Αγροτικά Ι

Κινητοποίηση με αυτοκινητοπορεία για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζουν αγρότες στην περιοχή της Ημαθίας. Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και σε κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας, οι αγρότες κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.
Η μη καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων για τους παραγωγούς, το υψηλό κόστος στις καλλιέργειες λόγω ακριβού πετρελαίου, αποτελούν ορισμένα από τα βασικά και χρόνια προβλήματα των αγροτών. Σε περίοδο πανδημίας είναι λογικό πως οι αγρότες κάνουν λόγο και για μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, ασκώντας παράλληλα κριτική για τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς την ίδια περίοδο.

Η κριτική στην κυβερνητική πολιτική χρωματίζει με τις πιο σκοτεινές πινελιές την κατάσταση που βιώνει η φτωχή ιδίως αγροτιά της χώρας. Η κακοκαιρία «Θάλεια» και ο παγετός του περσινού Μάρτη έπληξαν σοβαρότατα τις αγροτικές καλλιέργειες σε Ημαθία και Πέλλα και οι πληγέντες δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, που όπως όλα δείχνουν αποτελεί «διακοσμητικό» στοιχείο. Αλλά και όσοι αποζημιώνονται απέχουν πολύ από μία ουσιαστική κάλυψη των ζημιών τους, εξαιτίας ασφαλώς των κάθε είδους «κοφτών» που έχουν τεθεί σε ισχύ για τις γεωργικές αποζημιώσεις. Όπου φτωχός κι η μοίρα του!

Τα 7χίλιαρα ή η περίφημη και πολυδιαφημισμένη επιστρεπτέα προκαταβολή αποδείχτηκε, στα μάτια των αγροτών, επικοινωνιακή φούσκα και δημαγωγική προπαγάνδα της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη, καθώς τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα ώστε ένα μεγάλο τμήμα των αγροτών να είναι χαμένο από χέρι!
Οι τευτλοπαραγωγοί – Ημαθίας, Σερρών, Έβρου – καλούνται από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών να επιστρέψουν το 20% των χρημάτων που έλαβαν για την αποπληρωμή της παραγωγής του 2017 και μάλιστα εντόκως!

Προφανώς την άσχημη κατάσταση των φτωχών αγροτών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η πανδημία και η αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται. Πολιτική που έχει κάνει τα εργατικά και λαϊκά στρώματα να στενάζουν καθημερινά από τις δυσκολίες. Προφανώς η ΚΑΠ και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών τους. Και η πολιτική αυτή είναι εδώ, παρούσα, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο. Κι είναι απαραίτητο αυτήν την πολιτική να αντιπαλέψουν οι χιλιάδες αγρότες που τη ζουν στο πετσί τους, βλέποντας τον αγώνα και το μόχθο τους να πηγαίνει χαμένος. Είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους σπάζοντας το κλίμα φόβου που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ξεπερνώντας διλήμματα κι αμφιβολίες της εποχής. Είναι απαραίτητο να οργανώσουν το συλλογικό τους αγώνα, ξεπερνώντας συμβολικές κινητοποιήσεις και αναμονές για το απροσδιόριστο μέλλον.

Αγροτικά ΙΙ

Τα παραπάνω αποτελούν τη μία πλευρά του νομίσματος. Την ίδια στιγμή που οι αγρότες περιγράφουν την κατάσταση με αυτά τα μελανά χρώματα, βγάζουν ανακοινώσεις και καλέσματα, σε συμβολικές κινητοποιήσεις, όταν το ξεκλήρισμα των αγροτών συνεχίζει αμείωτο, όταν είναι πασίγνωστο ποια τα προβλήματα και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη συσπείρωσης και μαζικής καθόδου των αγροτών στο δρόμο του πραγματικού αγώνα. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και φωνές στους κόλπους του αγροτικού κινήματος που καλλιεργούν την αναμονή και τον εφησυχασμό.

Διαβάζουμε πως, λίγες ημέρες πριν, διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας με τον υφυπουργό οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, Βεσυρόπουλο. Διαβάζουμε, επίσης, πως υπήρξε συμφωνία «κυρίων» για άμεση ενίσχυση των πληγέντων αγροτών. Συνάντηση υπήρξε και με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στους οποίους και «εκτέθηκαν», για άλλη μια φορά, τα αγροτικά προβλήματα. Πέραν τούτου …ουδέν! Αναμονή κι εφησυχασμός και όπου φτωχός-αγρότης-κι η μοίρα του!

Συμπέρασμα όμως παραμένει ένα. Ο μόνος δρόμος για τους αγρότες και το λαό, πολύ περισσότερο σήμερα, είναι ο δρόμος του μαζικού, παρατεταμένου αγώνα.