Η πανελλαδική Συνδιάσκεψη του M-Λ KKE (28-29 Μάη) συνέρχεται μέσα σε δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες για την εργατική τάξη και το λαό μας, για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται διαρκώς και οξύνεται στο έπακρο ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ύστερα από την εισβολή του ρώ­σικου ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία και την άμεση ανάμειξη και επέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και όλων των νατοϊκών χωρών -όπως και της δικής μας χώρας- στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ένας ανταγωνισμός που γίνεται καθημερινά πιο σκληρός και ανελέητος και φέρνει πιο κοντά το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου πολέμου με πρώτα θύματα το λαό της Ουκρανίας σήμερα, της Μολδαβίας αύριο, τους λαούς των αδύναμων χωρών της Ευρώπης στη συνέχεια, όπως το δικό μας λαό.

Η πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μ-Λ ΚΚΕ συνέρχεται ύστερα από δυο χρόνια εξουθενωτικής πανδημίας που την διαχειρίστηκε με μια εγκληματική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που την αξιοποίησε για να εξαπολύσει έναν καταιγισμό αντεργατικών μέτρων κοινωνικής ισοπέδωσης και οικονομικής εξόντωσης των εργαζομένων, σε συνθήκες λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος από την πρωτοφανή εκτόξευση της τιμής στην ενέργεια και από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Και όλα αυτά σε συνθήκες αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας.

Στόχος του M-Λ KKE είναι, βαδίζοντας προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη, να κάνει -μέσα από μια δημιουργική και γόνιμη συζήτηση- τον απολογισμό και την κριτική αποτίμηση της πολιτικής και της δράσης του ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας. Σε μια περίοδο που σημειώθηκαν μεγάλες αντιδραστικές κοινωνικές ανατροπές, φασιστικές απαγορεύσεις και άγριες αστυνομικές επιθέσεις, αλλά και σημαντικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, που έθεσαν και ανέδειξαν πλήθος ουσιαστικών προβλημάτων, δοκιμάζοντας ιδεολογικοπολιτικές θέσεις και πρακτικές ιδιαίτερα στο χώρο του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Στόχος του Μ-Λ ΚΚΕ είναι να επεξεργαστεί και να προβάλει μια γενική πολιτική γραμμή πάνω στα προβλήματα του πολέμου και της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών, αναλύοντας τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις ανακατατάξεις που συντελούνται διεθνώς και στη χώρα μας, κάτω από την επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των στρατιωτικών επεμβάσεων και κατακτητικών πολέμων, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Να δει πώς θα πετύχει την ισχυροποίηση της κομματικής οικοδόμησης, την πλατύτερη σύνδεση του Μ-Λ ΚΚΕ με τους εργαζόμενους, το συνδυασμό της μαζικής και κομματικής δουλειάς, το δυνάμωμα της οργανωτικής του επιρροής.

Στόχος του M-Λ KKE, βαδίζοντας προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη, είναι να αναπτύξει μια πλατιά εσωκομματική συζήτηση και μια δημόσια παρέμβαση με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα και την επαρχία πάνω στα βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, να διαδώσει και να εμπλουτίσει τις Θέσεις της ΚΕ μέσα από ένα ζωντανό, ουσιαστικό διάλογο, δυναμώνοντας τους ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς και τις σχέσεις του με κάθε αγωνιστή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Να συζητήσει για τα ζητήματα του μαζικού κινήματος, τις δυσκολίες που ορθώνονται και τις αιτίες που φρενάρουν την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της εργατικής και λαϊκής πάλης.

Ήδη ένα μήνα μετά τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ (1η Απρίλη) η εσωκομματική συζήτηση και ο διάλογος που αναπτύσσεται σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος, με την ενεργητική συμμετοχή και τη συμβολή των μελών του Kόμματος και της Nεολαίας, με τις απόψεις και τις παρατηρήσεις είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός και πλούσιος, συσπειρώνοντας όλες τις κομματικές δυνάμεις πάνω στις Θέσεις της KE, δημιουργώντας ένα κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας για το ξεπέρασμα των αδυναμιών, την εκπλήρωση των νέων καθηκόντων και την αποφασιστική ώθηση της δουλειάς του κόμματος στη νέα περίοδο που ξανοίγεται μπροστά μας.

Το ίδιο ουσιαστικό περιεχόμενο είχαν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα, στα Γιάννενα, στο Βόλο, την Ικαρία, ενώ προγραμματίζονται μια σειρά συγκεντρώσεις, σήμερα στη Βέροια, αύριο στη Θεσσαλονίκη, και τις αμέσως επόμενες μέρες στα Ανατολικά και Βόρεια στην Αθήνα, στον Πειραιά (Κερατσίνι), στο Ηράκλειο Κρήτης, τον Άγιο Νικόλα, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα κ.α.

Μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις το Μ-Λ ΚΚΕ προβάλλει τις θέσεις του πάνω στα βασικά ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης, του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, των κινδύνων που απειλούν τους λαούς της Ευρώπης και το δικό μας λαό, της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της εξάρτησης και του πολέμου, επιδιώκοντας να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με κάθε λαϊκό αγωνιστή που βαδίσαμε μαζί στους αγώνες.

