Συνεχίστηκαν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή Ημαθίας-Πέλλας. Ο παγετός, οι βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος προξένησαν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως η χαλαζόπτωση της Πέμπτης 27 του Μάη στην περιοχή του Δήμου Νάουσας προξένησε μεγάλες καταστροφές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, ακτινίδια, κηπευτικά. Όπως αγρότες της περιοχής λένε, δύσκολα θα μπει φρούτο στο τραπέζι του κόσμου.

Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και τα προβλήματα που σωρεύονται πολλά και μεγάλα. Οι ίδιοι οι αγρότες κάνουν λόγο για ελλιπή αντιχαλαζική προστασία. Οι καθυστερήσεις στην εκτίμηση των παλιότερων ζημιών μεγάλες, καθώς ο ΕΛΓΑ είναι υποστελεχωμένος και ακροβατεί μεταξύ «ζωής και θανάτου». Δεν έχει καταβληθεί προκαταβολή εκτιμημένων αποζημιώσεων, παρά τα μεγάλα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις του υπουργού. Οι δε δηλώσεις περί εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ στην πραγματικότητα εκφράζουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις για προχώρημα της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Μπροστά στα προβλήματα αυτά ξεδιπλώνεται εμπαιγμός και κοροϊδία από τοπικά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ. Γαλάζιοι βουλευτές στην περιοχή επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας τη «συμπάθεια» στους αγρότες, κάνοντας το πολιτικό τους «κομμάτι». Παρόμοια πολιτική πρακτική και εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συναντιούνται κι αυτοί με αγρότες, κάνουν αυτοψία των καταστροφών πετώντας και καμιά αντιπολιτευτική κορόνα. Ανέξοδη πολιτική απ’ την πλευρά και των δύο. Στο τέλος τα προβλήματα της φτωχής ιδιαίτερα αγροτιάς παραμένουν, διογκώνονται και την καταπλακώνουν, ύστερα από τον παγετό, τις βροχοπτώσεις, τις χαλαζοπτώσεις αλλά και από την αστική πολιτική που την ξεκληρίζει καθημερινά.

Δε μας προξενεί εντύπωση ο εμπαιγμός των αγροτών από την πλευρά υπουργείου και κυβέρνησης ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαφορούν κι οι δύο μπροστά στα ογκώδη προβλήματα των αγροτών κι η τέτοια αντιμετώπιση απ’ την πλευρά τους είναι αναμενόμενη. Τα διαχρονικά αλλά και συγκυριακά αγροτικά προβλήματα δε λύνονται με τέτοιες πολιτικές πρακτικές κι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της οργάνωσης και συσπείρωσης των αγροτών και του μαζικού αγώνα ενάντια στη διαχρονική πολιτική που καταστρέφει τις αγροτικές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.