Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση βρίσκεται ξανά το διαβόητο, πλέον, σκάνδαλο της Novartis. Την υπόθεση αυτή άνοιξε στις αρχές του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παπαγγελόπουλο να κάνει τότε λόγο για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”. Ήταν η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της κυβέρνησης, επιχειρούσε να μετατοπίσει το επίκεντρο από τα αντιλαϊκά μέτρα της μνημονιακής του πολιτικής και την αμερικανόπνευστη συμφωνία των Πρεσπών, στην αντιπαράθεση για τα σκάνδαλα στο χώρο του φαρμάκου, καταδεικνύοντας κορυφαία στελέχη από το χώρο τόσο, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (Λοβέρδος, Βενιζέλος) όσο – και πολύ περισσότερο – από τη ΝΔ, που έφταναν ως τον Α. Γεωργιάδη και τον Α. Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε αποκάλυπτε έκπληκτος – τάχα – σαν να ανακάλυπτε την Αμερική, πως στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου είχε στηθεί τεράστιο φαγοπότι που ενέπλεκε πολιτικά πρόσωπα από κύκλους του λεγόμενου “παλιού πολιτικού κατεστημένου” με τον πολυεθνικό κολοσσό “Novartis”, που λεηλατούσε και χρέωνε τα δημόσια ταμεία με δεκάδες δις ευρώ στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων. Αυτή η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε με το στήσιμο εξεταστικών επιτροπών, με φακέλους ατελείωτων δικογραφιών και καταθέσεων των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες μεταφέρονταν από δικαστές σε εισαγγελείς, με κυβερνητικές παρεμβάσεις στο – κατά τα άλλα – ανεξάρτητο έργο της δικαιοσύνης.

Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα που γεννούσε η αντιλαϊκή του πολιτική, το ψαλίδισμα της ΝΔ με την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών από το χώρο της, αλλά και η δημιουργία μιας νέας πλάνης πως η διαφθορά και τα σκάνδαλα δεν είναι παράγωγα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αλλά του παλιού κατεστημένου.

Η υπόθεση της Novartis, παρά τους υψηλούς τόνους και τις μεγάλες προσδοκίες τις οποίες καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τροπή και εξέλιξη και έπεσε στα μαλάκα. Σήμερα, μετά την κυβερνητική εναλλαγή και την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, η υπόθεση επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο με αντεστραμμένους ρόλους και παραλλαγμένο περιεχόμενο. Η ΝΔ από κατηγορούμενη μετατρέπεται σε κατήγορο, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκεται στη θέση του απολογούμενου. Είναι προφανές ότι η ανακίνηση της υπόθεσης Novartis και η ανάδειξή της στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό απ’ τη μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ μόνο τυχαία και συμπτωματική δεν είναι. Αντίθετα η υπόθεση επανέρχεται σε μια περίοδο που η ΝΔ αφού ψήφισε το πρώτο σκληρό αντιλαϊκό πακέτο μέτρων του περίφημου πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη, ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό αφαίμαξης και φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή το προσφυγικό πρόβλημα βρίσκεται σε περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης αποκαλύπτοντας όχι μόνο την απόλυτη αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και το ακροδεξιό περιεχόμενο της πολιτικής της στο ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Μέσα σε αυτό το κάδρο των εξελίξεων η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει “χρυσή” ευκαιρία να αναδείξει την υπόθεση Novartis για να μετατοπίσει με τη σειρά της το πολιτικό επίκεντρο, αλλά και για να πάρει τη δική της ρεβάνς απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. Γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου η ΝΔ επιχειρεί τώρα με τη σειρά της να αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε μια σκευωρία όσο βρισκόταν στη διακυβέρνηση και πως επί των ημερών του υπήρξε ωμή και απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο τον Δ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης ως αναπληρωτής υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που μέχρι το 2009 ήταν διοικητής των πρακτόρων της ΕΥΠ και ο οποίος τοποθετήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Η ΝΔ κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο για συστηματικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης στη διελεύκανση της υπόθεσης Novartis, που είχαν την ανοχή και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κουβάρι των γεγονότων που έρχονται στην δημοσιότητα είναι ιδιαίτερα μπλεγμένο. Για μια ακόμα φορά δικαστικοί, εισαγγελείς, προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης που συναθροίζονταν με κεντρικά στελέχη της ΝΔ την επίμαχη περίοδο των σκανδάλων, μέχρι και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και το FBI συνθέτουν ένα πολυσύνθετο σκηνικό, που όμως αναδύει την έντονη δυσωδία και σήψη ενός διαπλεκόμενου και διεφθαρμένου μηχανισμού παραγόντων.

