Με ιλιγγιώδη ταχύτητα για τα διπλωματικά δεδομένα απαιτεί ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργ να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα εισδοχής της πΓΔΜ οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της νατοϊκής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα ζητούσε μέχρι το απόγευμα της 28/1/19, δηλαδή χθες, και ώρα Βρυξελών 5.30μμ, την «σιωπηλή αποδοχή». Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε μέχρι εκείνη την ώρα, δύο μέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, τις ενστάσεις τους ή την αποδοχή τους γραπτά. Αμέσως μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας οι αντιπρόσωποι το στέλνουν στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση. Προβλέπεται η διαδικασία αυτή της κοινοβουλευτικής έγκρισης να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ύστερα από ορισμένες τυπικές διαδικασίες η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ρηματική διακοίνωση ότι εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τα Σκόπια μετά από αυτό θα μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή αυτή τη Συμφωνία.

Τελικά ο «θεματοφύλακας» της Συμφωνίας είναι η Ουάσιγκτον, όπου θα φυλάσσονται όλα τα επίσημα κείμενα.

Φυσικά όλη αυτή η πρεμούρα να ολοκληρωθεί η Συμφωνία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Για την άμεση επιβολή της Συμφωνίας τα επιτελεία του δυτικού ιμπεριαλισμού εργάστηκαν αγόγγυστα με αλλεπάλληλες επισκέψεις αρχηγών κρατών ( Μέρκελ ) και υψηλότατων αξιωματούχων, με προκλητικές πιέσεις και επεμβάσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών. Από τις αρχές του χρόνου ήδη ο Τραμπ είχε απευθύνει επιτακτικά μηνύματα πως πριν την Άνοιξη «πρέπει να έχει κλείσει το ζήτημα».

Όλα αυτά προϊδεάζουν πως πίσω από την «πρεμούρα» να κλείσει τάχιστα η υπόθεση Πρέσπες κρύβονται συγκεκριμένοι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί που απαιτούν ακρίβεια χρόνου και πολιτικού πλαισίου. Είναι σχεδιασμοί που προωθούνται στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τους ιμπεριαλιστές της Ρωσίας και της Κίνας. Είναι σχεδιασμοί που σηματοδοτούν άσχημα μαντάτα για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητοι και να αντιμετωπιστούν σαν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά σαν καμπανάκια σοβαρών κινδύνων κινδύνων.