Ακόμη προγραμματίζονται πλατύτερες συσκέψεις και συζητήσεις με αγωνιστές, καθώς επίσης και άλλες εκδηλώσεις και πολιτικές εξορμήσεις σε μια σειρά πόλεις και περιοχές της χώρας, για τη διακίνηση των Θέσεων της KE, του «Λαϊκού Δρόμου», την ανάρτηση αφισών με τα βασικά συνθήματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, για την προβολή και εκλαΐκευση της ιδεολογικής και πολιτικής γραμμής του M-Λ KKE ευρύτερα, ανάμεσα στους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, τον κόσμο της Αριστεράς, τους εργαζόμενους.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και είναι βέβαιο πως το M-Λ KKE θα βγει από το κομματικό σώμα πιο δυνατό, πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά, πιο συσπειρωμένο, με πολιτικούς στόχους και καθήκοντα, έτοιμο να δώσει τη δική του συμβολή στους νέους αγώνες της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών μαζών, στη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.

Γιάννενα

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα τη Δευτέρα, 18 Απρίλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας, στη στοά Σάρκα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Μ-Λ ΚΚΕ για την πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος 28-29 Μάη.
Την εκδήλωση άνοιξε σ. Βαγγέλης Γράβος με μια σύντομη τοποθέτηση πάνω στα σημερινά κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της εξωφρενικής ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ σ. Αντώνης Παπαδόπουλος ανέπτυξε τις Θέσεις της ΚΕ για την πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αναφέρθηκε διεξοδικά στη διεθνή κατάσταση, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που μαίνεται πάνω από δυο μήνες με τις τεράστιες καταστροφές, την απότομη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου.

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση της σκληρής ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης, την εγκληματική πολιτική για την πανδημία κ.ά. Αναφέρθηκε τέλος στα πολιτικά καθήκοντα που απορρέουν από την κρίσιμη κατάσταση στη διεθνή και εσωτερική σκηνή, επικεντρώνοντας στα ζητήματα του αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Επακολούθησαν τοποθετήσεις συντρόφων και συναγωνιστών που εμπλούτισαν τη συζήτηση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) που απηύθυναν χαιρετισμό και επιγραμματικά ανέπτυξαν τις θέσεις της οργάνωσής τους πάνω στα επίκαιρα ζητήματα.

Βόλος

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση του κόμματος στο Βόλο με αφορμή τη Συνδιάσκεψη στο τέλος του Μάη. Η εκδήλωση είχε σαν βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας.

Η εκδήλωση έγινε στο Ε.Κ. Βόλου την Παρασκευή 29 Απρίλη. Παραβρέθηκαν αρκετοί συναγωνιστές, πολλοί απ’ τους οποίους ήρθαν σε επαφή με το κόμμα μας για πρώτη φορά. Την εκδήλωση άνοιξε ο σ. Αποστόλης Αβτζηασλάν με σύντομη τοποθέτηση. Ο κεντρικός ομιλητής, σ. Γιώργος Σόφης, παρουσίασε αναλυτικά τις αιτίες που οδήγησαν στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας σε ένα κυρίαρχο κράτος όπως είναι η Ουκρανία, καθώς και τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ για την απόσπαση εδαφών από την περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την περικύκλωση της Ρωσίας. Αναλύθηκαν επίσης οι πολιτικές επιλογές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της αντιπολίτευσης -που στην πραγματικότητα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση- και έχουν οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν αρκετοί συναγωνιστές που ανέπτυξαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Κρίνοντας την εκδήλωση και τις συνθήκες που έγινε, θεωρούμε ότι ήταν μια ικανοποιητική εκδήλωση, που ενθαρρύνει την κομματική οργάνωση να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δραστηριότητά της το επόμενο διάστημα.

Ικαρία

Με σημαντική συμμετοχή συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων και την ζωντανή και γόνιμη συζήτηση που αναπτύχθηκε, η πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ικαρία αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός και ένα βήμα για την κομματική οργάνωση και την παρέμβασή της στο νησί. Μέρες πριν τα κομματικά μέλη αλλά και φίλοι της οργάνωσης με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις και καλέσματα απευθύνθηκαν όσο πιο πλατιά μπορούσαν για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης.

Από τις 7:30 μ.μ. την προηγούμενη Πέμπτη, η αίθουσα του παλιού δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο γέμισε με δεκάδες ικαριώτες, με τους οποίους όλο το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες στο νησί. Εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο σ. Άγγελος Φοντούλης, ενώ την εισηγητική τοποθέτηση ο σ. Πετράκης Βασίλης. Αναπτύχθηκαν οι θέσεις της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ μπροστά στη Συνδιάσκεψη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ζητήματα της κρίσης, της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενέργειας και βέβαια του πολέμου.

Πλευρές και πτυχές της επικαιρότητας αναπτύχθηκαν και φωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο χαρακτήρα του πολέμου, το ρόλο της Ρωσίας και τους στόχους της εισβολής, όπως βέβαια και από την άλλη πλευρά τονίστηκε ο εμπρηστικός ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, οι ευθύνες τους για την συνέχιση και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν. Τέλος με μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της Μακρονήσου και την τεράστια σημασία τους για το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, έγινε θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στην επίσκεψη τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιήσει το Μ-Λ ΚΚΕ στις 29 Μάη.