Κρίσιμες εξελίξεις για το Κυπριακό δρομολογούνται μετά την «εκλογική» επιβολή του εγκάθετου της Άγκυρας, Τατάρ, στην ηγεσία των κατεχόμενων. Σε συνθήκες επέκτασης του Αττίλα τόσο στη «Γαλάζια Πατρίδα» με την κατάφωρη καταπάτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις Τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις λίγα μόλις μίλια πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη της, όσο και με το πρόσφατο προκλητικό άνοιγμα της Αμμόχωστου, οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν εσπευσμένα τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου με τη μορφή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται πρόθυμη στη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου.

Στη διάρκεια της 46χρονης στρατιωτικής κατοχής του 37% του νησιού από την Τουρκία, πέρα από ορισμένα θετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η λεγόμενη διεθνής κοινότητα ουδέποτε απαίτησε έμπρακτα την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Αντίθετα, μέσα από πολυδαίδαλους διπλωματικούς διαδρόμους το κατοχικό καθεστώς αναβαθμίζεται και νομιμοποιείται σταδιακά σε βάρος της ενιαίας κρατικής υπόστασης της Κύπρου. Τελευταία μάλιστα οι ιθύνοντες της Τουρκίας βρίσκοντας ανοιχτό το δρόμο των επεκτατικών διεκδικήσεων απαιτούν, ολοένα και πιο έντονα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επικαλούμενοι τις διεθνείς συνθήκες.

Στα πλαίσια αυτά, ο Ερντογάν υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον εκλεκτό του Τατάρ μετά την εκλογική του νίκη, δηλώνει με θράσος ότι «μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι» και, χλευάζοντας τις εκκλήσεις για σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, κάλεσε τους παριστάμενους να «κάνουν πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια» την 15η Νοέμβρη -επέτειο «ίδρυσης» του ψευτοκράτους-, οπότε θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Είχε προηγηθεί η προκλητική επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων του αντιπρόεδρου της Τουρκίας, Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ψευδοπροέδρου των κατεχόμενων, Τατάρ. Χαρακτηρίζοντας τη διατήρηση της πόλης κλειστής για 46 χρόνια σαν δείγμα «υπερβολικής καλής θέλη­σης», υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να αφήσουμε ένα μέρος όπως το Βαρώσι, που θα καθορίσει το μέλλον και θα πετύχει την οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους, στα ποντίκια και απευθυνόμενος στον Τατάρ, τον διαβεβαίωσε ότι «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλος στο θέμα των Βαρωσίων». Και αναφορικά με το περιεχόμενο των διακοινοτικών συνομιλιών ο Τούρκος αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δύο χωριστά κράτη με βάση την ισότιμη κυριαρχία». Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους δηλώνει ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των πραγματικοτήτων (δηλαδή της αναγνώρισης των τετελεσμένων) και κάλεσε τον ΟΗΕ να βγει από τα καλούπια, καθώς «ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντίθετα την εμπόδισε».

Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχοντας όλα τα σενάρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τη χαλαρή ομοσπονδία και τη συνομοσπονδία μέχρι και την διχοτόμηση ή και την προσάρτηση, όπως της αποδίδουν ακόμα και τουρκοκυπριακά κόμματα, αποβλέπει στο στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Υλοποιεί έτσι τη διακηρυγμένη τακτική της να μην αποσύρει τη σημαία της από όποια εδάφη καταλαμβάνει.
Την ίδια περίοδο εντείνεται η κινητικότητα για την επανεκκίνηση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Αυτό επιβεβαιώνουν οι όλο και πιο πυκνές προτροπές των αυτόκλητων εκπροσώπων των αντιπαρατιθέμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων για επανέναρξη του διαλόγου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζήτησε από την Κυπριακή κυβέρνηση και τους Τουρκοκύπριους να έρθουν γρήγορα σε συμφωνία στους όρους αναφοράς για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος του ΣΑ, Νεμπνένζια, διατυπώνοντας την απόφαση της σχετικής συνεδρίασης δήλωσε ότι «Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του» και κάλεσε «τις πλευρές στην Κύπρο και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν εποικοδομητικά σε διάλογο και με την μορφή του επείγοντος, μετά την “εκλογική” διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα». Αντίστοιχα, αμέσως μετά την εκλογή Τατάρ, η Κομισιόν χαρακτήρισε «κρίσιμο» το «να επαναρχίσουν οι συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού» και επανέλαβε ότι η ΕΕ «υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», παραπέμποντας και σε διάφορα παλιότερα ψηφίσματα του Οργανισμού, όπως το 550 και το 789.

Από τη μεριά του, ο Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τατάρ, του πρότεινε να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για μια πρώτη γνωριμία. Ακόμα, ο Κύπριος Πρόεδρος επικοινώνησε και με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Σπέχαρ, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση των δύο ηγετών για συνάντηση. Επίσης, σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος ηγέτης επανέλαβε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά» του να ανταποκριθεί στην πρόθεση του γγ του ΟΗΕ για «μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού». Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, στις 3 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, υπό την αιγίδα της Ειδικής Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Επίζαμπεθ Σπέχαρ, στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.