Σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να αλλάξει φυσιογνωμία ολόκληρο το Κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια μέσω της αγοράς ακινήτων έναντι πινακίου φακής, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να αναθέσει σε μεγάλη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων (real estate) την «υιοθεσία» του Λόφου Στρέφη. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων «δωρεά» 1 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Prodea Investments» για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων συντήρησης και αναβάθμισης του Λόφου. Αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου «Υιοθέτησε την πόλη σου» – πρόγραμμα για την «αναβάθμιση δημόσιων χώρων της πρωτεύουσας με συμπράξεις δήμου και ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και βασίζεται στο δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό».

Σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες η εταιρεία υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου «πλήρη πρόταση», μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα μερικές ψηφιακές απεικονίσεις απλοϊκές και πρωτόλειες, επιπέδου χαμηλότερου και από σπουδαστική εργασία πρωτοετών. Η κουβέντα αφορά 40,5 στρέμματα πρασίνου χωρίς το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου, τα περιμετρικά πεζοδρόμια, αλλά και την ενίσχυση (…) της φύτευσης, ολοκλήρωση της περιμετρικής περίφραξης έως και το ενδεχόμενο εγκατάστασης καμερών ελέγχου. Η «Prodea» προτίθεται να αναλάβει το κόστος για όλες τις μελέτες αναβάθμισης των υποδομών του Λόφου αλλά να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει …μέρος των εργασιών. Ο Δήμος εκτός από την αδειοδότηση των εργασιών θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και εκτέλεση υπολειπόμενων κατασκευαστικών εργασιών και «θα μεριμνήσει τόσο κατά το κατασκευαστικό στάδιο όσο και μετά την αποπεράτωση του έργου για την ασφάλειά του και την επαρκή αστυνόμευση του, προς αποφυγή πρόκλησης ζημιών/ βανδαλισμών/ καταστροφών…», ενώ Δήμος και εταιρεία «συμφωνούν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1.7.2023».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμπραξης ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι αν οι προτεινόμενες εργασίες γίνονταν από τον δήμο, «θα κόστιζαν πολύ περισσότερο έως και 1,5 με 2 εκατ. ευρώ» και ότι ο φορέας του έργου «δεν θα έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Λόφου». Ωστόσο, σε αντίθεση με τα παραπάνω, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε πως «η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη “MIG Real Estate” και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη “ΠΑΝΓΑΙΑ”. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η “ΠΑΝΓΑΙΑ”. Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς», ενημερώνοντας ότι «Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στο Αirbnb γύρω από τον Λόφο. Είναι μία από τις εταιρείες που έχουν συμβάλει στον εκτοπισμό κόσμου από την κατοικία του».