Φοιτητές

Καταλήψεις σχολών, συγκεντρώσεις και πορείες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, και σ’ όλη την Ελλάδα, πόλη που φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς φοιτητών της χώρας. Τις κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποίησαν φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ αντιδρώντας στο περιβόητο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει και διατάξεις για θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέμα σημαντικό, που αγγίζει και οδηγεί στο ξύπνημα των αγωνιστικών διαθέσεων, η ισοπεδωτική για τα φοιτητικά και μετέπειτα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών πολιτική της κ. Κεραμέως, που προωθεί την ισοδυναμία των πτυχίων των ΑΕΙ με τα όποια ιδιωτικά κολέγια!
Χειροκροτητές των ρυθμίσεων αυτών οι «έμποροι των πτυχίων και των ονείρων» ιδιοκτήτες κολεγίων, ντόπιοι και ξένοι, που έχουν όπως φαίνεται κάνει κολεγιά με τους κυβερνώντες θιασώτες των νεοφιλελεύθερων, καπιταλιστικών σχεδίων, κι οσμίζονται κέρδη κι υπερκέρδη στον ορίζοντα.
Έτσι συμβαίνει στον όμορφο κόσμο τους, τον ηθικό κι αγγελικά πλασμένο. Λόγια βαριά περί «αριστείας». Σχίζουν πολλές φορές και τα ιμάτιά τους όταν πρέπει να μιλήσουν για τον «άριστο» που ονειρεύονται κι επιθυμούν! Στη στροφή όμως φαίνεται καθαρά η πορεία που ακολουθούν κι επιθυμούν πραγματικά. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το άνοιγμα μιας, υποτιθέμενης, εκπαίδευσης, για όποιον έχει βέβαια να πληρώσει, η ισοπέδωση δικαιωμάτων και η αφαίρεση ακόμη και των ελαχίστων που έχουν απομείνει, η δημιουργία ανθρώπων ελαστικών, φτηνών και υποτακτικών, γιατί έτσι το επιθυμεί η κοινωνία τους.
Δικαίως στους δρόμους λοιπόν οι φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα, που δείχνει , παρά τις δυσκολίες, να προσπαθεί να πιάσει το νήμα των αγώνων. Οι μέρες δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα. Φοιτητές και φοιτητικό κίνημα πρέπει να πράξουν πολλά ακόμη για να αντιπαλέψουν και να κοιτάξουν κατάματα τον οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ακόμη και την παραμικρή σκέψη τους για το μέλλον. Πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, όμως θα γίνουν.

Πρόσφυγες

Βράδυ, 22 Οκτώβρη. Τόπος Βρασνά, δήμου Βόλβης. Ο τόπος ίσως και να μην έχει σημασία γιατί την είδηση, λίγο ως πολύ, την έχουμε ξανακούσει τα τελευταία χρόνια. Σκοτεινό βράδυ, μελανά τα χρώματά του, όχι λόγω νύχτας αλλά γεγονότων.
Ποιος σκοτεινιάζει και μαυρίζει τον τόπο; Για άλλη μια φορά «αγανακτισμένοι», μα κατά τα λοιπά έντιμοι συμπολίτες μας, έστησαν οδοφράγματα για να πολεμήσουν τον εχθρό. Και ποιος αλήθεια ο εχθρός; Ποιος άλλος από τους πρόσφυγες. Τους ξεριζωμένους των πολέμων και των καταστροφών που σπέρνουν εδώ δίπλα μας οι βόμβες που απλόχερα σκορπάει ο ιμπεριαλισμός εδώ και χρόνια! Ποιος άλλος από τους φτωχούς και κατατρεγμένους, όσους γλίτωσαν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ίσως και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα , που γεννάει ο καπιταλισμός! Έστησαν οδοφράγματα, ξεχύθηκαν με ντουντούκες στους δρόμους της περιοχής για να οργανώσουν το σταμάτημα του εχθρού, που μεταφερόταν από τη Σάμο στην περιοχή.
Ορίστε ο εχθρός…αναφωνήστε «ΟΧΙ» στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, λένε. Αυτό διδάσκει η επίσημη προπαγάνδα των αστών σε κάθε της βήμα, με κάθε τρόπο. Αυτό επιχειρεί. Την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας στα μάτια του λαού, για να θολώνει το κριτήριο και τη σκέψη. Για να μη βλέπει τις αιτίες και τους αίτιους.
Είναι η πολιτική της ΝΔ-Μητσοτάκη -κι όλων των προκατόχων-που γεννά και θρέφει τις αντιδράσεις «αγανακτισμένων». Που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και στην καθαρότητά τους, και δε θέλουν ούτε καν να πλησιάσουν οι κολασμένοι της γης τις πατρογονικές εστίες. Ξεχνούνε βέβαια θα έλεγε κανείς τον Ξένιο Δία της φιλοξενίας, δηλαδή της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης! Ποιοι; Αυτοί που ορκίζονται στο όνομα της ελληνικότητας , που διαταράσσεται με τον ερχομό των προσφύγων και των μεταναστών!
Είναι η υποτελής πολιτική, η πρόσδεση στο άρμα της αντιδραστικής και μέχρι το κόκκαλο ιμπεριαλιστικής Ε.Ε., που έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό για να γεμίσουν δρόμοι, μονοπάτια, βουνά και θάλασσες με τα χνάρια χιλιάδων και χιλιάδων προσφύγων!
Είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που μοιράζει και ξαναμοιράζει σφαίρες επιρροής, που χαράζει σύνορα και τα βάφει κατακόκκινα από το αίμα των λαών που χύνεται, για να κλέψει και να κατακλέψει τον πλούτο τους!
Είναι μονάχα αυτή η πολιτική που δίνει μπουκιές ψωμί στο στόμα «αγανακτισμένων», τους οργανώνει, τους οπλίζει και τους βγάζει στους δρόμους για να ολοκληρώσει το έργο τους.
Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική και τα πλοκάμια της ο λαός μας πρέπει να πει το ΟΧΙ. Να πει το ΟΧΙ στο σκοταδισμό, τη μισαλλοδοξία. Απάντηση θα δοθεί με τη συγκρότηση μαζικού, ισχυρού αντιμπεριαλιστικού κινήματος και με την πλατιά αλληλεγγύη, έμπρακτα, στης γης τους κολασμένους.