρισμα, στην μετανάστευση και την προσφυγιά και από την άλλη μετατρέπουν την Ευρώπη σε φρούριο που δε διστάζει ακόμα και να δολοφονήσει τους κατατρεγμένους.

Εξίσου εξοργιστικές ήταν και οι δηλώσεις του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ, ο οποίος την ώρα που ο κατάλογος με τους νεκρούς μεγάλωνε, συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις σε Ισπανία και Μαρόκο κάνοντας λόγο για επίθεση από τους μετανάστες στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, τη στιγμή που λίγες μέρες πριν οι άνθρωποι αυτοί είχαν εκδιωχθεί από τη μαροκινή αστυνομία από τους καταυλισμούς που είχαν κοντά στα σύνορα.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και την περυσινή χρονιά στον άλλο ισπανικό θύλακα στη Θεούτα. Τότε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν επιχειρήσει να περάσουν σε αυτή, δεχόμενοι την άγρια καταστολή από τις ισπανικές κατασταλτικές δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, τα γεγονότα στη Μελίγια ξυπνούν τις μνήμες από αντίστοιχα που έχουν συμβεί στη χώρα μας, όπως αυτά στον Έβρο το 2020.

Τέτοια γεγονότα είναι το αποτέλεσμα των αντιπροσφυγικών συμφωνιών της ΕΕ. Άλλωστε, αντίστοιχη συμφωνία -με αυτήν ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία- έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Μαρόκο και στην ΕΕ με το πρώτο να λαμβάνει χρηματοδότηση και εκπαίδευση από την δεύτερη προκειμένου να λειτουργεί σαν αποθήκη ψυχών.