Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική-πανελλαδική απεργία της 6ης Απρίλη, παρά το κλίμα σιωπής και υποταγής στην κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί να επιβάλει η κυρίαρχη προπαγάνδα. Με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι εξέφρασαν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην πολιτική της φτώχειας και της ακρίβειας, της ανεργίας και των απολύσεων, της εμπλοκής της χώρας μας στα φιλοπόλεμα επιθετικά αμερικανονατοϊκά σχέδια. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την απαράδεκτη στάση αδράνειας των κυρίαρχων δυνάμεων στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όλη αυτή την περίοδο, που το κάλεσμά τους για την απεργία περιορίστηκε σε μερικές …αφισοκολλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, χωρίς καμία προσπάθεια προετοιμασίας της απεργίας.

Εμπόδια, όμως, δεν έθεσαν μόνο οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα εν όψει της απεργίας. Οι διασπαστικές ξεχωριστές συγκεντρώσεις των δυνάμεων του ΚΚΕ μέσα από την ταμπέλα των «συνδικάτων και των μαζικών φορέων» ή οι αντίστοιχες των δυνάμεων που πρόσκεινται στον «αντικαπιταλιστικό» και τροτσκιστικό χώρο αποτέλεσαν παράγοντα απομαζικοποίησης των κινητοποιήσεων και αντικειμενικά βάζουν τροχοπέδη στην πιο πλατιά και μαζική κάθοδο των εργαζομένων στους δρόμους, στην ενιαία και ενωτική έκφραση της συσσωρευμένης λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα μεγάλα λόγια και τους πηχυαίους τίτλους στο Ριζοσπάστη ή το ΠΡΙΝ για τους «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους» ή για την «εργατική άνοιξη», θα χρειαστούν πολλά ακόμη βήματα για να μπορέσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα και τα συνδικάτα να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, αντίστοιχη με το μέγεθος της αντιλαϊκής λαίλαπας που σαρώνει καθημερινά εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών.

Κόντρα στο κλίμα της ηττοπάθειας και της παθητικής αποδοχής των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και σε αντιπαράθεση με τη διασπαστική και σεχταριστική πολιτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή προπαγάνδισαν πλατιά την απεργία της 6ης Απρίλη, με μια σειρά παρεμβάσεις σε σωματεία και χώρους δουλειάς. Η απεύθυνση και το κάλεσμα της ΕΡΓΑΣ αποτυπώθηκαν και στα μαζικά μπλοκ της παράταξης στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις, που με αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα έστειλαν το μήνυμα της ανάγκης ενίσχυσης και ανάδειξης του μαζικού ενωτικού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα των εργαζομένων και του λαού, ως του μόνου που μπορεί αποτελεσματικά να βάλει φραγμό στην κυβερνητική πολιτική και να δώσει ελπίδα και νικηφόρα προοπτική στην εργατική-λαϊκή πάλη.

Αξιοποιώντας την επιτυχημένη και θετική τους παρέμβαση στην απεργία, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ θα συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, μπροστά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και κάθοδος των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Αθήνα

Στην Αθήνα, με αφισοκολλήσεις και μαζική διανομή της ανακοίνωσής της, οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ προπαγάνδισαν την απεργία πλατιά. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις, όπως στα σωματεία των Μισθωτών Τεχνικών και των Δικηγόρων, οι συναγωνιστές τόνισαν την αναγκαιότητα πραγματοποίησης μίας ενιαίας ενωτικής συγκέντρωσης, κόντρα στη διάσπαση και τον κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα, η ΕΡΓΑΣ διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση στο Σήμα για την προπαγάνδιση της απεργίας και τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας. Παράλληλα, η Φοιτητική Πορεία, με ανάρτηση πανό, αναγραφή συνθημάτων και μοίρασμα προκήρυξης στις σχολές της Αθήνας, κάλεσε μαζικά τους φοιτητές να κατέβουν στην απεργία. Το μπλοκ της ΕΡΓΑΣ στη συγκέντρωση των συνδικάτων, μαζικό, μαχητικό και με σημαντική παρουσία νεολαίας, φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, πορεύτηκε από την πλατεία Κοραή στη Βουλή, ενώ στο τέλος της πορείας στα Προπύλαια, χαιρέτισε την απεργιακή κινητοποίηση και κάλεσε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, χιλιάδες απεργών, λαού και νεολαίας, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Η πολύωρη «παρέλαση» των ομιλητών του κυβερνητικού και του ξεπουλημένου συνδικαλισμού σκόνταψε στην οργή του κόσμου, ο οποίος μετά από κάποια στιγμή δυσανασχετούσε και απαιτούσε να ξεκινήσει η πορεία. Η διαδήλωση στους δρόμους της πόλης είχε μαζική συμμετοχή, με πάνω από 1000 διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή τους. Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε στη διαδήλωση με δικό της πανό, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για την ανάγκη του μαζικού αγώνα για την ανατροπή της. Ακόμα μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ, διαδόθηκε ο Λαϊκός Δρόμος, ενώ πετάχτηκαν και τρικάκια του Κόμματος. Οι άλλες δύο συγκεντρώσεις έγιναν με τη λαθεμένη λογική των ξεχωριστών καλεσμάτων. Η μία ήταν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου και η δεύτερη έγινε στην Καμάρα από εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις και τον αναρχικό χώρο.