Η ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για να ισχυροποιήσει τη θέση της βάζει στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γεωργιάδη, αλλά και τον Τζανακόπουλο, αποκλείοντάς τους από την προανακριτική επιτροπή που έστησε η Βουλή πριν από μερικές ημέρες, η ολομέλεια της οποίας τους είχε αρχικά συμπεριλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του κατηγορεί τη ΝΔ πως προβαίνει σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ακυρώνοντας την απόφαση του ίδιου του κοινοβουλίου. Και ο καβγάς καλά κρατεί.

Είναι βέβαιο πως το σκάνδαλο αυτό θα συνεχίσει να δημιουργεί τριγμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα των κύκλων της ντόπιας ολιγαρχίας. Οι τελευταίες εξελίξεις γκρεμίζουν όλους τους μύθους για τη λεγόμενη ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι η αστική δικαιοσύνη λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση των κυρίαρχων αστικών κομμάτων τα οποία με τη σειρά τους υπηρετούν τα συμφέροντα της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Η υπόθεση της Novartis είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα που δεν έχει τελειωμό και που επιβεβαιώνει πως τα σκάνδαλα και τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα και τη σάπια φύση του. Η εμπλοκή ακόμα και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση επιβεβαιώνει τους αδυσώπητους και ανελέητους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διεθνή μονοπωλιακά μεγαθήρια στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου για το ποιος θα κυριαρχήσει και θα κατορθώσει να περιορίσει τους ανταγωνιστές του. Η εξασφάλιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών κολοσσών όπως η Novartis σημαίνει υποχρεωτικά τη λεηλασία των δημόσιων ταμείων, την κατασπάραξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε βάρος πάντα του πολύπαθου λαού μας, για τον οποίο η πρόσβαση στο φάρμακο γίνεται ολοένα και πιο ακριβή.

Για να εξασφαλίσουν ακριβώς την ασύδοτη κερδοφορία τους τα διεθνή μονοπώλια δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς, εξαγορά και χρηματισμό του πολιτικού προσωπικού, όπως άλλωστε έγινε σε αμέτρητες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (Siemens, εξοπλισμοί κλπ), όπως είναι βέβαιο ότι θα γίνει και σε άλλες τόσες στο μέλλον.

Κρίνοντας τα πράγματα από αυτή τη σκοπιά, η τελική έκβαση της υπόθεσης Novartis θα εξαρτηθεί από τους συμβιβασμούς που θα προκύψουν ανάμεσα στους κυρίαρχους κύκλους της ντόπιας ολιγαρχίας με τρόπο όμως που να μην θίγει τα πανίσχυρα και αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα του μονοπωλιακού κολοσσού.

Για τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα τα πραγματικά προβλήματά τους σχετίζονται με τη νέα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και σίγουρα βρίσκονται μακριά από τον δικομματικό καβγά και τα σκάνδαλα που γεννά το σύστημα που υπηρετούν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να απαιτηθεί επιτακτικά πλήρης και σε βάθος αποκάλυψη και διαλεύκανση της υπόθεσης και της τιμωρίας όσων εμπλέκονται. Δεν θα πρέπει όμως να υπάρξει καμία αυταπάτη πως ακόμα κι αν το αστικό πολιτικό σύστημα φτάσει στο σημείο να “θυσιάσει” κάποια παιδιά του, όπως έκανε στο παρελθόν με τον Τσοχατζόπουλο ή τον Παπαντωνίου για να εξαγνιστεί, αυτό αναιρεί ή αθωώνει το πραγματικό του πρόσωπο. Όσο διαιωνίζεται η κυριαρχία του καπιταλιστικού συστήματος τέτοια φαινόμενα διαρκώς θα αναπαράγονται και θα αναδύουν όλη τη δυσωδία και τη σήψη του.