Στις 15 Ιουνίου ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής η οποία τελικά πήρε αναβολή για τις 6 Ιουλίου, ύστερα από αιτήματα καταδικασμένων στελεχών της φασιστικής οργάνωσης. Η πρωτόδικη απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της αποτέλεσε νίκη των πολύχρονων αγώνων του λαϊκού και αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στη φασιστική δράση και την αντιλαϊκή πολιτική που τη γεννά.

Βασικοί τροφοδότες του φασισμού είναι η ίδια η πολιτική της φτώχειας και εξαθλίωσης, που με ένταση βαραίνει τα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, είναι η πολιτική της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είναι η παράδοση της χώρας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, η υποταγή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και τους αντα­γω­νισμούς των ιμπεριαλιστών που κινδυνεύουν να εμπλέξουν τους λαούς σε μια γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη, είναι ο εθνικισμός της κυρίαρχης τάξης που αποσκοπεί στο να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Αυτές είναι οι αιτίες που τρέφουν το ναζιστικό φίδι και με αυτές σε τελική ανάλυση πρέπει να αναμετρηθεί ο λαός.

Από αυτήν την άποψη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη η μαζική παρουσία του κόσμου μπροστά στο εφετείο την προηγούμενη Τετάρτη. Διότι μόνο το λαϊκό-αντιφασιστικό κίνημα με τους αγώνες του μπορεί πραγματικά να δώσει απάντηση απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις καθώς και απέναντι στην πολιτική που τις γεννά.

Στη συγκέντρωση καλούσαν συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και φοιτητικοί Σύλλογοι. Στη συγκέντρωση συμμετείχε με δικό του μπλοκ το Μ-Λ ΚΚΕ φωνάζοντας αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα καθώς και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.