Γιάννενα


Στα Γιάννενα, στη μαζική συγκέντρωση που καλέστηκε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με πανό, ενώ οι συναγωνιστές μοίρασαν πλατιά την προκήρυξη της παράταξης. Τις προηγούμενες μέρες, τα μέλη και οι φίλοι της ΕΡΓΑΣ και της Φοιτητικής Πορείας είχαν πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεις στην πόλη, με ανάρτηση πανό και μοίρασμα ανακοινώσεων.

Ηράκλειο


Στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) η Κοινή Συγκέντρωση των σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου η μαζική παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, αλλά και κυρίως των απεργών έδειχνε πολύ παραστατικά τη διάθεση της συλλογικής πάλης απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, της υγειονομικής εγκατάλειψης του λαού και της δραματικής επιδείνωσης του βιοτικού του επιπέδου. Το Μ-Λ ΚΚΕ προπαγάνδισε τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα αρκετές μέρες πριν και συμμετείχε στη συγκέντρωση των μαζικών φορέων, με πανό και ξεχωριστό μπλοκ. Με δικό της πανό και με μαχητικό μπλοκ πήρε μέρος στη συγκέντρωση και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών. Ξεχωριστές διασπαστικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Βόλος


Η ΕΡΓ.Α.Σ. Βόλου, με ανακοίνωσή της κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση των σωματείων στην Πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση που έγινε είχε τη δική της συμμετοχή στην κινητοποίηση με το πανό της ΕΡΓΑΣ. Στην πορεία που ακολούθησε, η ΕΡΓΑΣ με τα συνθήματά της προσπάθησε να δώσει μία αγωνιστική και μαχητική προοπτική στον αγώνα των εργαζομένων.

Ηγουμενίτσα

Στη συγκέντρωση που κάλεσε το Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα και στην πορεία στο κέντρο της πόλης συμμετείχε με μπλοκ και πανό η ΕΡΓΑΣ, της οποίας μοιράστηκε η προκήρυξη, καθώς και ο Λαϊκός Δρόμος. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε ορισμένους κλάδους ήταν αυξημένα σε σχέση με τις άλλες απεργίες. Αυτό αποτυπώθηκε στη συγκέντρωση και την πορεία με τη συμμετοχή αρκετών σωματείων της περιοχής, όπως και του Εμπορικού Συλλόγου.

Άρτα

Ακόμα, στην Άρτα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ κολλήθηκαν δεκάδες αφίσες, αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ με κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη.

Κέρκυρα


Στη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, συμμετείχαν αρκετοί απεργοί και εργαζόμενοι. Η ΕΡΓ.Α.Σ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος συμμετείχαν με πανό και τη μοναδική προκήρυξη που μοιράστηκε σε όλες τις πορείες και συγκεντρώσεις. Στη συγκέντρωση-πορεία δόθηκαν όλα τα υλικά της ΕΡΓ.Α.Σ και του Μ-Λ ΚΚΕ τα οποία έγιναν δεκτά με πολύ θετικό τρόπο από τους εργαζόμενους.

Βέροια

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις -και ισάριθμες πορείες- στην απεργία της 6ης Απρίλη πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Βέροιας. Μία η συγκέντρωση στην οποία κάλεσε το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικές καθαρίστριες και εκπρόσωποι των εργαζόμενων του δήμου Βέροιας και του νοσοκομείου Βέροιας και μία δεύτερη στην οποία καλούσε, σε άλλο σημείο της πόλης, το ΠΑΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, για πολλοστή φορά, απουσίασε από την κινητοποίηση, καλώντας υποκριτικά τις προηγούμενες ημέρες τους εργαζόμενους της περιοχής στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Μυτιλήνη

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μυτιλήνης, η οποία χαρακτηρίστηκε από καλή συμμετοχή, παρευρέθησαν σωματεία, σύλλογοι της περιοχής και οργανώσεις. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μοιράστηκε κι η ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ.