Μαζικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τα δολοφονικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε και συμμετείχε στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις τονίζοντας ότι οι πολιτικές που δυνάμωσαν το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής σήμερα προωθούνται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ειδικά σήμερα, η πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας γενικεύει την εξαθλίωση σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ενώ το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει προωθηθεί τα τελευταία χρόνια χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, οξύνει την κρατική βία και καταστολή, δυναμώνοντας τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής. Μαζί με αυτά η κυβερνητική πολιτική τροφοδοτεί τον εθνικισμό εντείνοντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των φασιστών. Τέλος, βαθαίνει ακόμα περισσότερο η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας μας, η εμπλοκή της στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν για το λαό και τον τόπο.

Γίνεται φανερό ότι η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής διόλου δεν σήμανε την εξάλειψη της φασιστικής απειλής. Αντίθετα, τα ηγετικά της στελέχη ακόμα και σήμερα εμφανίζονται αποθρασυμένα, ενώ η φασιστική δράση διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών παραφυάδων δεν έχει σταματήσει. Τελευταίο και προκλητικό επεισόδιο αποτελεί η στάση των πρώην στελεχών της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο πριν από λίγες μέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι οπαδοί του Κασιδιάρη προχώρησαν στους γνωστούς και προκλητικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στην αίθουσα, ενώ το ίδιο έκανε και ο Πλεύρης, δικηγόρος του Λαγού.

Από αυτήν την άποψη, οι κινητοποιήσεις στις 18 Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα, αλλά και διαδηλώσεις ενάντια στην συνεχιζόμενη φασιστική απειλή και την πολιτική που την γεννάει, ενάντια στις προκλήσεις των φασιστών και τις προσπάθειές τους να ξανασηκώσουν κεφάλι, ειδικά σε μια περίοδο που οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, όπως στη Σουηδία και στην Ιταλία στις οποίες συγκροτείται κυβέρνηση με αυτές τις δυνάμεις.

Αθήνα

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι στις 18/9. Πλήθος λαού και νεολαίας κατήγγειλαν τη φασιστική-δολοφονική δράση καθώς και την αντιλαϊκή πολιτική που τη γεννά. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Κερατσινίου ξεκίνησε από το μνημείο του Παύλου Φύσσα και κατέληξε στο μπλόκο της Κοκκινιάς. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη διαδήλωση με δικό του πανό, μοιράζοντάς την ανακοίνωσή του, προσπαθώντας να διαδώσει πλατιά την κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα κατά του φασισμού και των αντιδραστικών πολιτικών που τον γεννούν και τον εκθρέφουν.

Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 18/9, ξανά στους δρόμους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα αγωνιστή Π. Φύσσα, στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, στο φασισμό, στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Η διαδήλωση βάδισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεκινώντας από την Καμάρα και καταλήγοντας πάλι εκεί. Οι δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση, Ομάδες Συλλήψεων, για ακόμα μια φορά, ήταν προκλητικές και ακολουθούσαν συνεχώς τη διαδήλωση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη διαδήλωση με δικό του πανό, τις προκηρύξεις και τα συνθήματά του σε όλη τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε, καταδικάζοντας όχι μόνο τη δολοφονική, ρατσιστική, ξενοφοβική δράση της φασιστικής συμμορίας της Χ. Αυγής, αλλά και την αντιδραστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Γιάννενα


Μαζική και αγωνιστική η πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ στη Νίκαια από τα οργανωμένα τάγματα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, το 2013.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχε με δικό του μπλοκ μοιράζοντας την ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ Ιωαννίνων τιμώντας τη μνήμη του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα και των άλλων θυμάτων της εγκληματικής φασιστικής δραστηριότητας.