Βίαιη και εντελώς αναίτια επίθεση εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε εργαζόμενους του Δημοσίου, μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου μαζικά απαιτούσαν να μην γίνει καμία περικοπή στο επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ήταν να βρεθεί στο νοσοκομείο με παραμόρφωση στο πρόσωπο ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 9:00πμ, ταυτόχρονα με στάση Εργασίας την Παρασκευή, 18 του Φλεβάρη του 2022 από τις 7:00πμ έως τις 11:00πμ και σε αυτήν συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι των Ομοσπονδιών (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕ –ΥΠΠΟ, ΠΟΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΕ – ΠΦΥ, ΠΟΥΕΦ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΣΥΠ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΓ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ) που έχουν αναφορά στο επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, στο Γενικό Λογιστήριο, με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, με το οποίο μηδενίζεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε 15.300 υπαλλήλους που το λαμβάνουν σήμερα και περικόπτεται δραστικά σε δεκάδες χιλιάδες άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού είναι το πιο πληβειακό κομμάτι του δημοσίου που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες, όπου κατά κανόνα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι περί υγείας και ασφάλειας της εργασίας και πολλές φορές με εργασιακές σχέσεις γαλέρας (πχ καθαρίστριες).

Το πόρισμα της Επιτροπής δεν έλαβε υπόψη της τα ερωτηματολόγια που ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες και οι περισσότερες ειδικότητες (μηχανών & συστημάτων αυτοκινήτων – οχημάτων, τεχνίτες, ελασματουργοί, υπόδησης, ηλεκτροτεχνίτες, χαλκουργοί, οδηγοί ειδικών οχημάτων, ξυλουργοί και εργάτες οικοδόμοι, κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα χωρίς καμία αιτιολόγηση. Πολλές ειδικότητες εργατών καθαριότητας αποκλείονται επίσης από το επίδομα.

Το γεγονός, ότι προκλητικά και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, αποκλείονται από το επίδομα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων, όταν σε άλλους επίσης αναίτια αυτό μειώνεται, ενώ είναι εξαιρετικά σοβαρό και σκανδαλώδες αντιμετωπίζεται από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος του δημοσίου αποσπασματικά και στο πνεύμα του “διαίρει και βασίλευε” των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών που χορήγησαν αυτό το επίδομα.

Η κινητοποίηση για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ αντί να καταγγελθεί και σε σύνδεση με την ακρίβεια και τη λιτότητα να γίνει υπόθεση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, στενεύει στο κομμάτι των εργαζομένων που τους αφορά το επίδομα, πράγμα που σε συνδυασμό με την αναιμική στάση εργασίας τις 5 πρώτες ώρες του ωραρίου, απομαζικοποιεί την κάθε διαμαρτυρία.
Αιτήματα όπως τα παρακάτω :
• Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής
• Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα
• Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες
• Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι)
• Γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα.
• Εκσυγχρονισμός των χώρων εργασίας και χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), όλων των ειδών σε επαρκείς ποσότητες.
• Άμεση πρόσληψη Ιατρών Εργασίας (Ι.Ε.) και ανάλογου έμπειρου προσωπικού για την ανάληψη καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας (Τ.Α.)

Οι αγώνες δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια των κυρίαρχων δυνάμεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) του συνδικαλιστικού κινήματος, οι αγωνιστές και πρωτοπόροι εργαζόμενοι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πιέσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ζητώντας ταυτόχρονα και την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους μέσα στους χώρους δουλειάς.

Την κατασταλτική επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους εργαζόμενους καταδίκασαν τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ.
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η αντεργατική πολιτική έχει ως μόνιμο συμπλήρωμα τον αυταρχισμό και την καταστολή.