Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος οδηγεί σε δύο βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

Πρώτον, η διατήρηση στους υπουργικούς θώκους της συντριπτικής πλειοψηφίας των βασικών υπουργών του προηγούμενου σχήματος στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, συνέχισης και βαθέματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας και ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι παρά η αφετηρία μιας νέας, πιο επιθετικής φάσης στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την οποία απαιτείται ένα πιο αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη, με το νέο έτος στα σκαριά βρίσκονται δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια που έρχονται να χτυπήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα εργατολαϊκά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η υγεία, η παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα που το προηγούμενο διάστημα δέχτηκαν συντριπτικά χτυπήματα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί ουσιαστικά την «επιβράβευση» των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν γενικής κυβερνητικής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών που ζητούσαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν, αποπροσανατολίζοντας από το βασικό στόχο.

Ο Μητσοτάκης με σαφήνεια εκπέμπει μήνυμα επιτάχυνσης του ρυθμού εφαρμογής της πολιτικής που εφαρμόζεται και ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί η πολιτική που θέλει πλήρως εμπορευματοποιημένη την Υγεία, αγοραία την εκπαίδευση, ενισχυμένη τη βία και την καταστολή για να κρατιέται στη σιωπή η φτώχεια και η εξαθλίωση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Δεύτερον, ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την πιο δεξιά μετατόπιση της κυβερνητικής πολιτικής και του έργου της. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί τόσο η παραμονή προσώπων που υλοποίησαν με ταχύτητα και συνέπεια τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές (πχ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, Κικίλιας στο υπουργείο Υγείας, κλπ) όσο και η τοποθέτηση – αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, του πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρου του δικτάτορα Παπαδόπουλου, στο υπουργείο Εσωτερικών. Με το δίδυμο Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών και Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ επιχειρείται να εμπεδωθεί το κλίμα φόβου, κρατικής βίας και τρομοκρατίας. Γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χουντικού τύπου ενέργειες, όπως η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, το χτύπημα και η σκληρή καταστολή των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων και όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα αποτελούν τη νέα «κανονικότητα». Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά αυτή στροφή, επιχειρεί να κλείσει το μάτι και να επικοινωνήσει με ένα ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο, μετά τη διάλυση της Χρυσής Αυγής και τον κατακερματισμό του χώρου αυτού, επιχειρείται να συσπειρωθεί στο κυβερνητικό κόμμα της ΝΔ.

Μπροστά στην συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που προμηνύεται, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της παλλαϊκής – πανεργατικής συστράτευσης για να ανακοπεί η κυβερνητική επίθεση και τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.